U EU ćemo plaćati skuplji kruh i mlijeko

Slika korisnika admin
Ivan JAMIČIĆ
Moramo misliti na plasman naših proizvoda u EU, poručio je Curman

Liberalizacija tržišta roba i usluga naziv je seminara koji su danas u županijskoj gospodarskoj komori u Zadru organizirali HGK i Ministarstvo gospodarstva Republike Hrvatske. Zainteresiranim zadarskim poduzetnicima obratio se Tomislav Curman, voditelj Službe za zaštitu potrošača i razvoj usluga na unutarnjem tržištu, Uprave za trgovinu i unutarnje tržište Ministarstva gospodarstva.

Cilj je seminara, naglasio je Curman, upoznati poduzetnike, predstavnike institucija i ostale zainteresirane s novostima koje donosi Direktiva Europske zajednice o uslugama 2006/123/EZ, Zakon o uslugama Republike Hrvatske te predstaviti internetski portal, tzv. Jedinstvenu kontaktnu točku za usluge Hrvatske gospodarske komore. Također, govorilo se o slobodi kretanja roba i pružanju usluga na unutarnjem tržištu EU.

Na pitanje hoće li 1. srpnja 2013. ulaskom RH u EU, doći do masovnog rasta cijena, Curman je rekao da je to vrlo teško reći.

- Dio cijena će se morati uskladiti s cijenama u EU, napose zbog PDV-a. To će se odraziti na cijene kruha, mlijeka i neke druge prehrambene proizvode. No otvaranje tržišta od 500 milijuna potrošača i otvaranje našeg tržišta za investicije, a time i novih radnih mjesta je daleko važnija posljedica hrvatskog gospodarskog otvaranja. Potrebno je promijeniti svijest, a ne samo braniti vlastite interese. Moramo razmišljati ne samo o nastupu na domaćem, nego i na tržištu EU. U protivnom, nećemo imati perspektive, rekao je Tomislav Curman.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno