Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Italija očitala lekciju Hrvatskoj koja kao drugoplasirana ide prema Beogradu

27.08.2021. 06:47


Jučer je utakmicom između Italije i Švicarske zaključen zadarski dio Europskog prvenstva za odbojkašice, a nastavak barem za četiri najbolje iz skupine C nastavlja se u nedjelju i ponedjeljak u Beogradu. Hrvatska reprezentacija zaključila je zadarsku priču još u srijedu navečer kada je ukrstila koplja s Talijankama u utakmici koja je odlučivala o prvom mjestu u skupini, i bila je to ujedno i najjača utakmica od svih odigranih do sada na Višnjiku. Nažalost, igračice hrvatskog izbornika Danielea Santarellija nisu bile na visini derbija te su doživjele prvi poraz na EP-u, pruživši dostojan otpor šestoplasiranoj ekipi s Olimpijade tek u drugom setu. Ostatak utakmice debelo je pritezao na stranu Italije koja je demonstrirala nadmoć u svim segmentima igre i zasluženo s maksimalnim učinkom osvojila zadarsku skupinu. Hrvatice su tako zaključile natjecanje u skupini C s omjerom od četiri pobjede i jednim porazom, a u osminu finala koje je na rasporedu 29. kolovoza u Beogradu idu kao drugoplasirana ekipa i igrat će protiv trećeplasirane selekcije skupine A, a to mogu biti Rusija, Belgija ili Francuska.


Nada u drugom setu
Početak bitke za prvo mjesto u skupini bio je bez iznenađenja u postavama, igralo se poen za poen sve do 7:7 a onda dvije bombe, dva as servisa Pietrini za 9:7. Egonu je već u prvom setu napravila osam poena, dominirala na mreži, i s njom je Italija otišla s 11:9 na 19:9. Taj set je Hrvaticama izmaknuo iz ruku, ostavši tek na 15 poena. Zato su Santarellijeve izabranice pritisnule u drugom setu, prisilivši Talijanke na čak 10 neforsiranih pogrešaka, što je održavalo rezultat u egalu. U prvom setu Italija je imala pet as servisa, u drugom niti jedan, uz puno bolji prijem servisa Hrvatske (79%). No, Talijanke su zato nastavile dominirati u bloku, s pet poena u prva dva seta, dok je Hrvatska ušićarila tek jedan. I usprkos tome, bilo je šanse da Hrvatska osvoji drugi set. Nakon as servisa Dumančić povele su 15:14, a kod 18:17 talijanski izbornik Mazzanti traži »time-out« jer je osjetio da je Hrvatska u naletu. Nakon 22:22 Italija koristi grešku servisa Šamadan koja je baš zbog toga ušla umjesto Butigan, da bi na kraju poentirala Egonu za 25:23. Igra Hrvatske pada u trećem setu, Italija vrlo komotno odlazi najprije na 7:3 kada izbornik Santarelli uzima »time-out«, potom i drugi kod 12:4 za Italiju. U međuvremenu je, kod rezultata 3:10, Santarelli prvu tehničarku Perić zamijenio s mladom Deak, a probao je i s Kulić umjesto Fabris na poziciji korektorice, no kod 4:14 ih je ponovno vratio u teren. U tom dijelu utakmice zbog ozljede je iz igre izašla odlična talijanska srednja blokerica Fahr, a ušla Danesi. Na kraju je Italija rutinski odradila posao do kraja i dobila treći set sa 25:14 za 3:0 u setovima, uz 24 poena Paole Egonu, najbolje u redovima pobjednica te 13 poena Samante Fabris, najučinkovitije kod Hrvatske.


Talijanke nivo više
– Znali smo ako Italija odluči povisiti svoj nivo igre i ako mi ne igramo 110 posto, da im se ne možemo približiti. Već smo na početku turnira rekle da je Italija na nivou više od svih ovih ekipa koje su u skupini i to je danas zorno pokazala. Možda smo im u nekim trenucima i mogli bolje parirati, neke stvari odraditi jednostavnije ili lakše, ali na kraju drugo mjesto nam je bio prvotni cilj te se spremamo dalje za osminu finala – izjavila je kapetanica Samanta Fabris, dok Daniele Santarelli nakon utakmice ipak nije bio toliko nezadovoljan.
– Ovo je naša prva izgubljena utakmica. Jako težak meč za nas protiv ekipe koja je pokazala fantastičnu igru. Sretan sam zbog njih. Atmosfera je bila čudna budući da su u suparničkom timu moja supruga te moj najbolji prijatelj, trener talijanske reprezentacije. Nije nam bilo lako, morali smo dati naš maksimum, a nadali smo se da će oni igrati na 50 posto kako bismo ih uspjeli pobijediti. Bio sam sretan u nekim trenucima jer smo igrali dobro, ali moramo shvatiti da je ovaj nivo igre jako težak. Ne smijemo si dopustiti poklonjene poene suparnicama. Ovo je bilo važno iskustvo za nas. Naš posao nije gotov. Moramo odigrati važan meč u osmini finala, vjerojatno će to biti protiv Rusije. Ponosni smo i sretni ovime što smo do sada pokazali, no imamo još dosta posla – zaključio je hrvatski izbornik.




HRVATSKA 0 – ITALIJA 3


(15:25, 23:25, 14:25)
ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića.
HRVATSKA: Sain, Strunjak, Butigan, Božičević, Perić, Mlinar, Ikić, Dumančić, Fabris, Šamadan, Miloš, Deak, Klarić, Kulić.
ITALIJA: Bonifacio, Nwakalor, Chirichella, Danesi, De Gennaro, D'Odorico, Fahr, Sylla, Gennari, Malinov, Egonu, Orro, Parrocchiale, Pietrini.


Butigan: Italija je kaznila svaku našu grešku
Sanjale su hrvatske igračice da mogu i do pete pobjede u nizu na Višnjiku, no već je otvaranje utakmice pokazalo da će to biti nemoguća misija. Ipak su Talijanke sama krema europske odbojke, što su na bolan način za Hrvatice demonstrirale u meču koji je odlučivao o pobjedniku skupine C. Susret s realnošću je nakon utakmice stoga doživjela i srednja blokerica Hrvatske, Božana Butigan.
– Nažalost ovu smo utakmicu izgubile, svima nam je žao i teško, no idemo dalje, u osminu finala u Beograd. Pripremit ćemo se što bolje za to. Svi smo znali prije ove utakmice da je Italija veliki favorit. Mi smo zaista htjele napraviti nešto, uzeti barem jedan set, no nije išlo. Napravile smo neke greške, koje će možda s nekim drugim ekipama proći i možda preokrenuti u našu korist, no ovo je ekipa koja je svaku našu grešku kaznila. Bit će bolje drugi put – kazala je Butigan.