Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Obećani laptopi stižu do Božića

Autor:

26.09.2009. 22:00
Obećani laptopi stižu do Božića

Foto: Vedran SITNICA



Načelnik Općine Galovac Slavko Šare mještanima je obećao izgradnju nogostupa, kante za smeće, zemlju mladim obiteljima i svakom studentu laptop, a prema njegovim riječima sve će i osigurati. Račun je, ističe Šare, deblokiran, a za laptope studentima ima još vremena


Mala ravnokotarska Općina Galovac s približno 1.500 stanovnika nema vrtić, nema pločnik pa djeca hodaju skoro po cesti kojom svakoga dana prolaze mnogi kamioni, a zgrada Općine nalazi se na lokalnom nogometnom igralištu pa više sliči svlačionici nego službenim općinskim prostorijama. Nedavno je Općini Galovac pravomoćnom sudskom presudom blokiran račun, tako da je zbog toga bilo jako teško izvršavati financijske obveze. U predizbornim govorima načelnik Općine Slavko Šare mještanima je obećao izgradnju nogostupa, kante za smeće, zemlju mladim obiteljima i svakom studentu laptop, a prema njegovim riječima, sve će i osigurati, iako nije želio govoriti o datumima.
Nogostupi
– Kada je u pitanju uređenje lokalnih i nerazvrstanih cesta, mogu reći da smo prije izbora završili 10 kilometara. Naša obećanja da ćemo dati studentima po jedan laptop izvršit ćemo i mladićima i djevojkama dat ćemo laptope oko Božića. Nogostup će biti prema Jošanima, drugi dio od crkve prema groblju, treći u zaseoku Tikvari, a četvrti u Burčulima i prema Prkosu i Škabrnji, kaže Šare, dodajući da ne može govoriti o datumima kada će to biti ostvareno, jer o datumima ne govori ni premijerka Kosor.
– Za nogostupe imamo gotovo ono što je najvažnij – projekt i građevinsku dozvolu, dokument koji oslikava mogućnost i pravo investicije. S tom dokumentacijom možemo se javiti na sve natječaje u RH i izvan nje, rekao je Šare, dodajući da su se spremili kandidirati na projekt IPARD.
Jedno od obećanja bilo je i 20 ha zemlje za mlade obitelji. Načelnik Šare je rekao da će zakonskim instrumentarijem urediti zemlju i podijeliti je mladim obiteljima koje će se zadržati u Galovcu.
– Napravili smo topografske i geodetske karte i imamo konsenzus Općinskog vijeća. Mi u tom pravcu idemo, rekao je Šare, ističući da se nada da ih država neće zaustaviti u namjeri, a za lokalitete imaju više opcija.
Općina Galovac uredila je dvorište OŠ Galovac, a Zadarska županija će uplatiti 25 tisuća kuna za izgradnju ogradnih zidova i dvorišta te stativa za sportske aktivnosti.
– Presvukli smo sportski teren novim asfaltom i javila se potreba da ga ogradimo i zaštitimo od automobila. Stavit ćemo ogradni zid uz sufinanciranje od strane Županije koja bi nam mogla pomoći sa 25 tisuća kuna. S tim malim novcima napravit ćemo zid, stative i koševe. To su mala sredstva, ali valjda Županija nema više pa je i to nama dovoljno, rekao je Šare, dodajući da će na tom kompleksu gostovati i KUD-ovi, a na tom mjestu će biti zajedničke prostorije za udruge.
Presuda i blokada
Županija je zaprimila zahtjev za sufinanciranje uređenja lokalnih i nerazvrstanih cesta na području općine Galovac. Ukupna ugovorna vrijednost radova je preko 3,2 milijuna kuna, do sad su izvedeni radovi u vrijednosti od 2,8 milijuna, a obveza Općine Galovac iznosi preko pola milijuna.
– Investicija je već odrađena i ceste smo završili, no izvođač to postupno naplaćuje. Naša obveza će biti riješena u nekom vremenskom razdoblju. Županija će nam pomoći s minornih 40 tisuća kuna, no sva su sredstva dobro došla i hvala Županiji i županu, kaže Šare.
U nekoliko navrata Općini Galovac je bio blokiran račun, nalazili su se u teškoj financijskoj situaciji, a račun je odblokiran prije desetak dana, rekao je načelnik Šare.
– Općina postoji kao poduzeće i kada niste nekom platili obveze, on ima zadužnicu, ugovor ili ovrhu i blokira vas. Nama je život zagorčala presuda koja datira iz 1999. godine u kojoj je Općina nerazumno terećena, a Sud prihvatio i presudio jednom privatniku da je dovezao preko stotinu kamiona tampona u Galovac. Taj privatnik tad nije ni poslovao, a sudska presuda je obvezala Općinu Galovac i blokiran nam je račun. Kada ste blokirani više od mjesec dana, slažu se i druge obveze i domino efektom dolazi do kašnjenja drugih projekata, rekao je Šare, ističući da je trenutačna situacija takva da nemaju blokadu i imaju mali novac koji teče, a očekuje se pomoć Županije i nekih drugih institucija.
Načelnika Šaru upitali smo i kako to da će studentima osigurati laptope do Božića, s obzirom da je tako teška financijska situacija u Općini Galovac?
– Rekao sam da smo deblokirani, do Božića imamo stotinu dana. Imamo prava potraživanja i tekuće prihode, zaključio je Šare.


 OPĆINSKA ZGRADA NA “STADIONU”




Prolazeći mjestom Galovac upitali smo mještane gdje se nalazi zgrada Općine i kako pronaći načelnika, na što su nam smijući se odgovorili kako se Općina nalazi na stadionu, a načelnikov ured je u automobilu.
Naime, ispred zgrade bio je veliki broj praznih pivskih boca zaostalih nakon nogometne utakmice, a jedini dokaz da se tu nalazi Općina bile su table s natpisima od kojih je jedna sa službenim znakovljem RH uništena.
– Na sportskom kompleksu imamo oko 150 mladića koji tu treniraju razne sportove. Na tom kompleksu nalaze se i prostorije koje nisu adekvatne i imamo potrebu izgraditi zgradu za općinske prostorije, udruge i političke stranke. Izradili smo projekt za vrtić i kancelarije koje mogu biti i općinske prostorije, a projekt se nalazi u fazi prihvaćanja i očekujemo u tijeku iduće godine smjestiti općinsku upravu, kaže Šare, dodajući kada je u pitanju rješenje sportske dvorane i zgrade Općine da smatra kako će ministar Kalmeta održati riječ.
– Općina Galovac u zadnjih osam godina nije imala situaciju da mještani ne mogu pronaći načelnika Općine i dobiti odgovore na pitanja koja ih zanimaju. Naša Općina funkcionira tako da se mogu naći i tajnica i načelnik, imamo mobilnu i fiksnu telefonsku mrežu i svaki dobronamjernik može doći do informacija, zaključuje Šare.