Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Kad se vrijedne ruke slože sve se može

26.09.2010. 22:00
Kad se vrijedne ruke slože sve se može


Ovog nema nigdje u Hrvatskoj, ma na cijelom svijetu. Pedesetak volontera jedinstveno je disalo za žuto-zelenu klupsku boju staru čak 78 godina. Pokazalo se izuzetno zajedništvo i ljubav za svoj Sukošan. Graniči sa znanstvenom fantastikom, ali su pojedinci uzeli i godišnji odmor da bi sudjelovali u ovom volonterskom pothvatu za Guinnessovu knjigu rekorda, kaže Klaudio Pavić, predsjednik NŠK-a Zlatna luka
Od kada je iz Nogometnog saveza Zadarske županije potvrđeno da se iz natjecanja u 1. ŽNL Zadar u novoj natjecateljskoj sezoni NŠK Zlatna luka iz Sukošan natječe u većem rangu natjecanja, u IV. HNL, skupina Jug, podskupina “Ba”, prošlo je nepuna dva mjeseca. Od tada je na “ho-ruk” krenula sveobuhvatna sanacije klupskih prostorija, tribina i pratećih objekata, a danas su pri kraju gotovo svi obrtnički radovi.
Sukošanski načelnik Ante Martinac izrazio je zadovoljstvo što se svi radovi odvijaju znatno brže i efikasnije od predviđenog. Pritom nije skrivao zadovoljstvo i ponos sa svojim sumještanima, sukošanskim volonterima koji su dragovoljno i sasvim besplatno radili izvan svog redovitog posla.
Darovali rad vrijedan pola mijuna kuna
Projekt sanacije klupskih prostorija Zlatne luke izgrađene prije čak 40-ak godina, betonskih tribina s plastičnim sjedalicama i pokrivenih klupa za rezervne igrače i delegate sveukupno košta oko jedan milijun kuna. Općina s proračunskim sredstvima sudjeluje s ukupno pola milijuna kuna. A, vjerovali ili ne, u ovom trećem tisućljeću, u vremenu gospodarske krize, recesije i nezaposlenosti, potpuno identični iznos od pola milijuna kuna “dali” su, da čovjek ne povjeruje – sukošanski volonteri svojim besplatnim radom. Bez ijedne kune nadoknade!
– Vrijedno divljenja i poštovanja, ponosno će Martinac dodavši:
– Ulaganja u infrastrukturu doprinijet će i sportskom uspjehu sukošanskog sporta i nogometa te znatno poboljšati rad mlađih kategorija.
Nakon nadasve stručne sanacije klupske zgrade u tzv. rau bau gradnji bez unutrašnjeg uređenja, u suradnji s voditeljima-koordinatorima poslova Đanijem Pavićem, Zvonkom Keranom i Klaudijem Pavićem, obrtnici-zanatlije (električari, vodoinstalateri, keramičari, gipsari, pituri, zidari, bravari, stolari, instalateri grijanja i klimatizacije…) i vrijedni i radašni “manualci” su s puno entuzijazma sve odradili besplatno, dobrovoljnim radom. “Dodatno” su besplatno ožbukali tribine i postavili plastične sjedalice s naslonjačem, podignuli sasvim nove pokrivene klupe za rezervne igrače i delegata…
Nekima se morali zahvaliti
– Ovog nema nigdje u Hrvatskoj, ma na cijelom svijetu. Pedesetak volontera jedinstveno je disalo za žuto-zelenu klupsku boju staru čak 78 godina. Pokazalo se izuzetno zajedništvo i ljubav za svoj Sukošan. Graniči sa znanstvenom fantastikom, ali su pojedinci uzeli i godišnji odmor da bi sudjelovali u ovom volonterskom pothvatu za Guinnessovu knjigu rekorda. Ponekima smo se, htjeli ili ne, morali ispričati i zahvaliti jer od brojnih volontera na samom vrhuncu radova više jednostavno nije bilo mjesta u klupskim prostorijama, tvrdi Klaudio Pavić, predsjednik NŠK-a Zlatna luka, “alfa i omega” ovog dugo godina očekivanog projekta.
Volonter je osoba koja besplatno obavlja neku službu, volontirati znači besplatno služiti. Volonterstvo, je jedan od kamena temeljaca civilnoga društva, jer oživljava najplemenitija stremljenja čovječanstva zauzimanje za mir, slobodu, mogućnost izbora, sigurnost i pravičnost za sve ljude. Štoviše, volonterstvo ili dobrovoljni/dragovoljni rad je prvenstveno optimistična aktivnost iz želje da se nekom pomogne.
U postojećoj klupskoj prostoriji izgrađene su i gotovo sasvim opremljene četiri velike svlačionice sa sanitarijama i tuševima za momčadi, dvije manje svlačionice sa sanitarijama i tuševima za muške i ženske suce, prostorija sa sanitarijama za delegata utakmice, uprava sa zapisničkim stolom i opremom, prostorija za medicinski pregled i doping kontrolu, praonica, spremište za držanje opreme, alata i strojeva, velika klupska prostorija za sastanke i press konferencije, nabrajao je Klaudio Pavić, zahvaljujući pritom za nesebičnu pomoć na uspješnom ostvarenju projekta i Inerijer gipsu, Konektoru, Tornadu commerce, Betonu Čirjak, Bagaru, Lavčeviću, NK Pakoštane…
 


Sukošanski zlatni volonteri


Sukošanski volonteri – entuzijasti i humanisti za povijest: Mirko Hajdinger, Toni Hajdinger, Klaudio Pavić, Marko Grdović, Božidar Dijan Augustinov, Ante Dijan Augustinov, Emil Sudinja, Josip Hajdinger, Neven Kezmić, Milan Gašparović, Ante Gašparović Milanov, Božo Gašparović Milanov, Zvonko Keran, Ivan Keran Melkov, Zoran Drobnak, Šime Dijan Kesa, Zdenko Ročak, Željko Franić, Joso Sudinja, Dragan Krešan Crnko, Tino Grdović, Šime Grginović Antin, Marko Pavić Maki, Franjo Hajdinger, Elvis Hajdinger, Mate Pavić, Andrija Smolić, Ivica Raspović, Robert Dijan, Vladimir Dijan, Davor Smolić, Rude Bičić, Božo Peričić Bjondo, Franko Bičić, Nikola Pavić, Nediljko Gašparović, Ivan Častek, Ivica Nadinić, Mladen Zdunić, Elvis Gambiraža, Marin Ramić, Vladimir Smolić Ročak, Zoran Rašo, Dragan Smolić, Marijan Smolić, Mladen Pavić, Davor Takač, Boško Marić, Ante Smolić Ročak, Krasimir Pavić, Tadija Čakarun, Božo Grginović, Marin Grginović…