Učili o jeziku i kulturi Danske i Finske

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Adam VIDAS
Učenici OŠ Krune Krstića saznali su mnogo informacija o europskim zemljama

U povodu Europskog dana jezika delegacija Europske unije u RH, 14 veleposlanstava i kulturnih instituta zemalja članica EU u RH, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija te Grad Zadar i Zadarske županije obilježili su ovaj dan i u Zadru. Prije središnje proslave koja je održana na Poljani Ivana Pavla II., predstavnici veleposlanstava i kulturnih institucija zemalja članica EU posjetili su i osnovne škole u Zadru te održali informativna predavanja i radionice za učenike viših razreda.

Predstavnici veleposlanstava Kraljevine Danske i Republike Finske jučer posjetili OŠ Krune Krstića gdje su tijekom jednog školskog sata održali predavanje učenicima osmih razreda.

- U povodu Europskog dana jezika predstavnici ovih dvaju veleposlanstava našim će učenicima održati predavanje. S obzirom da će za naše učenike ovo biti prvi susret sa spoznajama o danskoj i finskoj zemlji, kulturi i jeziku, sigurna sam da će im biti jako zanimljivo, kazala je Jasmina Matešić, ravnateljica OŠ Krune Krstića, napomenuvši kako učenici ove škole u sklopu redovne i izborne nastave uče ukupno tri strana jezika.

Kako je kazala Laura Stojić, veleposlanica Republike Finske u Hrvatskoj, obilazak hrvatskih škola u povodu Europskog dana jezika već je tradicija, pa su tako prošle godine posjetili jednu osnovnu školu u Vukovaru, a ove su godine odabrali Zadar.

- Učenicima smo govorili prvenstveno o kulturi i jeziku Finske i o brojnim drugim znamenitostima ove zemlje. Na kraju smo organizirali i mali kviz u kojem smo učenicima postavljali pitanja o Finskoj te ih nagradili za točne odgovore, kazala je Stojić, napomenuvši kako je i prošle godine u Vukovaru bilo lijepo.

Učenici bilo veoma zainteresirani i, iako ranije nisu puno znali o Finskoj, imali su jako puno pitanja tako da su kroz ovo predavanje usvojili i jako puno novih informacija i znanja.

Iz Veleposlanstva Kraljevine Danske za ovu su prigodu učenicima pripremili igrokaz kroz koji će na najzanimljiviji način učenicima nastojati približiti ovu zemlju.

- Učenike ćemo podijeliti u nekoliko timova te ih uključiti u igrokaz kroz koji ćemo ih nastojati naučiti nešto o danskoj kulturi i jeziku. Pritom ćemo imena timova nazvati po imenima danskih mitoloških bića. Uvod u igrokaz i naša pozdravna riječ bit će na danskom jeziku kako bi učenici, koji možda nikad nisu imali priliku ni čuti danski jezik, moći steći dojam o samom jeziku, kazao je Tomislav Gugo iz Veleposlanstva.

Veleposlanici su jučer obišli još nekoliko zadarskih škola. U OŠ Stanovi boravila su izaslanstva Francuske, Španjolske i Slovenije, u OŠ Petra Preradovića Velike Britanije itd.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno