Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Pučku školu u Polači utemeljili su Austrijanci

26.09.2011. 22:00
Pučku školu u Polači utemeljili su Austrijanci


Prije godinu dana u Stuttgartu je održana obljetnica 65 godina useljavanja Nijemaca u Njemačku koji su živjeli u drugim zemljama. Skup su pozdravili i bivši sumještani Polačana, njih sedam, koji danas većinom žive u Sydneyju


Vesna Pichler proglašena je počasnom građankom općine Polača za 2009. godinu. Njoj je ovo priznanje uručeno, istaknuo je na svečanoj sjednici Općinskog vijeća načelnik Viktor Prtenjača, za osobit doprinos u utvrđivanju značajnog, a dosad neobjavljenog dijela povijesti mjesta Polača koje nije ostavilo nikoga ravnodušnog na sjednici Vijeća.
Naime, ona je na poziv općinskog načelnika, kao predsjednica Saveza Nijemaca i Austrijanaca – centrala Osijek, prišla sveobuhvatnom istraživanju gdje je nedvojbeno utvrđeno da Nijemci i Austrijanci organizirano u Polaču dolaze u 18. stoljeću, nakon sporazuma između Austrije i Mlečana i to njih 15, gdje žive u svojoj skupini. Jedina veza s ljudima kamo su došli im je vjeroispovijest. Kako su i sami rimokatoličke vjere vrlo brzo se sklapaju prijateljstva, ali se i sklapaju brakovi. Doseljeni Austrijanci i Nijemci prvenstveno su upravni kadar. Kao takvi u tom vremenu pokrenuli su pitanje sjedinjenja sa sjevernom Hrvatskom – Hrvatskom saboru.
Austrijska vlast do 1918. godine
Blizina Zadra kao velikog uporišta u vrijeme Monarhije omogućila je mještanima Polače i liječnika koji u to vrijeme dolazi redovito u Polaču. Stanovništvo se tako uglavnom bavilo obrtom i poljoprivredom, a proizvode su nosili u Biograd i Zadar. U to vrijeme Monarhija donosi Zakon o obveznom položaju Pučke škole u trajanju od 4 godine i to bez obzira na spol djece. Austrijska vlast zadržala se do 1918. godine. Tada odlazi upravni kadar i dio stanovništva. Ostali koji su ostali i nastavili živjeti u Polači tu ostaju do 1943. godine, kada organizirano odlaze u Italiju u logore za prekomorske zemlje, a zatim prema Austriji.
Zanimljive su fotografije iz navedenim vremena koje prikazuju muškarce u gostionicama i žene u svojim druženjima, nedjeljnim dolascima u crkvu i razgovori pred njom. Felix Petter piše dnevnik koji govori o običajima i ljudima, a zanimljivo je da tada piše i hrvatskim i njemačkim jezikom.
Danas se iseljeni polački Nijemci svake godine susreću u Sindelfingenu na danima kulture. Tom prilikom govore hrvatski, održe svetu misu, pripreme kulturni program koji se sastoji od pjesme i plesa. Oni koji se bave pisanjem čitaju zapise iz starog kraja. Sjećaju se djetinjstva i mladosti. Prije godinu dana održano je u Stuttgartu 65 godina useljavanja u Njemačku, Nijemaca koji su živjeli u drugim zemljama. Skup su pozdravili i bivši sumještani Polačana, bilo ih je sedam. Većinom žive u Sydneyju. Nastojali su i u trećoj generaciji sačuvati duh Dalmacije. Izložili su fotografije Polače iz njihova vremena, zajedničkih proslava, vjenčanja, krštenja. Imaju i slike narodne nošnje koju su tada nosili. Zanimljive su i fotografije iz vinograda, kao i uređenja stare crkve i župe u Polači.
“Polačani” još vladaju hrvatskim jezikom. Na svojim okupljanjima u Austriji pjevaju pjesme iz stare domovine i uvijek rado ističu Polaču.
Godišnja priznanja
Na svečanoj sjednici plakete su Općine Polače su dobili članovi KUD-a Gradina Marija Bobanović i Srećko Kulaš, priznanje je pripalo predsjedniku uprave Ilirije Goranu Ražnjeviću te grb 134. domobranskoj pukovniji Biograd u čije ime ga je preuzeo njen ratni zapovjednik Josip Čerina.
Članovi KUD-a priznanje su dobili za njihove osobite uspjehe u razvijanju kulturnih vrijednosti Općine Polača čuvajući i njegujući izvorne napjeve kraja, doprinosu u izradi narodnih nošnji, kao i doprinosu izraženom kroz predstavljanje navedenog diljem Lijepe naše i izvan nje. Goranu Ražnjeviću priznanje je dodijeljeno za osobit doprinos i pomoć obrazovnim, kulturnim i športskim udrugama s prostora općine Polača te nesebičnom zalaganju za unapređenje gospodarskih aktivnosti Općine Polača. 134. domobranskoj pukovniji Biograd, u kojoj se za hrvatsku nezavisnost borio velik broj stanovnika općine Polača, pripao je grb Općine Polača zbog neizmjernih zasluga u oslobađanju ovih područja u akciji Oluja. Ista postrojba je zasigurno zaslužna što danas mještani Općine Polača uživaju punu slobodu i temeljna ljudska prava, ističe načelnik Prtenjača. Osim što je zaslužna za oslobađanje područja općine Polača, ovoj postrojbi ide i zasluga oslobađanju južne Hrvatske, a sudjelovala je u pobjedničkim akcijama Ljeto 95, Oluja, Maestral i Južni potez.


Prostornim planom omogućiti gradnju solarnih elektrana




Najvažniji gospodarski projekt na prostoru općine Polača je razvoj gospodarske zone Primat.
– U poslovnoj zoni u tijeku su radovi na dijelu fekalne i oborinske odvodnje i izgradnja dijela prometnica u vrijednosti od 150.000 kuna. Nama je osnovni problem visoki napon i nadamo se da ćemo to riješiti u suradnji s Gradom Biogradom. Da je to riješeno već sada bi u našoj zoni bilo 10 do 15 poduzetnika, rekao je Prtenjača.
Prtenjača je kazao da su u tijeku izmjene i dopune općinskog prostornog plana kako bi se omogućila izgradnja dviju solarnih elektrana, za što su dvije zagrebačke tvrtke iskazale interes.