Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Rezime životnog i profesionalnog angažmana

26.09.2010. 22:00
Rezime životnog i profesionalnog angažmana


S vremena na vrijeme svatko osjeti potrebu rezimirati svoj prošli rad, podvuče crtu, pogleda se u zrcalu samoostvarenja. Stavi točka koja je istovremeno kraj jednog razdoblja i početak novog, duboko udahne i krene dalje. Tako Mladen Pavković čini to knjigom, koja je rezime njegovog dosadašnjeg životnog i profesionalnog angažmana kao novinara, fotografa, publicista, pisca u zadnjih 40 godina rada, istaknuo je Mile Marić, ravnatelj Gradske knjižnice Benkovac prilikom predstavljanja dviju novih knjiga Mladena Pavkovića, “Pobjednik ostaje sam” (monografija) i “Mojih 99” (kolumne iz Hrvatskog slova). U svom predstavljanju autor Mladen Pavković je istaknuo da mu je kao sudioniku Hrvatskog Domovinskog rata posebna tuga i rak-rana, zaborav i prešućivanje nestalih bojovnika, vitezova, heroja. Preko tisuću i nešto suicidnih odlazaka iz ovog života. Koliko mrtvih, a da nitko za to ne odgovara. I sam je ratnik, ratnik s prvih crta bojišnica, pa zna tugu, žal i bol. Gdje god je mogao podignuo je više od 30 spomen obilježja, kako je istaknuo u ironiji, bez potrebne građevinske dozvole. Obišao druga mjesta, poklonio se sa svojima, zapalio svijeću. Pokrenuo doček Nove godine kod Križa na ušću Vuke u Dunav u Vukovaru, organizirao brojne karavane sjećanja na poginule diljem Lijepe naše. Sam je napisao brojne knjige (preko osamdeset naslova) o Domovinskom ratu. Druge potaknuo da pišu i kad napišu, naći način da im ih objavi (Mejovšeku, Paladi, Vickoviću, Vesni Bosanac, Željki Jurić i drigima). Isto tako svjetionici Pavkovićevi su dva natječaja za najbolju objavljenu knjigu o Domovinskom ratu, i drugi za najbolju ljubavnu pjesmu, te je napisao i objavio knjigu na Brajevom pismu za slijepe s temom Domovinskog rata. Isto tako Mladen je istaknuo žalosnu pojavu suicida branitelja samo spaljivanjem, što je našoj kulturi strano i nepojmljivo, naglasivši:
– Nitko o tome nije progovorio ni crne ni bijele. Naša žrtva iz protesta se minorizira, dok se takve pojave iz bijelog svijeta prezentiraju na sva usta i kroz sve medije kao nekakvo čudo i herojstvo. Ispada da naš čovjek, branitelj domovine nije važan, njegov problem se nikoga ne tiče, a žrtva iz protesta u bezizlazju nikoga ne obvezuje.
U glazbenom dijelu predstavljanja knjiga nastupili su mladi pianisti Antonio Kulaš i Filip Čulina. Uz brojne knjige Mladen Pavković, suradnik je više listova i časopisa: Magnuma, Gardist – prvi vojni list u neovisnoj državi Hrvatskoj, Podravski tjednik, Za dom, list UHDDR-a Zagreb, Hrvatski književni list i Hrvatski branitelj