Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Postoje veliki planovi za obnovu luke u Zadru

Autor:

26.09.2009. 22:00
Postoje veliki planovi za obnovu luke u Zadru

Foto: Zvonko KUCELIN



Mogu vam reći kako je grad prekrasan i možete mi vjerovati, ovdje je predivno. Ponajviše stari dio grada, vidim da Zadar ima mnogo toga za ponuditi turistima, pogotovo onima koje zanima povijest


Veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva David Graem Blunt u petak je posjetio Zadar te se sastao s gradonačelnikom Vrančićem, prorektoricom Sveučilišta u Zadru Anom Proroković, direktorom Lučke kapetanije Ivicom Burićem te najboljim zadarskim jedriličarima. Zanimljiva je činjenica da je kao mjesto za ručak, umjesto otmjenih restorana, veleposlanik odabrao studentsku menzu. Na kraju njegovog službenog posjeta uspjeli smo mu oduzeti malo vremena te razgovarati o Hrvatskoj, Zadru, Anti Gotovini i naravno sportu koji obožava.
Već godinu dana ste u Hrvatskoj, koje su nam prednosti, a koje mane?
– Najbolji odgovor koji mogu dati mislim da je pričanje o područjima za koja svi znaju da su potrebne određene promjene. Kao dio procesa ulaska u EU postoje standardi koji se zahtijevaju, a to su promjene koje će donijeti dobro građanima u vrlo širokom spektru aktivnosti od ekonomije do prava. Želim čestitati na onome što je već napravljeno, jer su napravljene velike promjene na bolje u vašem putu prema članstvu u EU, tu imate našu veliku potporu. Postoje područja koja su teška kao restrukturiranje brodogradilišta, modernizacija poljoprivrede, a potrebno je još napretka u poljima modernizacije pravosuđa, depolitizacije i modernizacije policije i javne administracije. To su područja koja na kojima se zahtjeva još rada, mi želimo poduprijeti naše prijatelje u Hrvatskoj u potrebi da zadovoljite ne samo Veliku Britaniju, već svih 27 članica EU te dođete do standarda koji su potrebni.
Vidjet ćemo hoće li Slovenija i formalno odblokirati
Došlo je do dogovora premijerke Kosor i premijera Pahora, prema svemu sudeći, poglavlja koja je Slovenija blokirala sada su odblokirana. Što mislite o tome te koliko nam je olakšan put ulaska u EU ?
– Međudržavni pregovori održat će se drugog listopada i vidjet ćemo hoće li Slovenija i formalno odblokirati brojna poglavlja. Mi iz Ujedinjenog Kraljevstva ohrabreni smo dogovorom koji je postignut između premijerke Kosor i premijera Pahora, želimo poduprijeti obje zemlje kako bi riješile svoje probleme. Nadamo se da će se s radom na ključnim pitanjima i prekidom slovenske blokade doći do naglog progresa po tehničkim pitanjima i prihvaćanju.
Čuli ste za ukidanje besplatnih udžbenika?
– Naravno, ali imate li ideju koliko ja plaćam knjige za svog sina u Britaniji. Reći ću vam, oko pet tisuća eura godišnje, a to je bez stana i hrane. Razumijem probleme i suosjećam, ali svi moraju to plaćati.
Što mislite o plaćama zaposlenika u školstvu?
– Mislim da problem s plaćama ima većina zaposlenika u školstvu i to u svim zemljama svijeta. Ne želim suditi jesu li njihove žalbe osnovane, kao bivši učitelj mogu reći da znam kako im je. Njihov posao je vrlo važan i trebao bi biti razumno plaćen, a nije na meni da sudim koliko je to razumno u Hrvatskoj.
Prije nekoliko mjeseci novinar BBC-a Matt Proedger u svom tekstu napisao je kako je Hrvatska leglo terorizma i organiziranog kriminala, kao veleposlanik ovdje što mislite o tome?
