Upis prvih zubotehničara već iduće godine

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
medicinska2
Vedran SITNICA
Medicinska škola "Ante Kuzmanić" je verifikaciju programa zubotehničara zatražila još 1997. godine

Nakon što je desetak privatnih zubotehničkih laboratorija zbog potreba tržišta u ožujku ove godine pokrenulo inicijativu za uvođenje zanimanja zubotehničar u program obrazovanja Medicinske škole "Ante Kuzmanić" u Zadru, koju je podržala i Zadarska županija, početkom listopada Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta bit će upućen zahtjev za verifikaciju spomenutog programa.

Prema riječima Davora Vidakovića, ravnatelja Medicinske škole "Ante Kuzmanić", zahtjev za verifikaciju programa zubotehničar je spreman te će kroz nekoliko dana biti upućen u Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

 Dvanaest godina čekanja

- Verifikaciju programa zubotehničara zatražili smo još 1997. godine, kada se Medicinska škola preselila u zgradu u Novom kampusu. No, nadležno ministarstvo tada je odbilo naš zahtjev, smatrajući da u Hrvatskoj ima dovoljno škola koje imaju program za zubotehničara. Sada je situacija drukčija, tržište rada dirigira upisnu politiku, zbog čega će, vjerujem, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, odoboriti izvođenje programa u Medicinskoj školi "Ante Kuzmanića" u Zadru, govori ravnatelj Vidaković, dodajući da verifikacija programa podrazumijeva i ispunjavanje određenih uvjeta za njegovo izvođenje, dakle prostor, opremu i kadar, što u ovom slučaju, zahvaljujući suradnji sa zadarskim zubotehničkim laboratorijima, neće biti problem.

Ravnatelj Vidaković je podsjetio kako su se na pokretanje ovakve inicijative vlasnici privatnih zubotehničkih laboratorija odlučili zbog nedostatka radne snage u Zadru, odnosno stručnih kadrova koje su primorani tražiti u svim krajevima Hrvatske. To se u praksi pokazalo nezadovoljavajućim rješenjem jer su takva zapošljavanja, u principu, kratkog vijeka. Tako svi privatni zubotehnički laboratoriji koji postoje u Zadru imaju jedan zajednički problem, a to je nedostatak radne snage, odnosno zubotehničara. Naime, potrebe tržišta u Zadru su velike, no oni na njih ne mogu odgovoriti jer laboratorijima nedostaje stručni kadar, zbog čega su prisiljeni odbijati posao. Kako zubotehničara nema u Zadru, oni se traže u svim krajevima Hrvatske, no odgovarajuću radnu snagu je vrlo teško pronaći. Inače, u zadarske laboratorije najčešće dolaze zubotehničari iz kontinentalne Hrvatske, prije svega Slavonije.

 Deficitno zanimanje

No, radna snaga iz unutrašnjosti Hrvatske nije se pokazala zadovoljavajućim rješenjem jer se zubotehničari "iz uvoza" ne zadržavaju dugo u zadarskim laboratorijima, prije svega zbog poteškoća sa smještajem, odnosno visokih najamnina. Stoga, jedino rješenje zadarski zubotehničari vide u domaćem kadru, kojemu treba pružiti mogućnost školovanja, odnosno obrazovanja kod kuće, dakle, u Zadru. Zadarski zubotehničari do sada su se školovali u Rijeci, Zagrebu, Osijeku, Bjelovaru i Krapini te u privatnoj školi u sklopu Dentalnog centra "Marušić" u Splitu.

- Uzimajući u obzir da je riječ o deficitarnom zanimanju, jedino rješenje jest uvođenje programa za zubotehničara u obrazovanje Medicinske škole "Ante Kuzmanić", čime bi se mladim ljudima omogućilo školovanje u rodnom gradu. Tu inicijativu, koju su pokrenuli vlasnici zadarskih privatnih zubotehničkih laboratorija, podržalo je i Društvo vlasnika zubotehničkih laboratorija Hrvatske, govori ravnatelj Vidaković dodajući da zubotehničari nakon završetka školovanja u Zadru neće imati problema s pronalaskom posla jer je riječ o deficitarnom zanimanju.

Iz navedenih razloga Vidaković očekuje da zeleno svjetlo za verifikaciju programa zubnotehničar od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, ovoga puta neće izostati. Shodno tome, upis prvih zubotehničara u Medicinskoj školi "Ante Kuzmanić" u Zadru realno je očekivati sljedeće godine, dakle za 2010./2011. školsku godinu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno