Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Polača ima budućnost

26.09.2010. 22:00
Polača ima budućnost


Prtenjača je najavio kako se planira i izgradnja nove prometnice Kakma – Vrana, potom obnova područne škole u Kakmi te osnivanje općinske komunalne tvrtke
Svečanost obilježavanja Dana općine Polača i blagdana Sv. Kuzme i Damjana u subotu je započela komemoracijom, molitvom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na centralnom križu ispred crkve Sv. Kuzme i Damjana. Svečanu sjednicu održanu u atriju osnovne škole najprije je pozdravnim govorom otvorio novi predsjednik Općinskog vijeća Ivica Prtenjača, odjeven u narodnu nošnju ovog kraja, a zatim je načelnik Viktor Prtenjača govorio o dostignućima koje je Općina postigla na unapređenju i podizanju standarda ovoga kraja.
– Zbog općepoznate krize nastojali smo racionalizirati naše želje planove i obveze. Dakako, bez diranja u socijalne programe, posebne skrbi o najpotrebnijima, naknada za novorođene i novosklopljeni brak, posmrtnu pripomoć obitelji, jednokratnu pomoć studentima te financijske potpore brojnim udrugama. Zbog toga smo se orijentirali na pripremu brojnih projekata, čija se provedba tek očekuje, naglasio je Prtenjača.
Prvenstveno se tu radi o izgradnji visokonaponskih mreža od Biograda na Moru do Polače, nogostupa Brig – Vitkovići u dužini od 2,5 kilometara, uređenju i izgradnji sportskih sadržaja uokolo školske zgrade. Zajedno sa sanacijom vodovodnog sustava Polačkog bazena i izgradnje dječjeg vrtića kojeg će financirati Kalmetino ministarstvo i za koji se očekuje skorašnje raspisivanje novog natječaja za izvođača radova, to je investicija više od 50 milijuna kuna, rekao je Prtenjača dodajući kako su od Hrvatskih šuma dobili 250 tisuća metara četvornih zemljišta za izgradnju obiteljskih kuća i to uglavnom za mlade obitelji.
Prtenjača je najavio da se planira i izgradnja nove prometnice Kakma – Vrana, potom obnova područne škole u Kakmi te osnivanje općinske komunalne tvrtke.
Općina se po raspisanim natječajima nominirala i za dva energetska projekta, za fotonaponsku elektranu i energetsku učinkovitost sustava javne rasvjete u iznosu od preko dva milijuna kuna, dok je već potpisan Ugovor o sanaciji centralnog deponija u iznosu od 11 milijuna kuna, nabrajao je Viktor Prtenjača.
Na pripremi brojnih projekata čelnicima općine čestitao je i ministar Kalmeta koji je kazao da je najbolji dokaz da to područje ima budućnost, podatak da su zaustavili iseljavanje.
– Za izjednačavanje uvjeta života na cijelom području naše županije i Republike Hrvatske i ovdje u Polači, gdje se povećava broj žitelja i djece, ubrzo ćemo izgraditi i vrtić ili kako poneki kažu vrtlić, najavio je ministar Kalmeta uz burni pljesak prepunog atrija osnovne škole.
 


Branitelju Srećku Žepini posthumno Grb općine


Grb općine Polača posthumno je dodijeljen hrvatskom vitezu Domovinskog rata Srećku Žepini. Grb je preuzeo Ivica Žepina, sin poginulog branitelja.
Nagrada općine Polača dodijeljena je Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koju je preuzeo direktor Fonda Vinko Mladineo. Općinska priznanja su dodijeljena Kickboxing klubu Polača (priznanje preuzeo predsjednik Josip Čančar), NK Polači (priznanje preuzeo tajnik Josip Bobanović), nadasve uspješnoj članici kickboxing kluba Polača Kristini Jurjević (priznanje preuzeo otac Damir Jurjević), sportskom zanesenjaku i treneru, direktoru NK Polača Kristijanu Tuti i najboljem učeniku generacije 2009./2010. Tonu Peraiću. Općinske zahvalnice su dodijeljene Hrvatskom olimpijskom odboru (nagradu preuzeo glavni tajnik županijske Športske zajednice Željko Birkić) i nedavno umirovljenom djelatniku općinskog komunalnog pogona Luki Bobanoviću.