Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Providurova palača opasna po život?!

26.09.2010. 22:00
Providurova palača opasna po život?!


S krovišta Providurove palače za kiše i nevremena, sa subote na nedjelju, odlomio se dio fasade i pao pred poslovnicu Splitske banke sjurivši se pored redakcije Zadarskog lista odnosno ureda HDZ-a. Na sreću, ružno vrijeme i kasni sat razlog su da u prolazu, inače prometnom ulicom, nije bilo nikoga.
Kneževa i Providurova palača je jedan od relevantnih spomenika grada Zadra. Zbog veće razine oštećenja, kao i veće kulturološke vrijednosti, Grad Zadar se iznimno dugo vremena bavio sanacijom oštećenja Kneževe palače. U međuvremenu je Zadar načelno definirao i jedan zamašan ambiciozan projekt, pretvaranje cijelog kompleksa Kneževe i Providurove palače u multimedijalni kulturni prostor prvog reda. No, na žalost, kriza je učinila svoje te će se ti planovi provoditi usporeno. Očito je da prastara zdanja traže veću razinu održavanja nevezano za buduće namjene.
Uostalom, prostor Providurove palače, također, je bio meta pogodaka neprijateljske artiljerije te je i Zadarski list u prostoru koji je zakrpao rupe od pogodaka. Komad fasade koji je završio na ulici neposredno je iznad ratnih oštećenja.