Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U Otočkom bataljunu služili i pravoslavci, muslimani, agnostici i ateisti

26.09.2011. 22:00
U Otočkom bataljunu služili i pravoslavci,  muslimani, agnostici i ateisti


Otočki bataljun ili Mješoviti odred mornaričkog pješaštva Ugljan-Dugi otok u petak slavi 20. obljetnicu osnutka. U tom povodu jučer je u prostorijama Udruge dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice u Zadru održana tiskovna konferencija na kojoj je predstavljen program obilježavanja. Kako je u uvodu rekao predsjednik udruge Joško Merhar, kroz ovu postrojbu Hrvatske vojske prošlo je oko 1.750 hrvatskih branitelja, i to ne samo otočana, nego i branitelja iz svih dijelova Zadarske županije. Nažalost, četiri pripadnika su poginula, a oko 150 ih je bilo ranjeno. Međutim, dodao je Ante Mihić, koordinator obilježavanja, Otočki bataljun bila je postrojba u kojoj je vladalo ekumensko raspoloženje pa su u njoj domovini služili i braća pravoslavci, muslimani, agnostici i ateisti.
Obilježavanje će započeti već u četvrtak kada je u 10 sati predviđen polazak ratnog broda HRM prema Salima na Dugom otoku gdje je osnovana 2. satnija Otočkog bataljuna. Nakon polaganja vijenaca i kratkog programa, krenut će se u Preko, gdje je osnovana 1. satnija. Sutradan, u petak 30. rujna, na sam dan osnivanja postrojbe, ujutro u 10 sati bit će položeni vijenci na Gradskom groblju Zadar. Nakon polaganja vijenaca u katedrali Sv. Stošije u Zadru bit će održana misa zadušnica. Svečani program obilježavanja osnutka Otočkog bataljuna započet će točno u podne u Kazališnoj kući u Zadru, kada će se postrojiti i pripadnici ove postrojbe Hrvatske ratne mornarice. Očekuje se dolazak državnih dužnosnika te visokih časnika OSRH. U 13 sati bit će otvorena izložba ratnih fotografija.
Jučerašnja tiskovna konferencija bila je prilika za predstavljanje 8. broja Jaruh Timesa, glasila Otočkog bataljuna koji na popularan način opisuje ratni put ove postrojbe zadarskog kraja.


Braniteljske udruge podržale Kutiju


Udruge proizašle iz Domovinskog rata s područja Zadarske županije sastale su se s gradonačelnikom Grada Benkovca Brankom Kutijom kako bi mu dali javnu potporu nakon izjava predsjednika Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorada Pupovca. Na sastanku s gradonačelnikom Kutijom UHDDR Benkovac, Udruga branitelja oboljelih od PTSP-a, UP-SG-SOD Damir Tomljanović-Gavran, Udruga Maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata, HVIDRA Zadar, UHDDR Škabrnja, Udruga Nezavisni dragovoljci, Hrvatski Zadar i udruga Hrvatski domobran najavili su “daljnje pružanje podrške te sudjelovanje i budno praćenje cjelokupne situacije u vezi sa sličnim potencijalnim provokacijama i političkim radnjama od strane srpske nacionalne manjine, odnosno sve učestalije napadanje i blaćenje, kako Domovinskog rata, tako i cjelokupne Hrvatske države”, ističe se u priopćenju.