Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Upis prvih zubotehničara već iduće godine

Autor: Teuta Babajko Jamičić

20.03.2009. 23:00
Upis prvih zubotehničara već iduće godine

Foto: Zvonko KUCELIN



Na pokretanje ovakve inicijative, vlasnici privatnih zubotehničkih laboratorija odlučili su se zbog nedostatka radne snage u Zadru, odnosno stručnih kadrova koje su primorani tražiti u svim krajevima Hrvatske, što se u praksi pokazalo nezadovoljavajućim rješenjem


Dvadesetak privatnih zubotehničkih laboratorija zbog potreba tržišta pokrenulo je inicijativu za uvođenje zanimanja zubotehničar u program obrazovanja Medicinske škole “Ante Kuzmanića” u Zadru.
Nedostatak kadra
Na pokretanje ovakve inicijative vlasnici privatnih zubotehničkih laboratorija odlučili su se zbog nedostatka radne snage u Zadru, odnosno stručnih kadrova koje su primorani tražiti u svim krajevima Hrvatske, što se u praksi pokazalo nezadovoljavajućim rješenjem jer su takva zapošljavanja, u principu, kratkog vijeka.
Davor Jurov, jedan od vlasnika zadarskih privatnih zubotehničkih laboratorija, govoreći o razlozima pokretanja spomenute inicijative, istaknuo je da o nedostatku zubotehničara u Zadru najbolje govori to što su laboratoriji primorani odbijati posao, jer jednostavno nemaju radnu snagu koja bi ga mogla obavljati.
– Svi privatni zubotehnički laboratoriji koji postoje u Zadru imaju jedan zajednički problem, a to je nedostatak radne snage, odnosno zubotehničara. Potrebe tržišta u Zadru su velike, no mi na njih ne možemo odgovoriti jer laboratorijima nedostaje stručni kadar, zbog čega smo prisiljeni odbijati posao. Kako zubotehničara nema u Zadru, tražimo ih po svim krajevima Hrvatske, no odgovarajuću radnu snagu je vrlo teško pronaći, govori Davor Jurov, dodajući da u zadarske laboratorije najčešće dolaze zubotehničari iz kontinentalne Hrvatske, prije svega Slavonije.
No, radna snaga iz unutrašnjosti Hrvatske, kako navodi Jurov, nije se pokazala zadovoljavajućim rješenjem jer se zubotehničari “iz uvoza” ne zadržavaju dugo u zadarskim laboratorijima, prije svega zbog poteškoća sa smještajem, odnosno visokih najamnina. Stoga, jedino rješenje zadarski zubotehničari vide u domaćem kadru, kojemu treba pružiti mogućnost školovanja, odnosno obrazovanja kod kuće, dakle, u Zadru. Zadarski zubotehničari do sada su se školovali u Rijeci, Zagrebu, Osijeku, Bjelovaru i Krapini te u privatnoj školi u sklopu Dentalnog centra “Marušić” u Splitu.
Upisna politika i tržište
– Nije jednostavno srednjoškolca poslati na školovanje u drugi grad, osobito ne u teškim vremenima kakvim danas živimo. Uzimajući u obzir da je riječ o deficitarnom zanimanju, jedino rješenje jest uvođenje programa za zubotehničara u obrazovanje Medicinske škole “Ante Kuzmanića”, čime bi se mladim ljudima omogućilo školovanje u rodnome gradu. Tu inicijativu, koju su pokrenuli vlasnici zadarskih privatnih zubotehničkih laboratorija, podržalo je i Društvo vlasnika zubotehničkih laboratorija Hrvatske, a što je najvažnije i ravnatelj Medicinske škole “Ante Kuzmanića” Davor Vidaković, kaže Jurov, dodajući da zubotehničari nakon završetka školovanja u Zadru neće imati problema s pronalaskom posla jer je riječ o deficitarnom zanimanju.
Davor Vidaković, ravnatelj Medicinske škole “Ante Kuzmanića”, podržavajući inicijativu zadarskih privatnih zubotehničkih laboratorija, istaknuo je da ovih dana očekuje njihov zahtjev u pisanom obliku, nakog čega će se sam obratiti Zadarskoj županiji, koja je osnivač škole. Podrška Zadarske županije za uvođenje programa zubotehničara u obrazovanje Medicinske škole “Ante Kuzmanića”, Vidaković vjeruje da neće izostati. Nakon njihova zelenog svjetla, slijedi zahtjev za verifikaciju programa zubotehničara u zadarskoj Medicinskoj školi, Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.
– Verifikaciju programa zubotehničara zatražili smo još 1997. godine, kada se Medicinska škola preselila u zgradu u Novome kampusu. No, nadležno ministarstvo tada je odbilo naš zahtjev, smatrajući da u Hrvatskoj ima dovoljno škola koje ima program za zubotehničara. Sada je situacija drukčija, tržište rada dirigira upisnu politiku, zbog čega će, vjerujem, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, odoboriti izvođenje programa u Medicinskoj školi “Ante Kuzmanića” u Zadru, govori ravnatelj Vidaković, dodajući da verifikacija programa podrazumijeva i ispunjavanje određenih uvjeta za njegovo izvođenje pa je upis prvih zubotehničara u Zadru realno očekivati sljedeće godine, dakle, za 2010./2011. školsku godinu.