Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

ŽLU Zadar sufinancirala s 1,5 milijuna kuna izgradnju novog obalnog zida u uvali Batalaža

27.08.2021. 10:46


U sklopu projekta »Izgradnja rotora u uvali Batalaža u Kalima«, naručitelja Općine Kali, Županijska lučka uprava Zadar sufinancirala je izgradnju novog obalnog zida u uvali Batalaža. Izgradnjom istog postigla se šira zaobalna površina te povećao kapacitet komunalnih vezova u luci.
– Vrijednost radova koje je sufinancirala Županijska lučka uprava Zadar iznosi 1.500.000,00 kuna, dok vrijednost cjelokupnih radova iznosi 4.195.876,09 kuna, kazao je Davor Škibola, ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar.


Gat dužine 100 metara
Luka Kali, uvala Batalaža, obuhvaća 31.554 m2 od čega je površina kopnenog dijela 2.818 m2, a površina morskog dijela je 28.736 m2. Operativni dio luke koji se nalazi na gatu je dužine od 100 metara, a nautički dio luke dužine 60 metara. Ostali dio luke namijenjen je komunalnom vezu.
– Radove u sklopu projekta »Izgradnja rotora u uvali Batalaža u Kalima« izvodila je građevinska tvrtka Kali gradnja d.o.o. iz Kali. Izvedbeni radovi započeli su početkom listopada 2020. godine te su završili unutar ugovorenog roka od 9 mjeseci, navodi Škibola.
Realizacijom glavnog predmeta nabave izgrađen je rotor, vanjskog radijusa 9,5 metara, s povoznim središnjim otokom, čime je omogućen prolaz vozilima veće duljine. Sama duljina prometnog traka u rotoru iznosi 5,5 metara, dok je uzdužni pad osi (ruba rotora) prilagođen spojnim niveletama privoza. U sklopu križanja nalaze se četiri privoza (tri postojeća i jedan novoprojektirani privoz). Prometnice su dimenzionirane minimalno 5,5(6,0) metara širine s proširenjem u krivini radi mimoilaženja vozila.
– Osim prometnice, projektom je riješena oborinska odvodnja, javna rasvjeta te manji obuhvat izmještanja vodovodne mreže, kaže Škibola.
Ravnatelj je naglasio kako je ŽLU Zadar najveća lučka uprava u Hrvatskoj koja gospodari sa 108 luka i lučica na području Zadarske županije od čega osam luka od županijskog značaja i 100 luka od lokalnog značaja.
– U tijeku su radovi na projektu »Uređenje dijela obalnog pojasa u Sukošanu prema UPU Unutar granica lučkog područja«, kaže Škibola.
U dijelu sukošanske uvale Zlatna luka od Rive do Ždralovca, kaže on, gradi se obalni zid ukupne dužine 432 metara s produbljivanjem jaza zajedno sa šetnicom i 120 parkirališnih mjesta.


Radovi u uvali Dugovača nastavljaju se 15. rujna
– Projekt je vrijedan 8,3 milijuna kuna. Kako je novac stigao iz europske blagajne do kraja godine moramo izvesti radove u iznosu od oko 4 milijuna kuna, što je razlog da se radovi nisu prekidali, osim u glavnoj špici sezone od 1. do 15. kolovoza, istaknuo je Škibola.
U uvali Dugovača u Dragama ljetna je pauza na radovima koji obuhvaćaju dio luke za odvijanje javnog pomorskog prometa te dio luke za komunalne vezove. Riječ je o projektu čija vrijednost iznosi oko 24,6 milijuna kuna ili preko 20 milijuna kuna bez PDV-a.
– Radovi u uvali Dugovača nastavljaju se 15. rujna 2021., najavljuje Škibola.
U luci Dugovača u Dragama pred početkom je i izgradnja luke nautičkog turizma vrijedne gotovo 63 milijuna kuna, a imat će do 200 vezova. Koncesionari su VV Razvoj projekata d.o.o. Karlovac i Star turist d.o.o. Karlovac.
– Pred završetkom su radovi na projektu trajektne luke Tkon, vrijedni preko 45 milijuna kuna. Najveću korist završetkom ovog projekta imat će sami otočani, turisti i gospodarski subjekti ne samo otoka Pašmana već i otoka Ugljana koji su međusobno povezani mostom, ističe Škibola.
Pomorsko – građevinski radovi na sanaciji glavnog mula u luci Privlaka iznose 3 milijuna kuna, a odnose se na radove na glavnom mulu u luci Stari porat, duljine oko 85 metara i širine 10,5 metara.
– Radovi u Privlaci započet će do 1. listopada 2021., kaže Škibola te dodaje kako bi i dugo očekivani radovi u luci Sali na Dugom otoku trebali započeti do 1. listopada 2021. godine. Naime, na javni natječaj za izvođača radova u listopadu 2020. stigle su dvije ponude koje su za 27 i 28 milijuna kuna bile veće od početnih 40,5 milijuna kuna te je poništen i raspisan novi.
– Projekt uključuje proširenje postojeće luke izgradnjom obale, uređenje zaobalne površine uz novoizgrađenu obalu te izradu lukobrana za zaštitu od valova, pojašnjava Škibola.