Slovenski turisti u sukošanskom vinogradu

Slika korisnika admin
sukosan_berba grozdja_5
Velimir BRKIĆ
Trganju su se posebno radovala djeca

Zbog dugotrajne suše i iznimno visokih temperatura, ovogodišnje trganje ili berba grožđa je gotovo pri samom kraju.

- Urod ove godine, kao i svih godina kada su bile suše, i do 30 posto je manji. A kada je u pitanju kvaliteta, uglavnom će vina biti super i pitka, govori vinogradar Toni Brkić.

- Bez obzira na sušu mnogo ovisi o vrsti grožđa, načinu obrade vinograda, starosti vinograda i slično, navodi Toni koji je u berbi zajedno s obitelji iz Sukošana i s obitelji bibinjskog zeta Julijana Lonića, poduzetnika koji je prema "bakinoj recepturi" u svom kućnom laboratoriju proizveo ekološki uzgojeno aromatizirano vino nazvano Julonka.

Malo podalje berači usred vinograda na već tadicionalnoj marendi, već je prošlo 10 sati prijepodne. U vinogradu Bore Vanjaka zajednički su za stolom i Hrvati i Slovenci, bez obzira na političke igre državnih čelništva, najave blokada, Savudrijske vale ili Ljubljanske banke.

- Ljetujemo u Sukošanu pa je red i da prijateljima pomognemo u berbi koja je ovdje pravi ritual i vrhunski doživljaj, govore Celjani koji su dugogodišnji gosti kod Mladena Raspovića u zaseoku Makarska.

U vinogradima se osjeća živost, užurbanost, radost. Tu su i prijatelji, obilje hrane i pića, lijepa obiteljska tradicija u kojoj se ugodno na najljepši način spaja s korisnim.

- Vino je dio naše kulture i civilizacije. Rad u prirodi i starinski uzgoj u kombinaciji sa znanošću i modernim tehnologijama proizvodnje i skladištenja vina - to je recept za kvalitetna vina, tvrdi Božo Dijan čiji je otac Guste vrsni vinogradar i vinar.

Vino je piće koje, kako nas uvjeravaju, od pamtivijeka krijepi tijelo i razgaljuje dušu, stoga vinogradari i podrumari žive za berbu i vino, a profesionalni proizvođači i od vina.

- Brojni čimbenici utječu na kvalitetu vina za koju vinograd gotovo svakodnevno treba pratiti od dana rezidbe do vrenja mošta, a potom i do zrelog vina, govore nam dok za vrijeme marende u Borinom vinogradu degustiramo božansku kapljicu, maraštinu berbe 2010.

Stalna želja za poboljšanjem vlastitih sorti tjera vinogradare i vinare da neprestano osluškuju svjetske trendove u proizvodnji kvalitetnih vina.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno