Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Vukšićani ne zaboravljaju svojih 15 žrtava Domovinskog rata

26.09.2016. 22:00
Vukšićani ne zaboravljaju svojih 15 žrtava Domovinskog rata


Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomenika na mjesnom groblju kod župne crkve sv. Mihovila, u organizaciji MO Vukšić u nedjelju je obilježen spomen na petnaest žrtava Domovinskog rata te 25. godišnjica progona žitelja. U župnoj crkvi sv. Mihovila služena je sv. misa, nakon koje je mjesni župnik fra Luka Banić, ispred centralnog križa, dao odrješenje za sve poginule i ubijene.
Tim povodom, žrtvama su se poklonili predstavnici Grada Benkovca na čelu sa zamjenikom gradonačelnika Franom Tokićem, predstavnici benkovačkih udruga: UHDDR, HVIDR-a, Udruga Žene iz Domovinskog rata Zadar, Udruga civilnih žrtava Domovinskog rata Zadarske županije, stranka Modes, predstavnici policijske postaje Benkovac i izaslanstvo Mjesnog odbora Vukšić. U ime Vlade Republike Hrvatske ministar zdravlja dr. Dario Nakić položio je vijenac i poklonio se žrtvama.
Srpska paravojska je 27. rujna 1991., dva dana uoči nebeskog zaštitnika sv. Mihovila, okupirala Vukšić, razorila tri mjesne crkve te od njih ostavila samo gole zidove, a cijelo selo je do temelja spaljeno. Poneseni zanosom osvajanja hrvatskog teritorija, zlikovci su progonili i ubijali mnoge Hrvate. Tijekom okupacije Vukšića ubijeno je devet nevinih civila, mahom starije dobi, te je poginulo šest hrvatskih branitelja. Nakon operacije Oluja, rodbina je pronašla grobove osam ubijenih civila, svih osim Cvite Ledenko, koju je 1996. godine pronašao susjed kada je čistio gusternu u koju su je srpski zlikovci ubacili.
I nakon 25 godine rane iz Domovinskog rata još su prilično svježe. Ono što posebno boli je činjenica da za nevine žrtve nitko još nije snosio odgovornost. Vukšić je prošao kroz mnoge borbe, primio je bezbroj udaraca, neizlječivih rana, posrtaja, ali i podizanja. Jedno od njih je i ovaj događaj, kada Vukšićani imaju priliku odati počast svojim sumještanima, pred spomenom koji će zauvijek svjedočiti vremenu kada je zločinac i krvolok podigao ruku na ovo ponosno mjesto i njegove mještane.