Siguran u Hrvatskoj
– Prvo što želim reći je da naša vlada ne kontrolira BBC, nemamo i ne trebamo imati kontrolu nad medijima. Mislim da bi svaka razumna osoba trebala pogledati naš putnički savjetnik koji je razuman i uravnotežen. Ono što ja mislim o putovanju po Hrvatskoj je da smo prilično sigurni ovdje, sjedimo i ispred nas je ovo predivno more. Ipak nisam  do kraja siguran, jer internacionalni teroristi mogu mene osobno ciljati skoro svugdje. Moram biti toga svjestan, kao i svaki posjetitelj bio on u Hrvatskoj ili Londonu. Ono što je važno je ono što kaže naš putnički savjetnik, a to je da je rizik od ozbiljnog kriminala i napada nizak te da je ovo dosta sigurno mjesto.
Prolazili ste Zadarskom županijom, vidjeli ste mnoge plakate s likom generala Ante Gotovine i natpis “Heroj, a ne zločinac”. Kao veleposlanik Velike Britanije što mislite o tome?
– Nije na meni da dajem komentar jer je suđenje u tijeku.
Nije na vama da sudite, ali kao osoba koja živi ovdje i zna tko je general Gotovina, možete li reći vaše mišljenje?
– Mislim da svatko tko zna pozadinu tih postera, iako većina britanskih turista ne zna, razumije emocije koje ljudi imaju o tome. Emocije nemaju nikakve veze sa sudnicom. Sad ću dati općeniti komentar koji nema veze s niti jednim slučajem. Na Haškom tribunalu rade vrlo iskusni međunarodni suci i odvjetnici koji rade u tužilaštvu i obrani, svi slučajevi bit će suđeni na temelju predstavljenih dokaza i to je ključ koji svi moramo shvatiti. Mnogo je činjenica koje treba dokazati, a ne osjećaja koje imamo o nečemu.
Zadar ima mnogo toga za ponuditi turistima
Radili ste na Kosovu, pročitao sam da ste radili i na Deklaraciji o neovisnosti?
– U vrijeme koje je vodilo do Deklaracije o neovisnosti bio sam na Kosovu. Ujedinjeno Kraljevstvo je bilo jedna od zemalja partnera koje su tražile riješenje za sve ljude na Kosovu, jer nije se moglo nastaviti kao kolonija Ujedinjenih naroda. Imali smo snažnu ulogu u kontaktnoj grupi kao stalni članovi Ujedinjenih naroda i mnogo moga rada svodilo se na pronalaženje tog riješenja.
Kad sad pogledate na Kosovo, što vam se čini kako napreduju i kada bi oni mogli postati članovi EU?
– Kada bi znao odgovor na to vjerojatno bi zarađivao puno više nego sada. Kosovo je neovisna zemlja priznata od preko 60 članica Ujedinjenih naroda, a priznavanje se nastavlja. Nisam bio tamo već dvije godine, ali bilo je dosta napretka od kada sam otišao tako da nisam najbolja osoba za komentiranje toga. U vrijeme dok sam radio napredak je bio vidljiv, osjećaj da dolazi novac i otvaraju se radna mjesta. Ekonomija se pokrenula, kreću se u pravom pravcu. Želim pohvaliti Hrvatsku i njenu ulogu u podršci, kao i nastavak podupiranja mira i stabilnosti u ovoj regiji koji Hrvatska Vlada čini.
Sve je više Britanaca u Zadru, dolaze kao turisti, vi ste ovdje proveli dan i kako vam se čini?
– Mogu vam reći kako je grad prekrasan i možete mi vjerovati, ovdje je predivno. Pogotovo stari dio grada, vidim da Zadar ima mnogo toga za ponuditi turistima, pogotovo onima koje zanima povijest. No Zadar ima i više od same povijesti, pogledajte samo prema Ugljanu. More je ravno, sunce sjaji i daje odsjaj, vidite jedrilice koje putuju Zadarskim kanalom i ovo prirodno okružje koje imate je veoma bogati izvor koji se može ponuditi turistima. Ovo je popularna regija za jedrenje i siguran sam da može biti napretka s turistima koji žele prirodni i nezagađeni okoliš.
