Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Sedam milijuna kuna za dječji vrtić

Autor: Velimir Brkić

26.09.2008. 22:00
Sedam milijuna kuna za dječji vrtić

Foto: Velimir BRKIĆ



Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta i polački načelnik Viktor Prtenjača jučer su na samom kraju svečane sjednice Općinskog vijeća održane u povodu Dana općine Polače i blagdana Sv. Kuzme i Damjana, potpisali ugovor o izgradnji dječjeg vrtića vrijedan sedam milijuna kuna. Istovremeno su obznanili kako je prije nekoliko dana s ministrom regionalnog razvoja Petrom Čobankovićem potpisan ugovor o izradi projektne dokumentacije za višenamjensku sportsku dvoranu u Polači.
Svečanost obilježavanja Dana općine i blagdana Sv. Kuzme i Damjana započela je komemoracijom, molitvom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na centralnom križu. Svečanu sjednicu održanu u atriju osnovne škole najprije je pozdravnim govorom otvorio predsjednik Vijeća Zdravko Bobanović, a zatim je načelnik Viktor Prtenjača govorio o dostignućima koje je Općina postigla na unapređenju i podizanju standarda ovoga kraja. Između ostalog, istaknuo je da je u gospodarskoj zoni Primat u tijeku izgradnja vodoopskrbne, elektrifikacijske i telekomunikacijske mreže u iznosu od četiri milijuna kuna, dok je pred usvajanjem DPU stambene zone Rasti-Vitkovići neophodnog za izvlaštenje i stjecanje prava vlasništva. Dobivena je pozitivna suglasnost Fonda za zaštitu okoliša za sanaciju dva divlja odlagališta smeća u vrijednosti od 1,2 milijuna kuna te je prikupljena sva potrebna dokumentacija za V fazu sanacije i izgradnje vodoopskrbnog sustava Polačkog bazena kao i za novih 14 kilometara nerazvrstanih cesta.
–  Usvojili smo  DPU- poslovno-stambene zone Kakma površine 10 hektara i DPU Kamenta površine 20 hektara gdje po izvlaštenju zemljišta želimo graditi etno selo, navijestio je Prtenjača nakon čega je govorio o socijalnoj skrbi Općinskog poglavarstva i Vijeća gdje sa po 2.000 kuna pomažu invalidima i hendikepiranim osobama, novoosnovanim obiteljima te za svako novorođenče kao i financijsku potporu od 2.000 kuna obiteljima umrle osobe .
–  Za sufinanciranje kupnje sadnica i presadnica izdvojili smo 350.000 kuna, za rad četiri sportska kluba i KUD-a Gradina preko 800.000 kuna, nabrajao je Prtenjača dodajući kako u općini ima 220 školske djece te oko 100 predškolske djece te je s ponosom naglasio kako je Općina Polača općina s pozitivnim rastom nataliteta.
S nekoliko biranih riječi nazočnima se obratio zadarski dožupan Josip Miletić, dok je ministar Kalmeta u svom nadasve nadahnutom govoru posebni naglasak stavio na policentričnom razvoju svih krajeva Zadarske županije te o hvalevrijednom zajedništvu općina, gradova, Županije i Vlade RH kao jedan od najprimjernijih u Republici Hrvatskoj.
– Za nadati se kako će žitelji Općine Polača znati prepoznati dosad učinjeno i sve ono što je u tijeku ili je pred realizacijom za sve bolje uvjete življenja dostojnih trećem tisućljeću te to nagraditi na lokalnim izborima u svibnju sljedeće godine, zaključio je Kalmeta te je svojom jasnom porukom najavio, doduše neslužbeni, početak predizborne kampanje vladajućeg HDZ-a u Zadarskoj županiji.
Na svečanoj sjednici dodijeljena su javna priznanja zaslužnim pojedincima.  Nagrade općine dodijeljene su dobro znanom ugostitelju i domoljubu Josi Prtenjači posthumno i don Marinku Jelečeviću koji je župnikom Polače bio punih devet godina, od 18. srpnja 1999. do 11. kolovoza 2008. godine. Općinska plaketa za svekoliki doprinos u razvoju poljoprivredne proizvodnje u ovom kraju dodijeljena je  Josipu Kulašu zvanom Beli. Uime pokojnog, legendarnog  Jose nagradu je primila njegova supruga Ane Prtenjača.
Na svečanoj sjednici nazočili su predsjednik županijske skupštine Stanko Zrilić, bivši župan i saborski zastupnik Šime Prtenjača, brojni županijski pročelnici, načelnici, gospodarstvenici ovog kraja, članovi udruga i političkih stranaka, roditelji poginulih branitelja, predstavnici Hrvatske vojske, MUP-a, sudbene vlasti, vatrogasne zajednice, HNK Hajduk Split, dobrotvor Krešimir Gago, ravnatelj škole Boris Tokić, gradonačelnik Ogulina, načelnici Bilja i Pitomače te drugi uvaženi gosti i uzvanici. Program svečanosti vodila je Kata Ivković dok je u kulturno -umjetničkom programu nastupao školski zbor pod ravnanjem prof. Jadranka Miloša. Danas je u Polači tradicionalna crkvena, pučka fešta.