Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Godina u kojoj su i institucije odradile svoj posao!

27.08.2021. 12:36


I posljednja vikend smjena udarne sezone prošla je iznad očekivanja. Nismo ostali iznad milijuna gostiju, čime bi pobijedili i sebe, ali sa 980.000 turista biti ćemo sigurni pobjednici na Sredozemlju, jer je to simbolično manje nego naše (i svjetske) rekordne 2019. godine kada ih je po toj smjeni bilo 1,07 milijuna, niti 90.000 više.


Vikend koji nas je (opet) oraspoložio
Nakon Vele Gospe, kad smo očekivali značajniji pad, a nije se dogodio, već smo bili zadovoljni, te mislili da će sljedeći vikend značiti masovni odliv gostiju. Kad u nedjelju 22.08. prema eVistoru njih gotovo milijun, od čega 865.000 inozemnih. U 2020. svih je bilo 680.000, a i te smo godine sa padom od »samo« 50% bili pobjednici Mediterana i svijeta (s padom od 73%). Time smo, riječima ministrice Nikoline Brnjac – sa 9.510.655 dolazaka i 59.364.123 noćenja, za 49% odnosno 38%, nadmašili 2020. i došli na 62% dolazaka i 73% noćenja 2019..
To da se svakog od posljednjih tjedna za 1% približimo ‘19. zahvaliti je kolovozu, koji samo što ne uhvati ‘19. jer ove nas godine nisu naprasno »zaključali« (iako smo, na žalost, s corona rezultatima, posebno u Dalmaciji, ove godine to skoro zaslužili). Zaključno sa 22., u kolovozu je bilo više od 3 mil. dolazaka i 22,2 mil. noćenja, ili preko 7 milijuna po tjednu (preko milijun gostiju po danu) pa smo na 92% kolovoza ‘19..


Što je sve igralo
I želja za putovanjem, nakon preko godine »karantene«, je bila bitna. I »ajmo dok ne zatvore«. I puno bolja situacija spram Portugala, Španjolske, Francuske, Grčke… Prednost što i nismo bilo avio desetinacija (osim Dubrovnika) u eri kresanja letova i čuvanja od njih (vidi Tursku, Egipat, Tunis kao i avio odredišta spomenutih zemalja). I, uz djelove Veneta – najbliži smo za doći u more kolima, kako nam gosti tradicionalno dolaze. U neoporavljenom organiziranom turizmu (agencija) mi koji smo preko 75% posla odrađivali s individualcima nismo zbog tog puno patili, sad kad smo s njima morali odraditi 90% (pa i u hotelima koji na to i nisu bili navikli, ali su se »prešaltali«). I s najsezonalnijom sezonom (u 7. i 8. preko 60% posla) nije nas puno smetala prethodna zatvorenost. I 8-9 zemalja, uz nas same, tradicionalno su nam skoro sav posao, pa i sad: Nijemci (nadomak 13 mil. noćenja), domaći (preko 9 mil.), Slovenci (7 i pol), Poljaci (preko 5 mil.), pretekli Austrijance (4,2 mil.), Česi (3,9 mil., pa Mađari, Slovaci, Talijani, Nizozemci…,.- nadomak 50 mil. noćenja. Britanci, Amerikanci itd. fale malo svima, ali puno tek Dubrovniku.
Konačno, za razliku od našeg, posebno dalmatinskog necijepljenja, većina Europljana vrlo je pedantno cijepljena, a u masi zemalja povratno testiranje bilo je besplatno.




Instiitucije i njihov posao
Velik su zasluge hrvatske turističke branše i privatnih tvrtki, ali s Ministarstvom turizma i sporta, HTZ-om, i županijskim i mjesnim TZ-ima, koje se tako često voljelo kritizirati, Naravno i Vladom pa i Stožerom, koji ma kako gubio na vjerodostojnosti, ipak u balansiranju otvorenosti i mjera, u odnosa prema EU, ali i nekim van EU zemljama, dao prilog. Nikako ne zaboraviti Vladu sa mjerom očuvanja radnih mjesta zbog čega je par desetaka tisuća radnika ostalo u branši, pa smo imali s kim makar »na jedvite jade« odraditi sezonu, a bez njih masu objekata ne bi ni bilo otvoreno, jer radnika se nije moglo naći kad nas je »napala sezona«. Igrala je i suradnja sektora u vlasti, protokoli za sigurna putovanja i boravak, projekt »Safe stay in Croatia«, stotine punktova za testiranje, brzi antigenski testovi,.. I sve je to nekako dospjelo do gostiju, a kako, nastojali smo dijelom prikazati kroz plasman niza priča o ovoj našoj regiji uz participaciju TZ Zadarske županije, od novinarskih ugošćivanja ili on line prezentacija u nizu zemalja, itd.


Što očekivati u posezoni
Nastavak s individualcima, pomažu ga i školski praznici u Bavarskoj i Baden-Wὓrttembergu do 15.09., je dobar, rezervacije još stoje jako dobro, ali falit će agencijski organizirani gosti (autobusi s penzionerima i sl.), kao i poslovnjaci u druženjima, team buildinzima i nagradnim putovanjima, pa do kongresnih gostiju, jer taj vid bitno sporije oporavlja. No, ma kako prošli sa bojom na najnovijoj ECDC karti, posezone će biti jer hoteli se hvale dobrim bookingom, a nautičari nemaju dovoljno brodova za potražnju.


Vir ne pada s pobjedničkog postolja
Po destinacijama vodi Rovinj s 2,4 milijuna noćenja (+ 64% prema 2020.ili 80% 2019.). Slijedi Vir sa 1,8 milijuna (+13% prema lani i na 94% ‘19.).Poreč,sa 1,7 milijuna (na 70% ‘19.). Do 10. mjesta su Medulin, Umag, Mali Lošinj, Split, Crikvenica, Novalja i Dubrovnik (makar na 37% svoje ‘19.). Zadar je prešao milijun ali iz ovog društva ispao.