Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

HNS će surađivati s UEFA-om i hrvatskim istražnim tijelima

26.09.2010. 22:00
HNS će surađivati s UEFA-om i hrvatskim istražnim tijelima


Hrvatski nogometni savez kao krovna nogometna organizacija i ovom prigodom iskazuje jasan stav glede ilegalnog klađenja i namještanja nogometnih utakmica, kao i drugih kriminalnih aktivnosti vezanih uz nogomet, stoji u priopćenju za javnost koje ja objavljeno na službenoj stranici HNS-a.
– HNS će i nadalje aktivno sudjelovati u svakoj istrazi, bilo UEFA-e, bilo istražnih i drugih tijela Republike Hrvatske s jasnim ciljem borbe protiv organiziranog i svakog drugog kriminala vezanog uz nogomet i nogometne djelatnike, a na temelju dokaza koji omogućuju sprovođenje postupaka predviđenih pravilnicima odnosno zakonima”, stoji u priopćenju HNS-a.
Pozivajući se na tekst u Der Spiegelu, prema kojem je glavni osumnjičenik u slučaju tzv. kladioničarske mafije berlinski Hrvat Ante Šapina, koji se nalazi u pritvoru, pristao na suradnju s njemačkim istražiteljima, te da im je “navodno spomenuo i manipulirane utakmice u Hrvatskoj za koje istražitelji ranije nisu imali podatke”.
Akcija Offside
Na listi spornih utakmica koje su dobili hrvatski istražitelji nalazi se 15 utakmica iz proljeća i jeseni 2009. koje nisu obuhvaćene akcijom Offside.
U akciji Offside policija je istraživala utakmice od kraja ožujka do početka svibnja ove godine, a riječ je o osam prvoligaških utakmica.
Među spomenutih 15 utakmica je i prva finalna utakmica hrvatskog nogometnog kupa odigrana 13. svibnja 2009. u kojoj je Dinamo pobijedio Hajduk 3:0. Na temelju podataka dobivenih iz UEFA-e Disciplinska komisija HNS-a pokrenula je postupak protiv sportskog direktora Dinama Zorana Mamića i suca te utakmice Brune Marića, te je 3. rujna objavila kako “nema osnova za pokretanje disciplinskog postupka protiv nogometnih djelatnika koji su spomenuti” i time je oslobodila bilo kakve krivnje Zorana Mamića i suca Brunu Marića.
Der Spiegel tvrdi da su policija i tužiteljstvo u Bochumu “naveli kako postoji sumnja da je kladioničarska mafija namjestila ili pokušala namjestiti 14 nogometnih utakmica klubova iz 1. HNL-a i jednu utakmicu 2. HNL-a”.
Treba podsjetiti da su policija i USKOK 8. lipnja u akciji Offside priveli 22 osobe zbog sumnji u namještanje utakmica Prve hrvatske nogometne lige i prijevare vezanih uz klađenje na te utakmice. Nakon više od mjesec dana istrage iz pritvora su, 15. i 16. srpnja, pušteni svi osumnjičeni u slučaju “Offside” osim trojice organizatora, Vinka Šake, Dine Laliča i Admira Suljiča.
Ukinut pritvor
Pritvor je tada ukinut Miljenku Mumleku, Zoranu Ivančiću i Andriji Balajiću iz Varteksa, nogometašima Međimurja Nevenu Vuljanku, Danijelu Mađariću i Mariju Dermopilu, njegovom menadžeru Mariju Mareniću i kapetanu Zadra Jakovu Suraću, te osmorici nogometaša Croatia Sesveta Mariju Čizmeku, Jasminu Agiću, Dariiju Šušku, Ivanu Banoviću, Saši Muu, Marku Guji, Antunu Pokrajčiću, Miljenku Bošnjaku, pomoćnom treneru kluba Goranu Jerkoviću i sportskom direktoru Tomislavu Zubaku, sinu vlasnika kluba Zvonka Zubaka.
Akciju Offside policija je počela potkraj prošle godine na temelju podataka njemačke policije. Sumnja se da je od kraja ožujka do početka svibnja ove godine namješteno osam prvoligaških utakmica, a četiri puta namještanje nije uspjelo. Sumnja se da su namještene utakmice Croatia Sesveta sa Zadrom, Slaven Belupom, Rijekom, Varteksom, Zagrebom i Cibalijom. Utakmice su navodno namještene budući da je Croatia Sesvete izgubila izglede za ostanak u prvoj ligi, a prijeporne su i utakmice Slavena Belupa i Zadra, te Hajduka i Međimurja. (h)


Lista novih spornih utakmica


Na popisu 15 spornih utakmica iz proljeća i jeseni 2009. nalaze se utakmice: Šibenik – Zadar 0:0 od 12. travnja, Segesta – Slavonac CO 0:0 (2. HNL) od 14. travnja, Hajduk – Croatia Sesvete 5:0 od 22. travnja, Dinamo – Zadar 2:0 od 22. travnja, Zadar – Hajduk 0:3 od 26. travnja, Zadar – Cibalia 3:1 od 10. svibnja, Croatia Sesvete – Inter-Zaprešić 0:3 od 10. svibnja, Dinamo – Hajduk 3:0 od 13. svibnja, Zadar – Croatia Sesvete 1:1 od 24. svibnja, Zagreb – Zadar 3:1 od 31. svibnja, Zadar – Šibenik 2:1 od 8. kolovoza, Croatia Sesvete – Dinamo 2:5 od 8. kolovoza, Varteks – Lokomotiva 2:1 od 8. kolovoza, Zadar – Croatia Sesvete 2:0 od 12. rujna, te Međimurje – Lokomotiva 0:3 od 2. listopada.