Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

U akrobacijama Krila Oluje ove godine uživalo preko pola milijuna gledatelja

28.09.2018. 08:30
U  akrobacijama  Krila Oluje  ove godine  uživalo  preko pola  milijuna  gledatelja


Akrobatska grupa HRZ-a Krila Oluje gostovala je prošlog  tjedan na NATO danima u češkoj Ostravi. Hrvatski piloti dva su puta nastupili na 12. izdanju ove manifestacije. Za razliku od brojnih aeromitinga  i zrakoplovnih manifestacija na kojima Krila Oluje sudjeluju, NATO Days  je zapravo velika izložba sposobnosti iz područja obrane i sigurnosti.  Zrakoplovstvo je i dalje bilo u prvom planu, a tijekom devet sati neprekidnog programa publika je mogla uživati i u velikom broju različitih demonstracija koje su se odvijale na zemaljskim poligonima. Od demonstracije hvatanja bjegunaca, zaštite konvoja štićenih osoba, spašavanja  talaca iz autobusa, zaštite od zasjede, zaštite i obrane kritične infrastrukture, do dresure službenih konja, vatrogasnih pokaznih vježbi, demonstracije mogućnosti tenkova i oklopnih vozila.
Na ovogodišnjem se izdanju okupilo više od 100 vojnih zrakoplova iz  sastava 20 članica i zemalja partnera NATO-a, a dvodnevni program pratilo je više od 220.000 gledatelja. Kako je rekao savjetnik Krila Oluje i nekadašnji vođa ove akro grupe puk. Damir Barišić, NATO Days jedna su  od najnagrađivanijih zrakoplovnih manifestacija u Europi kad su u pitanju nagrade koje organizatorima dodjeljuje European Airshow Council.  Da to nije samo stajalište struke potvrđuje i broj gledatelja i sudionika.
Tako je razgovor s voditeljem Krila Oluje satnikom Darkom Belančićem objavljen u središnjem večernjem dnevniku na nacionalnoj televiziji. Belančić je u Ostravi prešao broj od 40 nastupa kao vođa Krila  Oluje. Češka je uz Mađarsku zemlja u kojoj su Krila Oluje dosad zabilježila najveći broj međunarodnih nastupa, čak osam. Dosadašnje su  nastupe u Češkoj Krila Oluje zabilježila na zrakoplovnoj manifestaciji  CIAF (Czech International Air Fest). Posebno će u sjećanju ostati nastupi  na CIAF-u 2012 i CIAF-u 2014, za koje su Krila Oluje osvojila nagradu za  najbolje letačke programe. Nastup na CIAF-u 2012 iskorišten je i za snimanje jedne od epizoda dokumentarne serije "Let iznad Hrvatske", posvećene upravo akro grupi Krila Oluje. Pukovnik Barišić odao je “tajnu”  kako je ovogodišnji nastup Krila Oluje u Češkoj prekinuo i sasvim slučajnu tradiciju. Naime, svako od dosadašnjih sudjelovanja u Češkoj pokazalo se kao zadnji nastup za dotadašnjeg vođu grupe.
Uz akro grupu Team Iskry iz Poljske te Krila Oluje, najviše su pažnje u  letačkom programu privlačile demonstracije demo pilota i njihovih lovačkih aviona Rafale (Francuska), Eurofighter Typhoon (Ujedinjeno  Kraljevstvo i Španjolska), F-16 (Danska, Poljska i Belgija), F/A-18 (Finska), te švedskih Gripen, Viggen i Draken. U letačkom programu nastupio je i demopilot slovenskog PC-9M, kojeg je hrvatska publika ove godine mogla vidjeti na varaždinskom aeromitingu. Nagradu za najbolji letački program mitinga organizatori su, u godini obilježavanja stote  obljetnice češkog zrakoplovstva, dodijelili češkom demo pilotu na Gripenu. Dva slovačka aviona MiG-29 sudjelovala su pak samo s preletom,  a posebno su atraktivni bili tematski preleti formacija pod nazivom Historical Flypast, koji je obuhvatio sve prijašnje i sadašnje zrakoplove iz  sastava češkog zrakoplovstva, te Nordic Flypast, koji je okupio spomenute lovačke zrakoplove iz sastava finskog, švedskog i danskog RZ-a.
Demonstracije helikoptera (češki Mi-2, Mi-24/35, Enstrom 480 i W-3A  te njemački Lynx), odvijale su se u ranim jutarnjim satima prije službenih ceremonija otvaranja programa za svaki od dva dana manifestacije.  Među brojnim izloženim zrakoplovima, kao i na izložbenim štandovima,  na statičkom dijelu prikaza veličinom su se isticali predstavnici američkog zrakoplovstva: strateški bombarder B-52, transporter C-17 i tanker KC-135.
Piloti Krila Oluje zaključili su nastupima u Ostravi još jednu vrlo uspješnu međunarodnu sezonu, tijekom koje ih je izvan Hrvatske uživo  gledalo gotovo pola milijuna ljudi (Slovenija, Poljska, Češka), a ujedno su  ostvarili i jubilarni 50. međunarodni nastup.