Preveli knjigu, napravili predložak za predstavu i dramatizaciju i - pobijedili!

Slika korisnika valentinam
Međunarodni frstival kazališta lutaka
Autor: 
U iznimnoj konkurenciji više od 200 izvođača iz osam zemalja svijeta predstavom Karlson s krova zadarski su lutkari odnijeli šest nagrada i to za režiju, kreaciju lutaka, glazbu, animaciju i glavnu nagradu "Milan Čečuk"
Zvonko KUCELIN
Nagrađeni tim predstave Karlson s krova i ravnateljica KLZ-a Iris Pavić Tumpa

Mi jesmo očekivali nagradu jer radeći predstavu, jednostavno smo znali da je - dobra. U nju je bilo uloženo doista puno rada i truda, ali smo presretni jer smo sa šest nagrada apsolutni pobjednici. Osim toga ova je predstava posebna jer je rađena po tekstu Astrid Lindgren koja je inače, široj javnosti poznata po Pipi Dugoj Čarapi. Ovaj tekst za predstavu - Karlson s krova u Hrvatskoj uopće nije preveden. Jedna jedina knjiga bila je u Gradskoj knjižnici i bila je na ćirilici. I onda smo mi tu knjigu, taj tekst preveli na latinicu kako bi mogli napraviti predložak za predstavu i dramatizirati je - rekla je Iris Pavić- Tumpa na konferenciji za novinare održanoj u zadarskom Kazalištu lutaka, a u povodu osvajanja glavne nagrade "Milan Čečuk" za najbolju predstavu u cjelini na jubilarnom 50. PIF-u - Međunarodnom festivalu kazališta lutaka.

No, zadarski su lutkari ovom predstavom, osvojili sve što se osvojiti dalo, pa su tako u iznimnoj konkurenciji od više od 200 izvođača iz osam zemalja svijeta, predstavom Karlson s krova odnijeli šest nagrada i to za režiju, kreaciju lutaka, glazbu, animaciju i tu, glavnu nagradu "Milan Čečuk" te tako postali apsolutni pobjednici.

Za animaciju je nagrađena i Anđela Ćurković Petković koja je rekla kako je uživala radeći predstavu, iako je to bio jedan naporan povratak lutkama, ali i povratak animaciji što je njoj bilo iznimno drago. Njezina kolegica Sanja Zalović koja je također nagrađena posebnim priznanjem, rekla kako je to bilo jedno prekrasno iskustvo te da je rad na predstavi bio jedno lijepo, dugo, naporno, ali zavodljivo putovanje pojašnjavajući kako ona u predstavi igra više uloga.

Uz poznata imena zadarskog Kazališta lutaka ako što je Anđela Ćurković Petković, Sanja Zalović, Josip Mihatov i Juraj Aras, kako je na kraju istaknula ravnateljica Pavić - Tumpa, novu energiju predstavi su dale i mlade snage - talentirani lutkari Dominik Karakašić i Irena Bausović, a sve to pod vodstvom redateljice i dramaturginje Ljudmile Fedorove.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno