Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Početak prvenstva dočekat ćemo spremni

26.09.2011. 22:00
Početak prvenstva dočekat ćemo spremni


I protiv Budućnosti smo imali izuzetno veliki broj izgubljenih lopti. To je sigurno jedna od stvari kojima nismo zadovoljni i kojoj ćemo u narednom razdoblju itekako posvetiti pažnju – kazao je Matulović


Turnir u Sarajevu protekli vikend košarkaši Zadra odradili su na sličan način kao i onaj u Šibeniku tjedan dana ranije. Prvu su utakmicu, protiv kvalitetnijeg i spremnijeg suparnika, uvjerljivo izgubili, dok su drugu, protiv nominalno slabije momčadi, pobijedili dvoznamenkastom razlikom. Iako poraz od preko 30 razlike od Budućnosti izgleda prilično ružno, to je otprilike realan omjer snaga između NLB ligaša i potencijalnog euroligaša, te A-1 ligaša u ovom trenutku.
– Poraz jest rezultatski težak, ali znamo da se Budućnost pripremala mnogo duže i više nego mi, jer ju krajem ovoga tjedna očekuju kvalifikacije za Euroligu. Prema tome, ne možemo uspoređivati razinu natjecanja koju igraju oni i koju igramo mi. Oni su debelo ispred nas i što se tiče igračke kvalitete i fizičke spreme – kaže Ante Matulović, prvi pomoćnik Aleša Pipana.
Zapravo, nitko nije ni očekivao da Zadar u polufinalu može iznenaditi, bilo je samo pitanje kako će Pipanova momčad odgovoriti tradicionalno agresivnoj igri crnogorskog prvaka.
– Iako smo se u prvom poluvremenu jako dobro držali, ukupno nismo uspjeli odgovoriti njihovoj agresivnoj igri, što je na kraju rezultiralo visokim porazom. Razlika u kvaliteta je jednostavno bila prevelika. Imaju puno kvalitetnije igrače na svim pozicijama i bilo im je teško dugotrajnije parirati.
Nekima nedostajalo požrtvovnosti
Iako je, nakon solidnog prvog poluvremena, bilo za očekivati da će u drugom igra Zadra pasti, u završnici susreta je, slično kao i protiv Širokog, došlo do serije naivnih pogrešaka, koje se nipošto ne bi smjele ponavljati.
– I protiv Budućnosti smo imali izuzetno veliki broj izgubljenih lopti. To je sigurno jedna od stvari kojima nismo zadovoljni i kojoj ćemo u narednom razdoblju itekako posvetiti pažnju.
U dvoboju za treće mjesto Zadrani su svladali prvaka Tunisa, što samo po sebi i nije neki poseban uspjeh, ali je, kao i na šibenskom turniru, bitno takve utakmice pobjeđivati. Jer Pipanova će momčad u prvom dijelu ove sezone biti u specifičnoj situaciji da je favorit u svakoj utakmici, bilo kod kuće ili u gostima, što do sada nije bio slučaj. I u svakoj će se očekivati da uknjiži dva boda.
– I Bosna i Etoile su bliže našem rangu, za razliku od Budućnosti, koja je ipak značajno iznad svih. Bili smo superiorni u odnosu na Tunižane i kvalitetom i trkom i tu smo jednim dijelom zadovoljili. Ipak, smatramo da pojedini igrači moraju pokazati veću požrtvovnost, odnosno borbu za boje kluba, nego što su pokazali tamo. Nismo zadovoljni angažiranošću nekih igrača, jer nisu odrađivali posao koji im je trener zadao – ističe Matulović.
Još dosta posla
Nakon sarajevskog turnira, zadarski navijači još pokušavaju dokučiti što mogu očekivati od svoje momčadi ove sezone. U ovom je trenutku još uvijek prerano govoriti o tome.
– Normalno je da imamo još dosta posla, ali sigurno ćemo se dizati iz utakmice u utakmicu kada počne prvenstvo. Između utakmica imamo tjedan dana razmaka, što je sasvim dovoljno vremena da dodatno radimo na našoj igri i pripremamo se za pojedine protivnike.
Ima li nešto, na čemu ćete posebno raditi u preostalih desetak dana do početka A-1 lige?
– I dalje smatramo da koncept koji smo zacrtali ide onako kako smo očekivali. Uigranost momčadi se može poboljšati samo što većim brojem ponavljanja, odnosno igranjem utakmica. Nastojat ćemo odigrati još dvije-tri pripremne utakmice, što bi trebalo biti dovoljno da se uigramo i u prvenstvo uđemo u sasvim solidnoj formi. Mislim da ćemo biti u redu i što se tiče kondicijske i taktičke spreme. Želimo od samoga starta pokazati da smo glavni kandidati za osvajanje prvog mjesta – zaključuje Matulović.
Jučer je momčad imala intenzivniji jutarnji trening, na atletskoj stazi i u dvorani, te slobodno poslijepodne, dok danas nastavlja s ritmom dva treninga dnevno, u iščekivanju prve sljedeće pripremne utakmice.


Zadnik: Imamo još dosta rezerve




Iz igračkog kuta, turnir u Sarajevu izgledao je ovako.
– Utakmica protiv Budućnosti nam je bila tek treća ove sezone, dok su ih oni odigrali mnogo više i u daljoj su fazi priprema. Zapravo, oni su već spremni za službeni početak natjecanja, a mi još nismo. To se vidjelo i na terenu. Mislim da imamo još dosta rezerve i da možemo odigrati mnogo bolje nego što smo odigrali tu utakmicu – kaže Uroš Zadnik i dodaje:
– Protiv Tunižana je bilo malo bolje, ali vidjelo se da smo umorni i da nam nedostaje još mnogo stvari da bi igrali onako kako želimo. Očekuje nas još dosta rada na treningu da dostignemo željenu razinu, no mislim da je do prve službene utakmice sasvim dovoljno vremena da odradimo ono što smo zamislili i spremni dočekamo početak prvenstva. Siguran sam da ćemo u Križevcima igrati puno bolje nego na dosadašnjim pripremnim utakmicama.
Razigravač Zadra imao je problema s virozom, koji su se podosta odrazili na njegovu formu, ali vjeruje da će uskoro moći dati svoj maksimalan doprinos momčadi.
– Još nisam sto posto spreman, ali ide na bolje. Do početka sezone će biti sve u redu.


Škifić dvocifren u porazu od Cibone


Cibona je u pripremnoj utakmici u Laškom pobijedila domaći Zlatorog rezultatom 95:89, predvođena Jurom Lalićem, koji je postigao 18 poena, te Amerikancima Barbourom (17) i Harperom (15). Chase i Rudež dodali su po 11, debitant Goran Suton 8, a Tomislav Zubčić 7 poena. U redovima domaćina najefikasniji je bio Grega Mali sa 19 poena, Panić je dodao 15, Lapornik 12, a Jure Škifić je ostvario „double double” učinak, 11 poena i 10 skokova.