Ljudima koji žive ovdje nije važan samo turizam, važna su i radna mjesta te ekonomski napredak. Koje tvrtke možete dovesti, odnosno što bi oživilo naše gospodarstvo?
– Pogledajte, ja ne mogu dovesti firme. Mogu i to radim, gledam prilike za britanske investicijske fondove, kompanije i inžinjere spoznavanjem u pravim sektorima. Gdje to vodi ne znam, to je posao vaših lokalnih dužnosnika kao i britanskih kompanija. Znam da postoji veliki interes te da se traže lokalni partneri, ako investicijska klima bude povoljna i bude novca britanske kompanije kao i francuske, njemačke ili japanske će željeti doći ovdje. Treba pomoći kako bi se investicijski i legalni okviri radili kako treba, pod tim mislim na pravosuđe i nemijenjanje poreznih režima.
Treba više marina
Koji sektori se mogu pokrenuti u Zadru?
Sadašnji utisci su da imamo mnoge kompanije koje mogu pomoići marinama, pogledajte ove brodove i vidite da postoji ogromna potreba za marinama. Kolika je sad lista čekanja u marinama? Kapacitet nije dovoljan za zadovoljenje potreba. Imamo svjetski priznate stručnjake za razvijanje marina i izgradnju novih, a sve u sprezi s očuvanjem okoliša. Transport, postoje veliki planovi za obnovu luke u Zadru, imamo tvrtke s stručnjacima na gradnji infrastrukture, podmorja i u menadžmentu te za prijevoz kontejnere i obnovu pruga. Mnogo je prilika za uspješnu kolaboraciju, ali opet ću reći da nije moj posao dovesti tvrtke. Napravit ćemo sve da spojimo ljude.
Veliki ste ljubitelj sporta, što mislite o hrvatskom sportu i možete li napraviti usporedbe s Engleskim?
– Ne neću raditi usporedbe, jer to za mene može biti opasno. Mogu reći da vaša zemlja ima 4,5 milijuna stanovnika, a imate veliki broj vrhunskih sportaša. Goran Ivanišević osvojio je Wimbledon s pozivnicom, Čilić je dobio Murraya u New Yorku, pitam se kako proizvodite tako fantastične tenisače. Nogometaši su vam izvrsni, mnogi igraju u Engleskoj, a prije nekoliko dana pričao sam s Bilićem o tome. Blanka Vlašić je jedan centimetar do svjetskog rekorda. Kako Hrvatska ima toliko vrhunskih sportaša, je li to zbog hrane, vode ili sunca? Mogu reći da Hrvatska ima disproporcionalan udjel populacije s brojem sjajnih sportaša i želio bi znati što vam to omogućuje. Sjajno je i čestitam.
Hoćete li doći jedriti s našim jedriličarima koje ste sad upoznali?
– Volio bih, ali nismo na istoj razini. Oni su olimpijci, fantastični su i volio bih ploviti s njima, ali u drugoj su klasi.
Planirate li opet doći jedriti oko Zadra?
– Zadarski akvatorij je divan, dosta vremena proveo sam na Telašćici, Kornatima, Molatu i Ižu. Predivno je i tu dolazim kad stignem.
Vaše najveće dostignuće u jedrenju?
– Mislim da je to jedrenje kada sam krenuo od Gibraltara na put dug 1600 nautičkih milja sa samo jednim stajanjem i preživio bez većih problema jaku oluju u sicilijskom kanalu.
Za kraj postavili smo pitanje o nogometu. Engleska reprezentacija dobila nas je, ali nadamo se da će dobiti Ukrajinu kako bi ipak stigli do Južne Afrike.
– Pokušat ćemo pobijediti Ukrajinu, voljeli bismo da se Engleska i Hrvatska zajedno natječu u Južnoj Africi.
Kakvo je vaše mišljenje o mogućnostima osvete, zbog nas se niste plasirali na Europsko prvenstvo?
– To morate pitati Engleske reprezentativce, smijući se za kraj je rekao Blunt.
 
— Slika
Veleposlanik Velike Britanije Blunt