Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Metadonskom terapijom pretvarate nam djecu u zombije!

26.09.2010. 22:00
Metadonskom terapijom pretvarate nam djecu u zombije!


Nužnost što skorije izmjene pravilnika i zakona koji regulira problematiku liječenja ovisnosti te donošenje liste liječnika koji mogu dijeliti zamjenske terapije ovisnicima, zaključak je donesen na tribini naziva “Peticija: Metadonska terapija – detoks jedinica”
Onaj tko mom djetetu propiše recept za 40 tableta dnevno, za mene nije liječnik, nego ubojica – na javnoj tribini koja je na temu nekontroliranog i dugotrajnog liječenja ovisnika metadonom u subotu navečer održana u prostorijama HGPD Zoranić, rekao je Tomislav Tokić, predsjednik biogradske udruge za borbu protiv ovisnosti “Lanterna”. Svoj je stav pojasnio činjenicom da tako visoka terapija uništava vitalne organe i vodi u smrt jednako kao i heroin, a osim toga, kazao je kao s toliko tableta osoba koja ih uzima izgleda kao zombi.
Tribina pod nazivom “Peticija: Metadonska terapija-detoks jedinica” organizirana je nakon tromjesečne peticije koju su pod sloganom “Heroin mi je uzeo dušu, a heptanon ono malo što je od nje ostalo” organizirali članovi Udruge za suzbijanje zloporabe droga i pomoć roditeljima ovisnika Nada uz podršku 19 umreženih udruga Zadarske županije, a gostovali su dr. spec. Belinda Vuksan, poznata zadarska psihijatrica s dugogodišnjim iskustvom rada s ovisnicima i dr. Leonardo Bressan, glavni tajnik Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, iznijevši svoja stručna mišljenja.
Metadon izaziva ovisnost
Zajednički zaključak koji je nakon dvosatnog iznošenja svih argumenata u korist opravdanosti zahtjeva članova Nade donesen jest da je hitno i nužno mijenjati postojeće pravilnike i smjernice za liječenje ovisnika zamjenskim terapijama, a posebice metadonima koji se pokazalo da vrlo brzo razvija ovisnost te da je kriza “skidanja” s njega daleko teža i dugotrajnija od one heroinom.
– Pokušaj liječenja, pomoći, ovisnicima o heroinu zamjenskim opijatom – metadonom, u osnovi i nije loša, kao što nije loše ni otkrivanje nuklearne energije. Problem nastaje u njenom korištenju. Metadonska zamjenska ovisnost je dobra samo dok traje faza udaljavanja ovisnika od loše skupine kojoj pripada zbog konačnog cilja – vraćanja općoj ljudskoj zajednici. U toj fazi jedna od nuspojava je i gubitak pripadnosti ijednoj skupini s kojom se može identificirati. Stoga, ta zrakoprazna faza mora što kraće trajati – istaknuo je dr. Bressan napominjući da se potom što prije mora prijeći na resocijalizaciju ovisnika. No, tu se svi oni suočavaju s problemom koji je u ovo recesijsko vrijeme još i izraženiji, a to je zapošljavanje da bi mogli zarađivati za svoj život i svoje potrebe, biti neovisni, korisni i kako bi mogli funkcionirati u društvu kao i svi ostali članovi zajednice. Dr. Bresan je naglasio da se kroz svoje 20-godišnje iskustvo rada s ovisnicima osvjedočio da su se iz pakla droge izvukli samo oni koji su imali sreće nakon odvikavanja zaposliti se i koji su dobili priliku učiniti nešto korisno i kreativno za sebe i generacije koje dolaze. Istaknuo je i važnost podrške njihovih obitelji, kao i njihove involviranosti u proces liječenja i suradnje s liječnicima.
Tko smije dijeliti metadon?
Isto mišljenje dijeli i dr. Vuksan koja je naglasila da je osim suradnje liječnika i obitelji izuzetno važna i suradnja između psihijatara i liječnika u Zavodima za prevenciju ovisnosti s liječnicima obiteljske medicine koji u konačnici najčešće dijele propisanu terapiju ovisnicima. No, složili su se da i tu postoji veliki problem koji je proizišao iz nedovoljno definiranih zakonskih odredbi iz kojih nije jasno tko može dozirati i dijeliti zamjensku terapiju. Dr. Bressan rješenje tog problema vidi u strogom definiranju liste liječnika kojima bi se to povjerilo, jer je uvriježeni način zapravo polulegalni rad.
– Postoje liječnici kojima je lakše ovisniku podići terapiju s, primjerice 10 tableta na 20, nego raditi s njim, osnaživati ga za odlazak u komunu ili neku terapijsku zajednicu. Činjenica je da će svi oni uvijek tražiti veću terapiju i boriti se protiv smanjivanja, a najčešći razlog tome je strah od fizičke krize – pojasnila je dr. Vuksan naglasivši da bi se i taj problem mogao riješiti strožim i decidiranim smjernicama, ali i sankcijama za one liječnike koji ih se ne bi pridržavali. Sve korisne savjete koji su se na tribini mogli čuti članovi Udruge Nada iskoristit će i priložiti zahtjevu koji će zajedno s peticijom prikupljenih proslijediti Hrvatskom saboru, Vladi te Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi i zatražiti izmjenu pravilnika i zakona koji reguliraju problematiku liječenja ovisnosti.
 


