U Dalmaciji odstrijeliti 10 vukova

Slika korisnika admin
Autor: 
vukovi
VUK - Sve češći napadi na stada u zadarskom zaleđu, sve više šteta

U ponedjeljak (21. rujna 2009.) u Zagrebu održana je treća po redu radionica za reviziju plana upravljanja vukom u Hrvatskoj.

Nakon prezentacije - predstavljanja novih spoznaja o vukovima u Hrvatskoj te  predstavljanja dosadašnjeg provođenja Plana upravljanja vukom, uslijedila su pitanja i odgovori te komentari na prezentaciju. Najviše pitanja, ali i komentara imao je Davor Vranić iz Zadarske županije. Davor (42 g.) iz Visočana, Općina Posedarje, član je Izvršnog odbora Lovačkog saveza Zadarske županije i nazočio je radionici kao zamjena predsjednika Lovačkog saveza županije Mati Radića. Davor, inače veoma pozorno prati događanja s predatorom na području općine  Posedarje, a kako su problemi s predatorom u kontinuitetu već više od godinu dana smatrao je svojom obvezom upozoriti Ministarstvo kulture na tešku situaciju koja se sručila na uzgajivače ovaca sjeverozapadnog dijela županije. Davor je jasno na prezentiranoj karti determinirao općine i naselja omeđena s juga glavnom  prometnicom Zadar - Jasenice, a sa sjevera Velebitskim kanalom u kojima je vuk u godini dana, odnosno od konca kolovoza prošle godine do konca kolovoza ove godine  napravio štetu 67 puta te naglasio da ima oštećenika koji još uvijek nisu upoznati s  mogućnošću prijave štetnog događaja, tako da bi broj zacijelo bio i veći. S obzirom da vuk nije nikada obitavao na ovom području i da uzgajivači ovaca nisu tradicionalno usmjereni na redovito čuvanje, većinom brojčano malih stada teško je sad mijenjati navike, a većinom se radi o starijoj dobnoj strukturi koju je mahom zahvatila panika, ali i očaj jer su im stada prepolovljena, tražimo da se vuk odstrani s našeg područja, rekao je Davor te dodao:

- Ako se nešto ne poduzme, bilo da je odstrjel ili premještanje vuka u druga područja, naše će područje ostati bez ijedne ovce, a mnoga gospodarstva neće preživjeti jer im je to jedini izvor prihoda.

Slične komentare su dali i predstavnici udruga uzgajivača ovaca „Mrka„ iz Šibensko-kninske županije i uzgajivači iz Splitsko-dalmatinske županije.

To je razumljivo jer su najveće štete na stoci u Hrvatskoj zabilježene u ove tri županije, gdje se vuk u nedostatku prirodnoga plijena hrani uglavnom stokom. Iako je Zadarska županija na trećem mjestu po broju šteta, a na prvom mjestu po ukupnom broju ovaca i koza u RH, to nije utjeha uzgajivačima sjeverozapadnog dijela županije jer u ukupnom broju šteta u županiji, od siječnja do rujna 2009. g. (150) na ovo područje dolazi 1/3.

Vjerojatno će uzgajivačima, poglavito oštećenicima biti utješna nagrada, odluka o reviziji plana upravljanja vukom i usvajanje prijedloga o zahvatu u populaciju, odnosno predloženoj kvoti za odstrjel, ukupno 20 vukova: za tri najugroženije županije (Zadarsku, Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku) 10 vukova, za Ličko-senjsku 5 i Primorsko-goransku 5 vukova. Kako će kvota od 10 vukova biti raspoređena među županijama, konačnu odluku će donijeti Povjerenstvo za praćenje populacija velikih zvijeri, koje ima ulogu savjetodavnoga tijela za problematiku zaštite velikih zvijeri. Iskreno se nadam i očekujem da će Ploče dobiti kvotu za barem dva vuka, a tada je na nama u Županijskom lovačkom savezu da to odradimo valjano, kazao je Davor Vranić.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno