Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Predatori usmrtili, naklali i rastjerali 48 ovaca Zdenka Kruneša

Autor:

26.09.2008. 22:00
Predatori usmrtili, naklali i rastjerali 48 ovaca Zdenka Kruneša

Foto: Ana GRGAS



Među usmrćenima najviše je mladih janjica, ostavljenih za remont i povećanje matičnog stada. Trideset grla još nije pronađeno
Štete na domaćim životinjama koje strogo zaštićene velike zvijeri u svojoj svakodnevnoj borbi za opstanak nanose stočarima uvijek su, uz ekonomski i emocionalni problem. Štete u većini slučajeva nisu velike i stradala stoka po stočaru broji se u nekoliko grla, gubitak i jednoga grla teško je umiriti novčanom isplatom kao odštetom. Najveća šteta ove godine, do sada dogodila se prije dva dana u Ceranjima Donjim.
Oštećenik Zdenko Kruneš iz Vrane doživio je emocionalni šok, kaže supruga Tina dok ispod Mijavca pronalazimo usmrćenog ovna, kojih 80 kg težine, miljenika vlasnika, ali i stada od tristotinjak ovaca.
Zdenko Kruneš, 38-godišnji stočar, rođeni Vranjanin, čija peteročlana obitelj (supruga i troje djece) živi isključivo od stočarstva.
– Vidjevši što se dogodilo ovcama, bio je toliko potresen da uru vrimena nije progovorio riječ, kaže supruga Tina.
 No, u međuvremenu potpuno smiren, Zdenko je tijekom vještačenja pričao kako je on doživio štetni događaj.
– Išao sam ispred stada prema Gaju, govori Zdenko, a ovce iza mene. Ali, kada sam stigao opazio sam naklane ovce, a tada sam vidio da nedostaje barem pedesetak ovaca.
 Dok je Zdenko hodao ispred stada predator je odvojio skupinu ovaca i tjerao ih prema Mijavcu, usput usmrćivao, a pomagao mu je još jedan (dva različita razmaka očnjaka). Rezultat napada je 9 ranjenih (5 teže, 4 lakše) i 9 usmrćenih, ukupno 19, a 30 grla niti nakon cjelodnevnog traganja nije pronađeno. Naravno, potragu će nastaviti i nadati se da neće biti mrtve. Među usmrćenim životinjama najviše je mladih janjica, ostavljenih za remont i povećanje matičnog stada.
– U tome i jest moj problem, kaže Zdenko pa dodaje: – Već nekoliko godina uzastopce ostavljam janjice kako bih postigao stado od 500 grla i omogućio solidan život mojoj obitelji, ali svake godine se nešto dogodi, a ovo je ipak najgore do sada.
Da je Zdenko veoma ozbiljan i savjestan stočar, potvrđuje to i novoizgrađena staja od 300 m 2. No, ni tu Zdenku ne cvjetaju ruže jer ni nakon tri i pol godine, koliko je prošlo od zahtjeva za koncesijom državnog zemljišta kojim gospodare Hrvatske šume, do danas nije dobio nikakav odgovor.
– Poduzeo sam sve korake pa čak bio i na razgovoru s ministrom Čobankovićem, kaže Zdenko, a on mi je rekao da je takvih milijun zahtjeva. I dok se užurbano radi na programu kreditiranja razvitka ovčarske i kozarske proizvodnje u RH i proizvođači s nestrpljenjem očekuju usvajanje Operativnog programa razvitka ovčarske i kozarske proizvodnje, Zdenko je ojađen jer zna da se neće moći natjecati zbog neriješenog statusa zemljišta.