Gulan: Da je Kalmeta ostao ministar naš dječji vrtić već bi izgradili!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Obilježen Dan općine Galovac i blagdan sv. Mihovila
Simboličnim otvaranjem ulaznih vrata društvenog doma, koji se nalazi u prostoru bivšeg derutnog i po život opasnog starog mlina, ovaj dom su otvorili zadarski župan Božidar Longin i najstariji vijećnik mag. Kuzman Vujević
Velimir BRKIĆ
Svečana sjednica održana je u atriju OŠ Galovac

Žitelji ravnokotarske samostalne općine Galovac jučer su prisjećanjem na poginule hrvatske vitezove, svetom misom za domovinu, otvaranjem novog društvenog doma i svečanom sjednicom Općinskog vijeća u atriju OŠ Galovac obilježili Dan općine koji se proslavlja u povodu njihovog nebeskog zaštitnika sv. Mihovila, 29. rujna.

Simboličnim otvaranjem ulaznih vrata društvenog doma, koji se nalazi u prostoru bivšeg derutnog i po život opasnog starog mlina, ovaj dom su otvorili zadarski župan Božidar Longin i najstariji vijećnik mag. Kuzman Vujević. Blagoslovio ga je župnik don Jerko Vulin.

- Dugogodišnja galovačka noćna mora napokon je stavljena ad acta. Galovčani će napokon imati svoje društvene prostorije, kazao je Marin Gulan, načelnik, te je nastavio:

U projekt doma uloženo 700.000 kuna

- Projekt obnavljanja starog mlina u društveni dom izgradnje vrijedan je 700.000 kuna. Zajednički ga sufinanciraju Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i Općina Galovac, rekao je Gulan.

Dosad je bilo dva pokušaja da se izgradi društveni dom, u Kvartučima, gdje se stalo na temeljima, kao i na Padvari, gdje su se podigli zidovi do prve ploče.

- Društveni dom još treba opremiti, a okoliš urediti, za što očekujemo pomoć, zatražio je načelnik.

Radove je izvela tvrtka Raštane building j.d.o.o. Raštane Gornje, projektant je dipl. inž. Lovorka Mavra, a stručni nadzor proveo je dipl. inž. Željko Čirjak.

U nazočnosti predsjednika i dopredsjednika Općinskog vijeća Alena Burčula i Ane Raspovića, svečanom sjednicom je predsjedao Kuzman Vujević koji je opširno govorio o povijesti Galovca.

Potrebno nam je zajedništvo

- Potrebno nam je zajedništvo i sloga da izbjegnemo sve svađe i međusobne razdore, da izgradimo trostruko veću zgradu od društvenog doma, poručio je Vujević.

Voditeljica je bila Martina Ročak, dok se za veseli štimung brinuo ovdašnji KUD Sv. Mihovil.

- Neke projekte ne možemo realizirati jer smo pod ovrhom od 500.000 kuna zbog sudskog procesa iz 2004. godine, naglasio je Gulan.

- Općina na sudu vodi 18 sporova u visini od 4,9 milijuna kuna. U sedam sporova tužitelj je Općina, a u 11 sporova Općina je tužena. Od tih 11 sporova u sedam sporova su tužitelji sadašnji vijećnici koji traže da im se isplati 1.809.633 kune, precizan je galovački načelnik.

Požalio se na pojedine neimenovane vijećnike da na svaki način pokušavaju otežati rad Općine, zaustavljaju projekte a na sudu "lažno svjedoče da se okoriste i da što veću štetu učine Općini".

- Zbog tih ljudi smo dosad platili oko pet milijuna kuna, tri milijuna kuna smo uspjeli otpisati, još nam visi dva do tri milijuna kuna. Nekoliko slučajeva je montirano od strane bivših dužnosnika, optužuje prvi čovjek Općine.

Izgradili tri dječja igrališta

U posljednjih osam godina ovdje je na vlasti koalicija HDZ-HNS.

- Otvorili smo službene općinske prostorije, vijećnicu, poštanski ured, izgradili tri kilometra nogostupa, izvršili sanaciju kolnika i odvodnju u centru sela u iznosi 1,1 milijun kuna, rekao je Gulan te je nastavio:

- Izgradili smo tri dječja igrališta na mjestima gdje su bile divlje deponije. Treba nam adekvatna oprema koju zasad nismo u mogućnosti nabaviti. Gradimo društveni dom, proširili smo mrežu vanjske rasvjete, inicirali i pomogli sanaciju crkvenog doma, asfaltirali lokalne ceste, nasipali makadamske putove, kopali odvodne kanale, uređivali groblje, nabrajao je načelnik.

Skinuli su, kaže, Galovac sa crne liste EU i vratili EU 75.000 eura koji su "nestali s računa Općine za CARDS program Kiparske kolonije".

- Sve to vrijeme bili smo blokiranog računa i plaćali dugove. Dosad je otplaćeno pet milijuna kuna duga, obznanio je Gulan.

Općina se putem Agencija za razvoj Zadarske županije prijavila na IPA program prekogranične suradnje Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, te je dobila oko 300.000 kuna.

- Popisan je ugovor s izvođačem radova za izmjenu i dopunu općinskog Prostornog plana uređenja u vrijednosti 102.500 kuna. Javno izlaganje bit će krajem ove ili početkom iduće godine, najavio je prvi čovjek Općine..

Već sedam godina "guraju" projekt izgradnje dječjeg vrtića.

- Vrijednost gradnje i opremanja je 3,5 milijuna kuna. Da je Kalmeta ostao ministar vrtić bi već odavno radio. Imamo građevinsku dozvolu, aplicirali smo na mjeru 7.4.1. Fonda za ruralni razvoj. Čeka se odluka Vlade RH, ističe Gulan.

Aplicirali su na Mjeru 7.1.1. projekt strateškog razvoja Općina. Čeka se odluka Vlade RH.

- Prva faza katastarske izmjere je završena, knjige su poslane na Državnu geodetsku pravu. Očekujemo pomoć Zadarske županije, župana Longina i Dražena Bošnjakovića, ministra pravosuđa, da sud napokon počne s radom, da uknjiži nekretnine, da postanemo svoji na svom, poželio je načelnik.

- Galovac je primjer male općine koja se bori s problemima, a koji su posljedica propusta iz prethodnih razdoblja. Oni nažalost i dalje utječu na vašu svakodnevicu. Županija uvijek ima razumijevanja prema onima kojima je pomoć potrebna, u svom obraćanju istaknuo je župan Longin.

Pomlađeni KUD legendarne bake Danice

"Moj Galovac lipo živim s tobom, s molitvom svetom i s dragim Bogom… riječi su jednog od stihova koje je predvodila mladolika Sara Burčul, s još 15-ak članova pomlađenog KUD-a Sv. Mihovil legendarne voditeljice Danice Smolić-Ročak.

Zbog radnog dana nedostajalo je nekoliko članova KUD-a, među kojima i predsjednica Jasna Bučić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)