U “Vigensu” bez predrasuda prema bivšim ovisnicima


Elvira Sterle, vlasnica tvrtke “Vigens”, pozitivan je primjer odnosa prema liječenim ovisnicima koju članovi Udruge Nada rado ističu.
– Ona je tijekom prošle godine u svojoj tvrtci bez ikakvih predrasuda zaposlila dvoje bivših ovisnika. Rekla mi je da je s njima izuzetno zadovoljna i da ju ne zanima njihov privatni život, niti njihova prošlost, već jedino odnos prema poslu – rekla je Ivanka Ledenko, predsjednica “Nade” na subotnjoj tribini. Naglasila je kako ona srećom nije jedini takav poslodavac te da je i jedna vlasnica cvjećarne još prije tri godine zaposlila liječene ovisnice.




 


Dobio otkaz jer je bivši ovisnik?


Šok i nevjericu na subotnjoj tribini izazvalo je vrlo dirljivo svjedočanstvo dr. Belinde Vuksan koja je istaknula da ju srce boli zbog odnosa pojedinaca prema bivšim ovisnicima navodeći primjer njezina pacijenta koji je prošli tjedan hospitaliziran nakon pokušaja suicida, jer je dobio otkaz samo zato što je njegov poslodavac saznao da je on bivši ovisnik.
– Ne mogu od tuge zbog tog mladića. Davno već se “skinuo” s heroina, “čist” je. U međuvremenu je zasnovao obitelj, dobio djecu, zaposlio se kao vozač u firmi “Taxi Lulić” i započeo normalno živjeti. Bio je sretan i zadovoljan, a to sve mu je nestalo u trenutku. Poslodavac ga je samo pozvao na razgovor na kojemu mu je uručio radnu knjižicu uz obrazloženje da je ovo mali grad, da se sve zna i da je to njemu loša reklama, rekla je sa suzama u očima dr. Vuksan. Drugu stranu priče jučer nismo dobili jer nam se Davor Lulić, vlasnik tvrtke “Taxi Lulić” na mobitel najprije nije javljao, a kasnije mu je mobitel bio isključen. U njegovoj tvrtki su nam rekli da mu ne mogu prenijeti poruku s obzirom da je nedjelja i savjetovali su nam da ga nazovemo u ponedjeljak, odnosno danas.


 


Heptanon neograničeno na recept u ljekarni?


Između ostaloga, dr. Leonardo Bressan istaknuo je da unatoč problemima s kojima se liječnici opće medicine susreću kod podjele terapije ovisnicima u svojim ambulantama ono najgore što bi se moglo dogoditi jest da se usvoje prijedlozi nekih liječnika i ustanova o podjeli metadona na recept u ljekarnama. S njim su se složili brojni roditelji, a jedna je majka istaknula da joj nikada u životu nije bilo teže nego upravo kada je s receptom otišla sinu, koji je bio u apstinentskoj krizi, po metadon u ljekarnu i na taj mu način “kupila i donijela drogu”.