Prve katastarske izmjere nakon Austro-Ugarske

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Ivan JAMIČIĆ
Sređene zemljišne knjige dat će vlasnicima mogućnost upisa u sud i rješavanje vlasništva - Božava

Državna geodetska uprava i općine Sali, Polača, Kukljica te Sveti Filip i Jakov kao naručitelji potpisali su s nekoliko geodetskih tvrtki Ugovore o javnim uslugama za obavljanje geodetsko-katastarskih usluga u svrhu izrade katastra nekretnina. U katastarske izmjere tako će biti uloženo više od 7 milijuna kuna, bez poreza na dodanu vrijednost, a građani će napokon moći gospodariti svojom imovinom.

- U roku od dvije godine izradit će se elaborati katastarske izmjere te će se stvoriti preduvjeti za nastavne aktivnosti u svrhu izrade novog katastarskog operata i nove zemljišne knjige za izmjereno područje. Riječ je o aktivnosti od izuzetnog značaja i predstavlja daljnji iskorak u sređivanju stanja katastra i zemljišnih knjiga te ostvarenju sigurnosti u pravnom prometu nekretnina. Također će se stvoriti i preduvjeti za održivo planiranje prostora i zaštitu okoliša, te za daljnji gospodarski razvitak općina i države u cijelosti, poručili su iz Državne geodetske uprave.

Napokon rješavanje vlasništva

Državna geodetska uprava i Općina Polača su s tvrtkom Aces d.o.o. Zadar, kao izvršiteljem, potpisali Ugovor o javnim uslugama čime je započela katastarska izmjera na području Općine Polača za KO Polača i KO Tinj, a ugovoreni iznos je 2,6 milijuna kuna bez PDV-a.

- Ovo je povijesni projekt, pogotovo znajući da nam zemljišne knjige nisu rađene još od vremena Austro-Ugarske. To je jedan od najznačajnijih i najvitalnijih projekata u Općini Polača i s njim ćemo uhvatiti intenzitet razvoja. Od četiri katastarske općine u Polači, u prvoj fazi rješavamo Polaču i dio Tinja, koji administrativno pripada našoj općini. Sređene zemljišne knjige dat će vlasnicima mogućnost upisa u sud i rješavanja vlasništva i tek tada će oni moći na pravi način gospodariti imovinom, kazao je Viktor Prtenjača, načelnik Općine Polača.

Sali: Zbor mještana

Katastarska izmjera na području Općine Sali za katastarsku općinu Božava vršit će tvrtka Cadcom d.o.o. iz Zagreba, a ugovoreni iznos je nešto veći od 850 tisuća kuna bez PDV-a.

- Katastarske izmjere preduvjet su razvoja katastarske općine. Zemljišne knjige moraju biti sređene, kao i stanje u njima i to nam je od izuzetnog značaja. Građani će imati riješeno vlasništvo i više neće imati problema s gospodarenjem svojom imovinom, kaže Zoran Morović načelnik Općine Sali ističući kako će biti organiziran zbor mještana na kojemu će ih upoznati s cijelom procedurom i onim što trebaju napraviti.

U Općini Kukljica katastarske izmjere radit će tvrtka Geofoto d.o.o. iz Zagreba, a ugovorena vrijednost je gotovo 1,8 milijuna kuna. Katastarske izmjere na području Općine Sveti Filip i Jakov za katastarsku općinu Raštane radit će tvrtka Geoprojekt d.d. iz Opatije, a ugovorena vrijednost je gotovo dva milijuna kuna.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno