Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Jadransko more i Bodensko jezero rastu zajedno

Autor: Velimir Brkić

26.09.2009. 22:00
Jadransko more i Bodensko jezero rastu zajedno

Foto: Velimir BRKIĆ



Skorašnjim potpisivanjem povelje prijateljstvu ova dva grada obvezat će se na razmjenjivanje informacija i iskustva na područjima djelovanja i nadležnosti gradske uprave


Biogradsko izaslanstvo predvođeno gradonačelnikom Ivanom Knezom proteklog petka i subote bilo je u službenom, prijateljskom posjetu u južnom njemačkom gradiću Kressbronnu, smještenom uz obalu velikog Bodenskog jezera, na tromeđi Njemačke, Švicarske i Austrije. Bio je to uzvratni posjet ovom gradiću čije je izaslanstvo grad Biograd na Moru posjetilo u srpnju, nakon uspostavljenog internetskog upoznavanja sa spomenutim gradom gdje su otkrivene sličnosti, ali i mogućnosti bliže suradnje.
Sličnosti Biograda i Kressbronna
Ivan Knez i gradonačelnik Kressbronnea Edwin Weiss ponovili su stavove kako su ovi posjeti temelj za prekogranično dugotrajno prijateljstvo. Pritom su poručili kako je partnerstvo ovih dvaju gradića vrlo važno za političke i kulturne razmjene. Knez je ustvrdio kako je ovo početak plodonosne suradnje gdje će u turizmu i poljoprivrednoj razmjeni interesi biti zajednički.
– Gotovo identične podudarnosti Biograda i Kressbronna bile su odlučujući argumenti za prvi susret u mjesecu srpnju u Biograd. Naime, kraljevski grad s kornatskim arhipelagom leži na obali Jadranskog mora, a Kressbronn na obali velikog Bodenskog jezera. Turizam i poljoprivreda su izuzetno važni stupovi ovih lokalnih zajednica, istaknuo je Knez nakon što je s ponosom govorio o biogradskoj obali, blizini nacionalnih i parkova priroda te autoceste, zračne luke i luke Gaženica.
Gradonačelnik Weiss, govoreći o povezivanju Kressbronna i Biograda na Moru kazao je kako se nada vrlo uspješnoj suradnji od koje oba grada mogu imati koristi, ponajprije na području turizma, poljoprivrede, gospodarstva, sporta, kulture i svih drugih oblika suradnje. Nadasve povoljno za partnerstvo između ovih gradova je i izravan zrakoplovni let između obližnjeg Friedrichshafenua i Zadra. Biograd na Moru je nazvao svjetskim gradićem neprocjenjive vrijednosti, a Hrvatsku sastavnim dijelom Europe, istaknuvši nadu da će suradnja dvaju gradova pomoći Hrvatskoj i Biogradu na Moru u procesu priključenja Europskoj uniji. Weiss je ustvrdio kako se radi tek o početku vrlo uspješne i prijateljske suradnje.
– I na taj način ćemo ostvariti veze s ljudima koji mogu pomoći razvoju svojega kraja. Štoviše, Biograd na Moru je iskazao takvu gostoljubivost koja se može teško pobijediti, rekao je na zajedničkom sastanku čelništva ovih gradova s 15-ak Hrvata koji žive i uglavnom rade u brodogradilištu smještenom u ovom pitomom i gostoljubivom turističko-poljoprivrednom naselju s 8.100 stanovnika.
Povelja prijateljstva
Kao baštinici zajedničke ideje i vizije ujedinjenog i slobodnog svijeta, gradovi Kressbornn i Biograd na Moru, iako različite prošlosti, slični su po svojim civilizacijskim dostignućima, kulturno-povijesnoj baštini i održivom turističko-poljoprivrednom razvoju. Oba gradonačelnika istaknula su kako će skorašnjim potpisivanjem povelje prijateljstvu ova dva grada obvezati da će razmjenjivati informacije i iskustva na područjima djelovanja i nadležnostima gradske uprave. Partnerstvo između Kressbronna na jezeru Bodensee na jugu Njemačke u pokrajini Baden Württemberg i mediteranskog grada Biograda na Moru je i službeno zapečaćeno. Brojka od oko 300.000 noćenja godišnje najbolji je dokaz turističke opredijeljenosti ovoga grada. Tu je poljoprivreda čija je proizvodnja uglavnom orijentirana na voće i povrće te vinogradarstvo, a predio je poznat između ostalog i po dobrim vinima.
– Naš uzvratni posjet vašem gradiću početak je prijateljstva europskih gradova. Zajednička inicijativa o prijateljstvu i suradnji istinski me obradovala, jer je započela uspješna suradnja dvaju gradova, čiji je uspjeh predodređen, a koja će se, vjerujem, u mjesecu siječnju na blagdan Svete Anatazije i na Dana grada Biograd na Moru potvrditi potpisom povelje prijateljstva. Međusobna suradnja i bezuvjetno zalaganje za daljnje jačanje prijateljstva među gradovima i građanima, bit će primjer i drugim gradovima i državama slobodnog svijeta, kazao je Knez ne propustivši istaknuti ni “osebujan potpis” Savezne Republike Njemačke pri priznavanju Hrvatske 1992., ali i tijekom pregovora s EU.
Najveća njemačka tržnica voća
U Kressbonnu koji leži na obali Bodenskog jezera dugog 64, a širokog 14 kilometara biogradsko izaslanstvo posjetilo je najveću tržnicu voća u Njemačkoj, bavarsku tvrtku BayWa koja zapošljava ukupno 17.000 radnika. Pritom ostvaruje promet od oko 8 milijardi eura, kupuje, skladišti i distribuira 150.000 tona industrijskog voća (5 posto krušaka), po 6.000 tona šljiva i trešanja, 3.000 tona jagoda…
– Prva rata otkupne cijene voća od 30 posto isplaćuje se u roku 90 dana, druga rata od 30 posto u sljedećih 90 dana, a preostalih 40 posto kad se roba proda, objašnjavao je glavni tehnolog ove mega tvrtke.
Biogradsko izaslanstvo obišlo je dječje vrtiće, sportsku dvoranu, brojna igrališta te novu rivu na Bodenskom jezeru. Tijekom dvodnevnog boravka s posebnim oduševljenjem upijali su saznanja o poučnim poljoprivrednim stazama, plantažama voća, velikom vinarijom te nadasve brojnih i uspješnim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. S posebnim zanimanjem obišli su hrvatski muzej te veliki nautički sajam Inter-bood show u Friedrichshafenu, gdje su se najviše zadržali na štandu Hrvatske turističke zajednice na kojem su između ostalih bili propagandni materijali i grada Biograda na Moru i hotela Ilirija.