Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

“Srašne žene” otvorile KaLibar bestiVal

28.09.2018. 06:00
“Srašne  žene”  otvorile  KaLibar  bestiVal


 Ova izložba pod nazivom – "Strašne žene" nastala je selekcijom ilustracija iz istoimene društvene igre i obuhvaća 13 ilustracija žena  koje su svojim postignućima dale izniman doprinos društvu u područjima kulture, politike, znanosti, ljudskih prava i umjetnosti.  Ovom se špilu  žena koje su zadužile civilizaciju pridružila i nova karta, izrađena posebno za ovu prigodu, a to je karta naše Daše Drndić nažalost, nedavno preminule spisateljice i prijateljice festivala. Riječ je o 13 likovnih radova od  sveukupno 56 koje su radile isključivo žene i o ženama. A, "strašna žena"  koja je ovdje izložena  je primjerice, Marija Jurić Zagorka, Nada Dimić,  Frida Kahlo, Virgina Woolf … – rekla je sinoć u intimnoj i "toploj" atmosferi malog kvartovskog kafića – Indie bar&caffea, povjesničarka umjetnosti i novinarka Mare Knežević  u povodu otvorenja  još jednog u nizu i  to 6. po redu, KaLibar bestiVala – zadarskog festivala književnosti.
Riječ je podsjećamo, o festivalu kojeg su pokrenuli zadarski pisci okupljeni oko Udruge ZaPis.
– Nakon izložbe, selimo se u Sv. Dominik na program festivala posvećen Predragu Luciću, hrvatskom pjesniku, satiričaru, prijatelju i svojedobnom sudioniku KaLibar bestiVala, koji nas je napustio ove godine.  Osim programa "Hommage Predragu Luciću" bit će prikazan i film "Viva  Ludež" o Feral Tribuneu, a bit će upriličen i razgovor s autorima filma,  Marinom Baničević i Sašom Stanićem. Između ova dva programa je  dodjela nagrade Post scriptum što je jedina svjetska nagrada za književnost na društvenim mrežama. Post scriptum se dodjeljuje na KaLibar  bestiValu od 2016. Uz prošlogodišnjeg dobitnika Bojana Krištofića, čija  će knjiga "Makroorganizmi" biti predstavljena na Festivalu, publika će  imati priliku upoznati i ovogodišnjeg dobitnika Mladena Blaževića –  najavio je potom i jedan od najpoznatijih hrvatskih urednika i organizator mnogih književnih i umjetničkih festivala Kruno Lokotar. A, sinoćnji  je program završio tek oko 22 sata.
Inače, ove godine festival će ugostiti  među ostalim i pisca te novinara  Miljenka Jergovića, Nikolu Leskovara dobitnika nagrade "Prozak" za  mlade autore te pjesnikinju Lidiju Deduš. Festival traje do 29. rujna, a  umjetnički i književni programi održavat će se u crkvi svetog Dominika  te u Indie bar&caffeu.