Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Visoki napon u Polači: oporba bojkotirala sjednicu

26.09.2013. 22:00
Visoki napon u Polači: oporba bojkotirala sjednicu


Svečanom sjednicom Općinskog vijeća jučer je u Polači proslavljen Dan Općine i blagdan sv. Kuzme i Damjana. Dvadeseta obljetnica Općine, bila je prilika za rezime svega što je u općini napravljeno, od njenog osnutka 1993. do danas. Načelnik Viktor Prtenjača podsjetio je na egzodus Polačana u Domovinskom ratu, ali i na uzdignuće mjesta i njegove općine u kojem je obnovljeno više od 600 objekata. U potpunom srušenom i zapaljenom mjestu trebalo je obnoviti zgradu Osnovne škole Franka Lisice, ali i izgraditi cijeli niz novih objekata poput nove crkve sv. Kuzme i Damjana, mrtvačnice, vatrogasnog doma, zgrade Općine i nogometni stadion za najbolju momčad županijske nogometne lige.
– Razvučeno je više od 10 kilometara nove elektromreže, a novoizgrađenih 14 trafostanica same po sebi govore o kolikim milijunskim ulaganjima se radi u Polači. Izgradili smo 2. fazu vodovoda u Jagodnji Donjoj u dužini od tri kilometra. Isto toliko i u Kakmi, uključujući i jedan kilometar sekundarne mreže. Izgrađena je i cesta od Tinja do Kakme, malonogometna igrališta u Polači i Jagodnji Donjoj te dječje igralište u Kakmi. Tu su pošta, ambulanta ali poseban dio čini naša poslovna zona, rekao je u uvodu Viktor Prtenjača.
Prtenjača je podsjetio da su Polačani tek 2007., deset godina nakon započetog projekta, postali vlasnici svoje poslovne zone. Prtenjača je odgovarajući na prozivke medija rekao da je 80 posto zone prodano prije pobjede njegove administracije na izborima. No neki nisu na svom zemljištu gradili, pa su detaljni planovi promijenjeni. Isti ti, kaže Prtenjača, danas siju nezadovoljstvo preko medija. No poslovna zona limitirana je nedostatkom visokog napona. Točnije, preostalo je spojiti dalekovodom Biograd i Polaču. Očekuje se pomoć države tim više što najveća hotelska kuća ovog kraja, biogradska Ilirija, planira u polačkoj zoni izgraditi suhi vez za svoje brodove, čime bi posao dobio značajan broj novih djelatnika.
– Zahvaljujući investicijama nezaposlenost u Polači iznosi svega 6-7 posto, a ako bi se realizirala Ilirijina ideja, praktički ne bi bilo nezaposlenih u Polači, dodao je načelnik Općine Polača.
Načelnikovo obraćanje, međutim, nije moglo bez gorčine. Naime, svečanoj sjednici nisu, osim jednog nezavisnog vijećnika, nazočili predstavnici oporbe. Načelnik je podsjetio da je oporba i silom htjela srušiti vlast te da je za vrijeme izbora bilo i fizičkih obračuna. Sjednici nisu htjeli, navodno, nazočiti u garaži vatrogasnog doma, želeći da se ona održi u zgradi osnovne škole.