Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ante Gotovina i Mladen Markač ponovo u sudnici

26.09.2011. 22:00
Ante Gotovina i  Mladen Markač   ponovo  u sudnici


Na ročištu treba odlučiti o zahtjevu da Srbija preda zapisnik Vrhovnog savjeta koji, misli obrana, dokazuje da su krajinski Srbi napustili Hrvatsku po naređenju svog vodstva


Generali Ante Gotovina i Mladen Markač, koje je prvostupanjsko vijeće Haškoga suda osudilo na 24 i 18 godina zatvora zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti tijekom i nakon Oluje, u četvrtak će se ponovno pojaviti u haškoj sudnici, prvi put poslije izricanja presude. Žalbeno vijeće u predmetu Gotovina zakazalo je za taj dan statusnu konferenciju, prvu u žalbenom postupku, na kojoj će se razmatrati proceduralna pitanja.
A takvih pitanja, kada je riječ o ovom predmetu, ne nedostaje. Žalbeno vijeće morat će odlučiti o zahtjevu Gotovinine obrane da se Srbiji izda obvezujući nalog za dostavljanjem zapisnika Vrhovnog savjeta obrane, za koje obrana misli da dokazuju kako su krajinski Srbi napustili Hrvatsku po naređenju svog vodstva, a ne zbog napada hrvatskih snaga.
Ovo je drugi zahtjev Gotovinine obrane da se Srbiji naredi predaja dokaznog materijala, jer prvome žalbeno vijeće nije udovoljilo, smatrajući da Beogradu treba dati više vremena da odgovori na zahtjev obrane. No kako se ni do danas ništa nije promijenilo, niti Srbija pokazuje ikakav znak da će surađivati s Gotovininom obranom – zbog čega Gotovinina obrana tvrdi da će zbog Srbije doći do prolongiranja žalbenog roka – bit će zanimljivo vidjeti kakve će kriterije žalbeno vijeće primijeniti u ovom slučaju. Tužiteljstvo se u oba dva slučaja usprotivilo Gotovininim zahtjevima.
Gotovininoj i Markačevoj obrani danas ističe rok za odgovor na tužiteljski podnesak u žalbenom postupku. Optužba je svoj odgovor na Gotovininu i Markačevu žalbu uložila u roku, prije dva tjedna, ali u povjerljivom obliku.
Prvo žalbeno ročište održava se i neposredno nakon subotnjeg mirnog prosvjeda nekoliko stotina Hrvata u središtu Den Haaga, s kojeg je zatraženo da se preispitaju presude hrvatskim generalima. U Haškom sudu jučer nisu željeli komentirati taj prosvjed, rekavši kako prosvjednici imaju pravo prosvjedovati, dok je posao suda raditi svoj posao i privesti pravdi sve optuženike. No prilično je sigurno kako prosvjed protiv jedne sudske presude, i to nepravomoćne, teško može pomoći generalima Gotovini i Markaču u žalbenom postupku.


Hrvatska ignorira nalog Haaga




Iako je žalbeno vijeće Haškoga suda još u veljači naredilo Hrvatskoj obustavu svih postupaka i istraga protiv članova Gotovinine obrane, Hrvatska se oglušila o tu odluku nastavljajući progon Marina Ivanovića, jednog od Gotovininih odvjetnika. Gotovinina obrana izvijestila je jučer objavljenim podneskom žalbeno vijeće kako je hrvatsko državno odvjetništvo uložilo žalbu na nepravomoćnu odluku zagrebačkog Općinskog suda, kojom je Ivanović oslobođen optužbi da je prikrivao ili uništavao arhivsku građu odnosno topničke dnevnike.
Stoga Gotovinina obrana zahtjeva od žalbenog vijeća da Hrvatskoj naredi trenutačno povlačenje žalbe na oslobađajuću presudu Ivanoviću, a od Hrvatske zatraži objašnjenje “zbog čega dulje od sedam mjeseci odbija provesti nalog žalbenog vijeća”.