Probijanjem staza počelo uređenje šume Musapstan

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Gradonačelnik Zadra obišao radove na EU projektu Hrvatskih šuma
Projektom je predviđeno uređenje poučne šljunčane staze ukupne dužine oko 5,5 kilometara, šljunčane trim staze dužine 1500 metara, a uz nju i izgradnja vježbališta površine 800 metara četvornih, velikog dječjeg igrališta površine 1600 m2 i drugog, kazao je Mislav Maršić iz Hrvatskih šuma
Grad ZADAR
Mislav Maršić iz Hrvatskih šuma, gradonačelnik Dukić, pročelnici i direktor Nasada u šumi Musapstan

Gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić sa zamjenikom Antom Babićem i pročelnicima Darkom Kasapom, Antom Ćurkovićem i Robertinom Dujela te direktorom tvrtke »Nasadi«, Josipom Krnčevićem, obišao je radove na uređenju dijela šume Musapstan koji su u tijeku, a provode ih Hrvatske šume. Radi se izgradnji dodatnih sadržaja za igru i rekreaciju koji će potaknuti veći broj naših sugrađana da svoje slobodno vrijeme kvalitetno provedu okruženi prirodom.
- Projektom je predviđeno uređenje poučne šljunčane staze ukupne dužine oko 5,5 kilometara, šljunčane trim staze dužine 1500 metara, a uz nju i izgradnja vježbališta površine 800 metara četvornih, zelene učionice od 400 m2, velikog dječjeg igrališta površine 1600 m2 te klupe za odmor i pratećeg info panoa na području šume Musapstan, kazao je Mislav Maršić iz Hrvatskih šuma koji je dočekao gradonačelnika Dukića i objasnio da je cjelokupni obim radova financiran europskim sredstvima – s nešto manje od 750 tisuća kuna.

Radovi će trajati šest mjeseci

Rok za izgradnju i dovršetak cijelog projekta je šest mjeseci, a do sada su probijene trim staze i pješačke staze te je započela izgradnja igrališta. Maršić je također napomenuo kako je zadnjih desetak godina na području šume posađeno novih 13.600 sadnica pinije.
- Kako smo i najavili Zadar kreće snažnije nego ikad u svoju zelenu priču. Radi se na Musapstanu punom parom. Zahvaljujem Hrvatskim šumama, našem partneru u ovom projektu koji u ovom posebnom prirodnom okruženju pripremaju niz novih sadržaja namijenjenih građanima svih uzrasta. Neće više biti smeća na Musapstanu. Uz kamere koje već postoje, do završetka ovih radova Grad će, nakon što Hrvatske šume prihvate inicijativu, izraditi prirodne zelene barijere koje će spriječiti nekontrolirani ulaz vozilima i odlaganje otpada. Također, UO za graditeljstvo izradio je idejno rješenje za izgradnju pristupne ceste i dva parkirališta te je za tu namjenu ishođena i lokacijska dozvola, istaknuo je gradonačelnik te dodao da je dovršena izrada Predstudije modela razvoja urbane šume Musapstan.

Zelenija budućnost Zadra

Predstudija za Mustapsan prva je sustavna studija urbane šume u RH izrađena prema načelima nove Urbane agende za EU. Cilj studije bio je postavljanje osnove za razvoj pilot projekta nove generacije urbanih šuma. Predloženi su modeli upravljanja šumom, utvrđeno je trenutačno stanje i izazovi u njezinom razvoju. Suvremene urbane šume bitna su tema Zelenih politika EU-a, te su s tim u skladu planirane buduće aktivnosti i projekti na prostoru obuhvata šume Musapstan.
Do sada su se urbane šume promatrale prvenstveno kao prostor estetskih kvaliteta, danas su one najvažniji urbani prostori u EU perspektivi. Naime, u svijetlu klimatskih promjena urbane šume postaju kontrapunkt urbanizacije, prostori razvoja rješenja zasnovanih na prirodi. Države aktivno rade na računanju ekonomske vrijednosti urbane šume, te je njihova uloga u lokalnom ekonomskom razvoju značajna tema EU gradova.

Novi parkovi u gradu

Gradonačelnik Dukić istaknuo je također kako Grad planira i druge javne zelene gradske površine urediti u javne parkove i staviti u službu građana te će se, s obzirom na nove mogućnosti sufinanciranja zelenih projekata europskim sredstvima, unaprjeđenju urbanog zelenila u Zadru dati prioritet i kroz prostorno-plansku dokumentaciju. Lokacije koje su za to namijenjene su sve lokacije koje su u državnom ili lokalnom vlasništvu, a Prostornim planom su predviđene kao zelene zone.
- Upoznali smo javnost s investicijom u parku Vruljica i ono što smo najavili je uređivanje zelenih zona po kvartovima. Označili smo ih i sad idemo jednu po jednu rješavati. Među prvi projektima je uređenje borove šume kod ‘predvojničke’. Što se tiče šume Musapstan, ona polako postaje još jedan dnevni boravak građana. Nakon ovih investicija i projekta koji sprema gradski Odjel za EU fondove Zadar će u još jednoj temi postati predvodnik, a Mustapstan će nam svima služiti na ponos, zaključio je za kraj gradonačelnik Dukić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)