Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Sokolar: Samo policajac zna koliko je danas teško obavljati policijske dužnosti

26.09.2010. 22:00
Sokolar: Samo policajac zna koliko je danas teško obavljati policijske dužnosti


Svečanim postrojem policajci i djelatnici Policijske uprave zadarske danas su obilježili Dan policije i blagdan Sv. Mihovila. Nazočnim predstavnicima političkog i javnog života Zadra, obratio se načelnik PU zadarske Zlatko Sokolar. U nadahnutom, pomalo i filozofskom govoru, prvi je zadarski policajac prikazao ne samo stanje društva i njegovog odnosa prema policiji nego i aktualnu svakodnevnicu hrvatskih policajaca. Pri tom je dodao da policajac ne može osigurati mir, ako nema vlastite vjere i mira.
– Bez vjere ne bismo izdržali ni životne nepravde koje nas svakodnevno šibaju sa svih strana. Policijski život je bremenit i težak. No samo policajac zna koliko je danas teško obavljati policijske dužnosti koje su sve složenije i rizičnije. Prema određenim filozofima, policajac je izložen mnogim iskušenjima i pogibeljima. Osuđuju ga kad primjenjuje propise, a otpuštaju iz službe ako to ne učini. Misle da mora imati izobrazbu vojnika, liječnika, odvjetnika, odgajatelja. Često mora biti i otac i majka. Mora znati gledati u budućnost i proricati iz kave iako za nju često nema novca, rekao je između ostalog Zlatko Sokolar, dodavši da je sigurnost najbolji proizvod hrvatske policije.
Nazočnima se obratio i zadarski župan Stipe Zrilić. Čestitajući im blagdan, Zrilić je rekao da se se danas događaju brze i velike promjene, a s njima i moralni obrat. Stoga su zabilježeni novi oblici kriminaliteta i kaznenih djela koja se odnose na gospodarski kriminal, nasilje u obitelji i u zlouporabi droga. Zadaća je policije, kaže ovaj nekadašnjih pripadnik snaga sigurnosti, da se postavi na suvremen način kako bi građanima osigurali red i mir.
– Zadarska županija razvila je oblik suradnje s PU zadarskom, naročito kroz plan tzv. tima za zdravlje. Vidim da određena kaznena djela izravno utječu na zdravlje ljudi, pa čak i na lišavanje života ljudi. Tu mislim prvenstveno na prevenciju ovisnosti, sigurnosti u prometu i na nasilje u zajednici, rekao je između ostalog zadarski župan.
Generalni vikar zadarske nadbiskupije Milivoj Bolobanić rekao je da nije čudno da su hrvatski policajci za svog zaštitnika uzeli Sv. Mihovila, poznatog borca za pravdu koji je satjerao neman u pakao. Bolobanić je parafrazirao riječ jednog biskupa, rekavši da Sv. Mihovil u toj borbi za pravdu još nije vratio mač u korice.
Nakon svečanosti Bolobanić je podijelio zahvalnice nadbiskupije zadarskim policajcima koj su doprinijeli uspješnoj organizaciji međunarodnog susreta katoličke mladeži.


 
DOBITNICI ZAHVALNICA


U povodu Dana policije načelnik Policijske uprave zadarske dodijelio je zahvalnice za časno i savjesno obavljanje policijskih zadaća i postignute rezultate rada tijekom 2009/2010. godine. Zahvalnice su dobili:Nikola Šindija, načelnik Odjela policije, Božidar Budiša, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa, Elvis Perinčić, načelnik Postaje prometne policije Zadar, Ivica Rumora, pomoćnik načelnika Postaje prometne policije Zadar, te policijski službenici Zvonko Majdandžić, Joško Rogić, Eugen Tissauer, Mile Nimac, Vitomir Čakarun, Ivica Dučić, Zvonimir Škara, Bruno Rados, Dubravka Proroković, Tomislav Žagar, Tony Kraljev, Ive Begonja, Marko Ušljebrka, Venci Zorić, Damir Živković, Ante Škara, Ivica Pilipović, Ante Šarlija, Anto Miloš, Ante Baždarić, Ante Knežević i Petar Mustać.
Zahvalnice za postizanje iznimnih rezultata u radu dobili su i Odsjek gospodarskog kriminaliteta i Odsjek organiziranog kriminaliteta Odjela kriminalističke policije. Uime Odsjeka gospodarskog kriminaliteta zahvalnicu je primio voditelj odsjeka Zoran Matešić. Uime Odsjeka organiziranog kriminaliteta zahvalnicu je primio voditelj Odsjeka Romano Landeka.