Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

U Biogradu obilježen Svjetski dan srca

26.09.2010. 22:00
U Biogradu obilježen Svjetski dan srca


Jučer su u Biogradu na moru obilježeni Svjetski dan srca i Europski tjedan kretanja. U organizaciji Udruge za promicanje zdravog načina života građani su mogli izmjeriti tlak, odrediti indeks tjelesne mase i opseg struka, savjetovati se s liječnikom i dobiti stručne savjete. Unatoč kišnom vremenu akciji se odazvao veliki broj Biograjaca.
– Srčane bolesti su glavni uzrok smrtnosti u Hrvatskoj. Zbog toga je građane potrebno upozoriti da se 80 posto prijevremenih srčanih smrti može izbjeći promjenom načina života, rekla nam je predsjednica udruge dr. Ljubica Labar dodavši da bi svi mi u dnevni raspored trebali ubaciti i 30-minutnu šetnja.
Medicinske ekipe predvođene dr. Marinom Nekić-Borčilo, internist kardiologinjim su mjerile krvni tlak, razinu šećera i kolesterola u krvi te indeks tjelesne mase, što su uobičajeni parametri prilikom utvrđivanja rizika od krvožilnih bolesti.
– Cilj i smisao ove akcije je podizanje opće društvene svijesti o važnosti čimbenika rizika i važnosti prevencije bolesti, rekla nam je dr. Borčilo.
“Radim za srce” – poruka je ovogodišnjeg Svjetskog dana srca koji se obilježava s naglaskom osobne odgovornosti svakog pojedinca u preuzimanju brige za svoje zdravlje, a posebno srce.
Bolesti srca mogu se spriječiti promjenom životnog stila što uključuje zdravu prehranu bogatu voćem i povrćem, izbjegavanje zasićenih masti i koncentriranih ugljikohidrata, redovitu tjelesnu aktivnost i prestanak pušenja.
U Hrvatskoj su u ukupnoj smrtnosti srčane bolesti zastupljene s čak 50 posto, daleko više nego primjerice u Sloveniji gdje su zastupljene 40, a u Francuskoj 30 posto.