Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Kazna za bacanje opuška dvije tisuće kuna

Autor: Jelica Farkaš

26.09.2008. 22:00
Kazna za bacanje opuška dvije tisuće kuna


Na sjednici je prihvaćena i Odluka o mjerama zaštite od požara na otvorenom prostoru, donesena zbog prevencije i unaprjeđenja mjera zaštite od požara na otvorenim površinama, a od niza mjera treba istaknuti i kazne za prekršitelje. Za bacanje opušaka osoba se može kazniti s 2.000 kuna, a za druge slične nemarne radnje i do 10.000 kuna
Na prekjučerašnjoj sjednici biogradskog Gradskog vijeća prihvaćeno je izvješće o obavljenoj reviziji financijskih izvještaja i poslovanja Grada Biograda za 2007. godinu.
Kako je rečeno, nekih većih nedostataka nije bilo, dok je na neke manje nedostatke upozoreno što je Grad uvažio te prihvatio takav nalaz Državnog ureda za reviziju. Bez većih rasprava, uz manje upite vijećnika te obrazloženja predlagatelja prihvaćeno je i izvješće o izvršenju Proračuna Grada Biograda za prvih šest mjeseci ove godine iz kojeg je vidljivo da je ukupan proračun planiran za 2008. godinu u iznosu 42,517.300 kuna, a izvršen u iznosu od 12,656.301 kune prihoda ili 29,8%.
Izvršavanje proračuna
Rashodi i izdaci izvršeni su u iznosu od 16,295.997 kuna ili 38,3 %. Dakle, za prvo polugodište veći su rashodi i izdaci, odnosno manjak prihoda u iznosu od 3,639.696 kuna. Navedeni manjak pokrit će se prihodima u drugom polugodištu 2008. godine. Poznato je, naime, da na grad Biograd velik utjecaj ima sezonski karakter djelatnosti turizma i ugostiteljstva te se većina izvornih prihoda u većim iznosima ostvaruje u drugom polugodištu. U realizaciji proračuna prikazani su svi rashodi i izdaci po razdjelima, korisnicima proračuna i pozicijama. Ako se usporedi, ostvarenje prihoda za prvo polugodište prošle godine bilo je 10,792.462 kuna, a za prvo polugodište ove godine 12,656.301 kuna što je više za 17,3%, stoji u izvješću. Vijećnici ove sjednice prihvatili su i predloženi Plan gospodarenja otpadom koji je, kako je naglašeno, bilo nužno donijeti u skladu sa Zakonom o otpadu gdje je propisano da su općine i gradovi obvezni donijeti takav plan za svoje područje. Navedeni dokument sadržava između ostalog mjere odvojenog skupljanja komunalnog otpada, mjere za upravljanje i nadzor odlagališta za komunalni otpad, popis otpadom onečišćenog okoliša i neuređenih odlagališta te redoslijed aktivnosti sanacije istih, a također i izvore i visinu potrebnih sredstava za provedbu sanacije. Prihvaćanjem ovog plana stvorena je i mogućnost za sudjelovanje na natječajima Fonda za zaštitu okoliša, a sam plan morat će se uskladiti i sa županijskim planom kada se on donese, pojašnjeno je na sjednici.
Stožer zaštite i spašavanja
Na sjednici je prihvaćena i Odluka o mjerama zaštite od požara na otvorenom prostoru koja je donesena u svrhu prevencije i unaprjeđenja mjera zaštite od požara na otvorenim površinama, posebno zaštićenim dijelovima prirode, šume i šumskih zemljišta u njezinoj neposrednoj blizini, obalnog pojasa, gradskih parkova, okućnica i slično, a od niza mjera tu su i kazne za prekršitelje.
U kraćoj raspravi o toj temi vijećnica Ljubica Budan izrazila je zadovoljstvo odredbama, a posebno onom o kažnjavanju prekršitelja. Prema nekima od njih, kao primjerice za bacanje opušaka, osoba se može kazniti s 2.000 kuna, a za druge slične nemarne radnje i do 10.000 kuna. Na sjednici je nakon toga jednoglasno prihvaćena i Odluka o osnivanju Stožera zaštite i spašavanja, a predloženi su i članovi stožera. Tako su u zapovjedništvo stožera izabrani Tonći Šangulin, Darko Eškinja, Krunoslav Pešić, Ivo Eškinja, Ante Milačić i Robert Pelicarić. Članovi stožera su po dužnosti i načelnik Odjela zaštite i spašavanja Područnog ureda Zadar Državne uprave za zaštitu i spašavanje, zapovjednik Vatrogasne postrojbe grada Biograda te načelnik Policijske postaje Biograd.
Prihvaćeno je i otkazivanje ugovora s Gradom o suradnji, koje je na vlastiti zahtjev zatražio Proizvodno trgovački obrt Nekić, kao i odluka po kojoj se za zamjenicu biogradskog dječjeg vrtića do povratka s porodiljnog dopusta imenuje Esma Brzić.


Za učenike putnike nema sto tisuća kuna
Na aktualnom satu sjednice pitanja su postavljali vijećnici Melanija Ražov Radas o početku rada Visoke škole, a Ljubica Budan pitala je može li Grad poduzeti neke mjere da se uredi prostor tržnice te subvencionirati dio troškova u prijevozu učenika putnika. Na sva pitanja odgovorio je gradonačelnik Ivan Knez. Visoka škola je već obavila dio upisa te je sve spremno za njezin početak u studenom. Što se zgrade tržnice tiče, to je kompleksan problem jer neki od vlasnika objekata smatraju da je i prostor u prolazu također u njihovu vlasništvu, a dok je tako nedovoljno definirano grad neće ulagati, a da ne zna u što ulaže, kazao je gradonačelnik te dodao da se Grad u privatno vlasništvo nema pravo miješati. Što se tiče pomoći Grada učenicima putnicima koji putuju u zadarske srednje škole, Grad bi morao izdvojiti oko 100.000 kuna, a to ove godine nije bilo predviđeno proračunom.