Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kupola Krešine dvorane kao plesna pozornica

27.09.2018. 14:00
Kupola Krešine dvorane kao plesna pozornica


U okviru događanja "Novi prostori – Vertikalni ples u Hrvatskoj", u organizaciji umjetničke organizacije Histeria Nova, odnosno koreografkinje, redateljice i plesne pedagoginje Marije Šćekić, prije nekoliko dana je u Kneževoj palači održano predavanje na spomenutu temu. Događanje, koje je zaključeno prekjučer, a koje je bilo dio međunarodnog trogodišnjeg razvojnog projekta „Vertical Dance Forum“, okupilo je, kako profesionalce koji se bave "plesom u zraku", tako i brojnu domaću publiku, zainteresiranu da se upoznaju s relativnom novom i atraktivnom plesnom disciplinom. Šćekić je u Zadar dovela eminentne goste iz svijeta vertikalnog plesa, organiziravši s njima, uz spomenuto, još dva predavanja te pet radionica, uključujući i široj javnosti onu najatraktivniju, na krovu "peke" – Sportskog centra Višnjik.
– Cilj ovog projekta je promocija nove forme umjetničko – sportskog izričaja u čijem su fokusu tjelesna vještina, snaga, hrabrost, samopouzdanje i izdržljivost, istakla je u više navrata Šćekić, naglasivši i to kako je Zadar četvrta svjetska lokacija, nakon Sjevernog Walesa, Italije i Irske, na kojoj se pleše vertikalno u sklopu navedenog projekta.
Uz nju, na predavanju u Kneževoj, bili su i ravnateljica Nacionalnog parka Paklenica Natalija Andačić, zamjenik načelnika općine Sv. Filip i Jakov Darko Mikas, voditeljica Odsjeka za kulturu i tehničku kulturu Grada Zadra Branka Radman, voditeljica ateljea za suvremeni ples iz Karlovca Melita Spahić i direktor Sportskog centra Višnjik Denis Karlović, kao osobe povezane s projektom.
Andačić se osvrnula na nekoliko događanja uglavnom vezana za vertikalni ples, no i ne samo za tu vrstu plesa, koje je Šćekić organizirala u NP Paklenica.


"Babine suze" dio promidžbe Paklenice
Šćekić je, naime, realizirala nekoliko aktivnosti u Parku, počevši od plesa na i više nego atraktivnim lokacijama do projekta "Vrata Velebita", koji je uključivao i snimanje dokumentarnog filma "Babine suze" o jednim od posljednjih stanovnika kraja: Mariji i Josipu Ramiću, koji danas više nisu živi no zahvaljujući filmu "živjet" će trajno, kako je to rekla koreografkinja.
– Film je zapravo "zapis" posljednjih stanovnika kraja, uspomena na događanja i ljude kojih više nema među nama i s kojima je nepovratno otišao i jedan poseban način života, istakla je Šćekić.
"Babine suze" kao i video klipovi o vertikalnom plesu u Paklenici danas su dio promidžbe Parka i osim što su se prikazivali u brojnim medijima kao i na Paklenica film festivalu, vrte se i u bunkerima Parka, namjenjeni posjetiteljima, što je s zadovoljstvom naglasila Andačić.
Mikas se, pak,osvrnuo na dobrobiti svoje općine, proizišle iz suradnje s Marijom, odnosno Histeria Novom, čije je zadarsko sjedište u Sv. Filipu i Jakovu, gdje je uređena dvorana za vježbanje vertikalnog plesa -Vertikalni trening centar, koji će za mjesec dana brojati prvu godinu postojanja.


Inovativna umjetnost
Oduševljenje projektom nije krila ni Radman koja je naglasila kako je nevjerojatno kako je vertikalni ples u kratkom roku osvojio gradske dužnosnike.
– Ovo je inovativna umjetnost koja za razliku od drugih ne nailazi na prepreke, konstatirala je voditeljica Odsjeka za kulturu i tehničku kulturu Grada Zadra.
U prilog toj konstataciji Šćekić je naglasila kako su u svega pet dana ishodovali sve moguće dozvole za ples, ne samo na spomenutoj "peki", već i na zaštićenoj kulturnoj baštini – zidu na trgu Pet bunara, gdje su svakodnevno održavane radionice.
– Sretna sam što su nadležni prepoznali vertikalni ples i što smo dobili priliku da pokažemo što znamo i na zidovima Kapetanove kule i Trga Pet bunara. Također, što smatram uspjehom, zahvaljujući "Novim prostorima – Vertikalnom plesu u Hrvatskoj" sada su te površine i temeljito očišćene, informirala je okupljene osnivačica Histerie Nove.
Spahić je govorila o suradnji s Marijom kao i o impresivnoj radionici koju je imala nedavno na 23 metra visokom tornju karlovačkog starog grada.
– Ovo je spoj sporta i umjetnosti, komentirao je vertikalni ples Karlović, dodavši da je Šćekić kroz ovaj projekt kupolu Višnjika pretvorila u 180 stupnjeva plesnu pozornicu.
Na predavanju, na kojem su se mogle čuti i vidjeti sve pojedinosti vezane za ovaj plesni izričaj bilo je riječi i o budućim projektima udruge poput "Teatra novog pokreta Histerie Nove", koprodukciji Histerie Nove i Aeirosa Dance Company iz Vancouvera koji će, kako je Šćekić naglasila, rezultirati, kada bude gotov, prvorazrednim spektaklom na Višnjiku.




Histeria Nova
Histeria Nova je umjetnička organizacija osnovana 2005. u Zagrebu. Naziv baštini od grčke riječi hustera (maternica) i supernova (umiruća planetarna materija) koje je Marija Šćekić, dipl. koreografkinja, osnivateljica i voditeljica organizacije koristila kao pseudonim. Histeria Nova se bavi stvaranjem, istraživanjem i promicanjem suvremenog plesa kao jedinstvenog spoja audiovizualne i performativne umjetnosti. Rad organizacije je podijeljen u tri pravca:
– Teatar novog pokreta: stvaranje i proizvodnja cjelovečernjih multimedijalnih plesnih predstava u kojima je pokret tijela, zvuka, svjetla i novih tehnologija nerazdvojiv.
– Vertikalni ples: razvoj vertikalnog plesa kao nove umjetničke prakse u Hrvatskoj koja spaja plesnu umjetnost, sport i kulturno-prirodnu baštinu zemlje u cilju poticanja interdisciplinarnih suradnji i društveno-kulturnog razvoja zemlje.
– Škola prirodnog pokreta i plesa: iskustveno učenje anatomije i biomehanike ljudskog kretanja s ciljem povratka u prirodno, instinktivno, urođeno iskustvo pokreta tijela.


Marija Šćekić
Marija Šćekić je koreograf, redateljica i plesna pedagoginja. Dobitnica je Nagrade hrvatskog glumišta 2006. godine i Posebnog priznanja Europske Unije za inovativnost i promociju kulturnog managementa 2007. godine. Dugi niz godina surađuje s umjetnicima, znanstvenicima i poslovnim partnerima iz zemlje i svijeta, a od 2012. godine obavlja funkciju voditeljice državne Osnovne škole za balet i suvremeni ples u Šibeniku. Marija 2017. godine otvara vlastitu Školu prirodnog pokreta i plesa u Zadru te osniva Histeria Nova Vertikalni trening centar u Sv.Filip i Jakovu, prvi takve vrste u Hrvatskoj.