Bunje su baština ovog kraja

Slika korisnika admin
Autor: 
Park prirode Vransko jezero
Radionicu je organizirala Javna ustanova Park prirode Vransko jezero

U subotu je u ribarskoj lučici Prosiki u Parku prirode Vransko jezero održana je radionica suhozidne gradnje. Radionicu je organizirala Javna ustanova Park prirode Vransko jezero, a voditelj je bio dr. sc. Jadran Kale, kustos Muzeja grada Šibenika. Uz djelatnike PP Vransko jezero sudjelovali su članovi udruge "Suhozid" s otoka Paga, članovi udruga "Modrave", "Latinsko idro" i "Argonauta" s otoka Murtera, članovi udruge "Dragodid" s otoka Visa, te voditelji Učeničke zadruge "Maslina" osnovne škole Primošten i nekoliko vrlo zainteresiranih građana.

Tridesetak složnih ljudi obnovilo je urušeni krov na bunji i očistilo i uredilo ulaz u nju do kojega se sada spušta kamenim stubama. Sagrađeni su i suhozidi na dvije razine koji okružuju prostor oko bunje, te stol i klupica za odmor.

Postignuti su ciljevi radionice koji su, osim obnove ove bunje i njenog okoliša, bili povezati se i ostvariti suradnju s udrugama koje se bave zaštitom prirodne i kulturne baštine ovoga kraja, posebice očuvanjem i revitalizacijom suhozidne baštine, te zainteresirati javnost i lokalno stanovništvo za obnovu suhozidne gradnje. Dogovorena je suradnja i za buduće ovakve radionice obnove suhozidne baštine, ističu u PP Vransko jezero.

Pozivamo sve koji na svojim posjedima u Parku prirode Vransko jezero imaju bunje da se jave u Upravu Parka, da vidimo koliko ima takvih građevina i što možemo zajedničkim snagama učiniti za njihovu obnovu, poručuju iz Uprave Parka.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno