Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zasad ništa od novih sufinanciranja

26.09.2010. 22:00
Zasad ništa od novih sufinanciranja


Prije početka ove školske godine znali smo da će se neki vrtići otvoriti, odnosno da će se proširiti neke vrtićke skupine. Međutim, prilikom donošenja rebalansa proračuna nismo računali i na novoprijavljene vrtiće, tako da mislim da za njih ove godine neće biti novca, rekao je Joso Nekić, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo u Gradu Zadru
Grad Zadar i ove je školske godine nastavio sa subvencioniranjem vrtića drugih osnivača, a koji su pristali na ispunjavanje određenih uvjeta koje je Grad postavio. Naime, Grad je prošle godine započeo s ovim programom u kojem je ponudio subvencionirati plaće odgojiteljica, a vrtići su se obvezali sniziti cijene vrtića, upisivati djecu prema prednosti upisa koje je propisao Grad te ispuniti još neke uvjete. Trenutačno je u privatnih subvencioniranim vrtićima oko 700 djece, čiji roditelji, zahvaljujući subvencioniranju, za mjesečni boravak svog djeteta u privatnom vrtiću plaćaju 700 kuna, što je jednako kao i u vrtićima kojima je osnivač Grad Zadar.
Za vrtiće 5,2 milijuna kuna
Grad Zadar prošle je godine za program subvencioniranja privatnih vrtića izdvojio 4 milijuna kuna, a ove godine gotovo 5,2 milijuna kuna.
Ovaj gradski program naišao je na veliku zainteresiranost privatnih vrtića pa su tako za ovu školsku godinu četiri nova vrtića poslala zahtjev za proširenje grupa, a još četiri vrtića prvi put traže subvencioniranje.
– Prije početka ove školske godine znali smo da će se neki vrtići otvoriti, odnosno da će se proširiti neke vrtićke skupine. Međutim, prilikom donošenja rebalansa proračuna nismo računali i na novoprijavljene vrtiće, tako da mislim da za njih ove godine neće biti novaca. Do početka sljedećeg tjedna ćemo pregledati svu predanu dokumentaciju, izračunati koliko novaca imamo i tek ćemo tada znati hoćemo li moći i koliko ćemo novih vrtića moći subvencionirati, rekao je Joso Nekić, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo u Gradu Zadru. Dodao je kako su privatni vrtići, koji su se prvi put kandidirali za gradsku subvenciju, tijekom ljeta morali predati dokumentaciju u kojoj su dali dokaze da ispunjavaju sve propisane uvjete.
Ispuniti uvjete
Naime, trebali su predati broj djece po skupinama, dokaz da su ih upisali prema uvjetima grada o prednosti upisa u vrtiće, ugovore s roditeljima, prijave mirovinskog za odgojitelje i ostalu potrebnu dokumentaciju.
Nakon što u Gradskoj upravi pregledaju dokumentaciju predstavnici Grada obići će nove vrtiće da se uvjere da ispunjavaju sve uvjete i tada će odlučiti o novim subvencijama.
– Budući da ove godine nismo predvidjeli novce za ove nove vrtiće mislim da će oni morati podnijeti manju žrtvu barem do sljedećeg proračuna, kada ćemo ih uključiti u sufinanciranje. Moram istaknuti da ćemo u program subvencioniranja primati samo one vrtiće koji zaista ispune sve uvjete jer se otvorilo mnogo novih privatnih vrtića, rekao je Nekić.
Nekić je rekao da shvaća vlasnike novih privatnih vrtića jer im je sada teško ali, smatra on, za sada je ovakav način neophodan. Kaže da zna da vlasnici vrtića žele biti korektni prema roditeljima i ponuditi im niže cijene, ali se tako najvjerojatnije neće pokriti, pa će možda zbog toga morati podići cijene barem dok ne uđu u program subvencioniranja.