Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nepropisno skladištenje uzrok Adrijinog smrada

Autor:

26.09.2008. 22:00
Nepropisno skladištenje uzrok Adrijinog smrada

Foto: Filip BRALA



Obilaskom proizvodnih hala uočena je i lokva otpadnih voda iz proizvodnje. Spomenute lokve se vjerojatno nisu odmah ispirale vodom, što je uzrokovalo intenzivne mirise po usmrđenoj ribi
Nakon brojnih prijava građana te medijskih napisa o nesnosnim mirisima koji se mjesecima šire iz zadarske riboprerađivačke tvornice Adria d.d., inspekcija zaštite okoliša donijela je rješenje kojim se spomenutoj tvrtki naređuje da ukloni utvrđene nepravilnosti kod skladištenja otpada.
Naime, inspektorica zaštite okoliša Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Područne jedinice Zadar nedavno je obavila inspekcijski nadzor u tvrtki Adria kojim su konačno utvrđeni uzroci širenja neugodnih mirisa.
Kako stoji u priopćenju Ministarstva, utvrđeno je da uzrok leži u otpadu iz separatora masnoća koji se skladišti kako u zatvorenim, tako i u otvorenim plastičnim spremnicima, a jednako tako i u zatvorenim plastičnim bačvama, smještenim pokraj separatora masnoća. U trenutku nadzora otpad se skladištio u 32 plastične posude i u sedam metalnih bačava. Inspektorica je uočila napropisno skladištenje otpada na otvorenom prostoru te se iz navedenih otvorenih posuda uslijed visokih temperatura širio vrlo neugodan miris.
Također, ispred hale za salamurenje inćuna inspektorica je uočila lokvu sukrvice nastale prilikom dovoza ribe. Obilaskom proizvodnih hala uočena je i lokva otpadnih voda iz proizvodnje. Spomenute lokve se vjerojatno nisu odmah ispirale vodom, što je uzrokovalo intenzivne mirise po usmrđenoj ribi.
Osim toga, na temelju obavljenog nadzora inspektorica je obavijestila vodopravnu i veterinarsku inspekciju.