Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Odlazim u Grčku jer želim napredovati

26.09.2010. 22:00
Odlazim u Grčku jer želim napredovati


Činjenica da svaku sezonu počinjemo na istom mjestu, pa čak i bez primisli na napredak dovela je do određenog zasićenja u Primorcu – kaže Marenzi
Od subote ujutro biogradski trećeligaš Primorac ostao je bez svog dirigenta, trenera Armanda Marenzija. Nakon gotovo pune sezone u Biogradu, Marenzi je ipak odlučio promijeniti sredinu te će već od sljedeće nedjelje voditi svoj novi klub u Grčkoj. Radi se o bivšem drugoligaškom klubu Nikiju iz Volosa koji sada nastupa u sjevernoj skupini Gamma Ethniki lige (treća liga) u koju su ispali prošle godine.
Tijekom boravka u Biogradu Marenzi je ostavio upečatljiv trag, ponajprije kada je riječ o autoritetu, a zatim i radu odnosno disciplini. Mladi šibenski stručnjak uvijek je u svojoj nogometnoj filozofiji tražio da na terenu igra momčad, a ne pojedinac, što je dovelo do dva peta mjesta na ljestvici na kraju sezone. Primorac se pretvorio u poletnu momčad koja se u dvobojima otvoreno nadigravala sa svakim protivnikom, a za razliku od prijašnjih navika Biograđani su i na gostovanjima ostvarivali dobre rezultate. Odličnim procjenama i napornim radom te svojim temperamentom nebrojeno puta Marenzi je pokazao da ima trenersku kvalitetu, a bit svega mu je momčad kojoj se u svakoj situaciji podređuje. To ga je dovelo u kategoriju rijetkih koji vole nogomet više od novčanog iznosa kojim naplaćuju svoju struku.
I u ovu sezonu Marenzi je krenuo hrabro suočen s nizom pehova koji su se dogodili tijekom pripremnog razdoblja, ozljedama igrača te sastavljanjem improvizirane igračke križaljke koja je nastala kao posljedica svega navedenoga. Kako bilo, Marenzi je u Primorcu (p)ostavio kvalitetne temelje.
– Želim se zahvaliti ljudima u Biogradu koji su me primili i pružili priliku da radim svoj posao. Nadam se da sam opravdao ukazano povjerenje. Prilikom dolaska u Primorac rekao sam da se smatram osobom koja postupno želi napredovati, rang po rang, no jedan od razloga mog odlaska je nemogućnost i stagnacija ove sredine po pitanju ambicija vezanih uz Drugu ligu. Činjenica da svaku sezonu počinjemo na istom mjestu, pa čak i bez primisli na napredak dovela je do određenog zasićenja – naglasio je Marezni. Na pitanje zašto baš Grčka kaže:
– Ponuda je došla iznenada, a i sami znate da sam dio svoje igračke karijere proveo u Grčkoj (Panaseriakos). Odlično govorim grčki jezik što mi je bila jedna od prednosti u odnosu na konkurente. Moja želja za učenjem i obrazovanjem još jednom se pokazala vrijednom. Odlazim u grad s oko 100 tisuća stanovnika koji ima i prvoligaškog predstavnika. Osim toga taj grad je dobio domaćinstvo Mediteranskih igara 2013. Nažalost, shvatio sam da ću teško dobiti priliku za napredovanjem u nekom našem jačem rangu natjecanja. Malo me to razočaralo jer bitne moralne stvari i želja za radom nisu u prvom planu. U Dalmaciji imamo nekoliko drugoligaša, postojali su kontakti, no priliku nisam dobio. Valjda sam u nekim stvarima posljednji Mohikanac nogometa – zaključio je Marenzi
 


Prepoznao mlade


U proteklih nekoliko godina biogradsku klupu vodio je niz stručnjaka (Šeparović, Čop, Buljan, Mršić), no nitko od njih nije u tolikoj mjeri uvodio mlade igrače sa šireg područja biogradske regije od kojih su neki postali nositelji igre biogradske momčadi.




 


Dobre želje


Marenzi kaže da ne zna tko će ga naslijediti na klupi Primorca.
– Tko god došao nakon mene imat će na raspolaganju odličnu klapu koja može pobijediti svakoga. Želim im puno dobrih rezultatskih ostvarenja. Žao mi je što napuštam igrače, no dio mene će uvijek biti prisutan u Biogradu i Primorcu, gdje je nogometna tradicija dio nasljeđa i kulture ovog kraja.