Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Crvena pipa “ubila” palmu na Branimirovoj

28.09.2018. 07:00
Crvena pipa  “ubila” palmu  na  Branimirovoj


Od 2014.-te godine, od kada se pojavila crvena palmina pipa  – agresivni nametnik koji napada i uništava palme u više od 60 zemalja  svijeta, uključujući i Hrvatsku, zadarska javna tvrtka Nasadi obradila je i  obrađuje oko 150 ugroženih palmi u gradu.
– Kukac koji napada palme, nažalost, nema prirodnog neprijatelja, a  dolazi iz Azije. Raširio se od Kariba do južne Europe trgovinom zaraženog sadnog materijala te je poharao palme na talijanskoj i španjolskoj obali, a u Hrvatskoj uništava palme na brojnim lokacijama, u Zadru,  Dubrovniku, Trogiru, Primoštenu, Rogoznici, Šibeniku, Opatiji, Kaštelima… Brojimo na stotine posječenih palmi, ističe pomoćnica direktora  Nasada dipl.ing. Zrinka Prusac.
Dodaje kako veliki problem predstavljaju palme na privatnim posjedima koje se ne liječe od zaraze.
– Palme u privatnim vrtovima su najveći izvor zaraze jer kukac pipe  može preletjeti i nekoliko kilometara te tako zaraziti svaku palmu. Po nekim procjenama na jedno zaraženo stablo palme iduće godine zarazi ih  se još osam, a u godinu dana zaraza se proširi u krugu od deset kilometara. Ministarstvo poljoprivrede je stoga 2014. godine izradilo akcijski  plan za suzbijanje i sprječavanje širenja pipe na palmama koji smo usvojili i mi u Nasadama, a to je bila i obaveza privatnih vlasnika, informira  nas Prusac.
Zaraza palmi se brzo kreće, kako dalje doznajemo u Nasadima, jer se  odrasla ženka crvene pipe rilom zakači u samu bazu lista, liježe 200 do  300 jajašaca iz kojih se razviju ličinke koje izjedaju mekano palmino tkivo, vegetativni vrh pa se palma vrlo brzo osuši i propadne.
– Simptomi su uočljivi tek kad je prekasno za spašavanje drveta, a  najugroženija je kanarska datulja. U Zadru se ta vrsta nalazi na Branimirovoj obali i na njoj smo primjetili zarazu. Šteta koju ovaj parazit napravi  drvetu je ogromna jer nakon što je iznutra pojede, jedino što se može  učiniti je posjeći drvo, a ostatke zbrinuti ili zakopati, spaliti ili uništiti,  objašnjava Prusac i dodaje kako je svjesna da će uklanjanje dijela palmi  trajno promijeniti vizuru grada no drugog rješenja nema.
– Do sada, zaštita se sastojala u tome da se palme tri puta godišnje tretiraju insekticidima, a zbog jakog napada prošle godine pojačali smo tretiranje na jedan put mjesečno. U srce palme smo ulijevali otopinu 20 – 30  litara koja se slijeva niz deblo kako bi miris otopine odbijao štetnike da  polažu jaja. No, ta postojeća sredstva za zaštitu bilja, koja su se koristila  do nedavno, nisu davala zadovoljavajuće rezultate, najviše zbog načina  primjene jer, kako sam navela, zaštita se vršila folijarno, natapanjem vegetativnog vrha. A kako je štetnik bio duboko u srcu palme, ostao bi netretiran i nastavio svoj proces uništavanja stabla. Ove godine smo stoga,  u lipnju, prvi put na Hrvatskoj obali, u Zadru, izvršili zaštitu pneumatskim injektorima – metodom mikroinjektiranja sredstva u deblo palme,  objašnjava dalje inženjerka Nasada i dodaje kako se nada da će ta metoda vjerojatno biti spasonosna za opstanak palmi.