Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zaron u paško plavetnilo

Autor: Josip Portada

26.09.2012. 22:00
Zaron u paško plavetnilo

Foto: Josip PORTADA



Priroda se sustavno uništava, a trebala bi se čuvati. Da bi se nešto moglo čuvati, to treba i poznavati. Tako je i s podmorjem. Upravo zbog toga bih volio da što više djece pogleda izložbu, rekao je Iglić


U velikoj dvorani Kneževog dvora u Pagu otvorena je izložba fotografija Đanija Iglića pod nazivom „Zaron u paško plavetnilo” na kojoj su postavljene fotografije podmorja otoka Paga. Đani Iglić je suradnik Arheološkog muzeja u Zadru i instruktor ronjenja, a ronjenjem se bavi trideset godina. Podvodnom fotografijom bavi se deset godina. Na ljeto je u Pagu radio kao voditelj jednog ronilačkog kluba i u slobodno vrijeme je fotografirao podmorje otoka Paga. Ronio je i fotografirao u Paškoj uvali, u Paškim vratima i u Podvelebitskom kanalu, a najveći dio fotografija postavljenih na izložbi napravio je u moru uz rt Sv. Kristofor, u uvali Slana i u uvali Šestakovci.
– Mislim da bi Pag, uz već poznate brendove kao što su paška sol, sir i čipka, turistima mogao ponuditi i približiti i pašku floru i faunu, bioraznolikost paškog podmorja. To su jako dobri motivi i za razne suvenire, rekao je Đani Iglić.
Svojim fotografijama Iglić želi posjetiteljima izložbe približiti ljepote podmorja, ali ih i potaknuti na razmišljanje o ponašanju prema prirodi.
– Priroda se sustavno uništava, a trebala bi se čuvati. Da bi se nešto moglo čuvati, to treba i poznavati. Tako je i s podmorjem. Upravo zbog toga bih volio da što više djece pogleda izložbu jer se, gledajući fotografije, mogu upoznati s paškim podmorjem, rekao je Đani Iglić.
Na izložbi je postavljeno četrdeset osam fotografija s motivima iz biljnog i životinjskog svijeta iz podmorja otoka Paga.