Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Većini Zadrana uvođenje plina je “preskup sport” i Sizifov posao

28.09.2018. 09:00
Većini Zadrana  uvođenje plina  je “preskup  sport” i Sizifov  posao


 Niti sedam godina od njenog početka, plinofikacija Zadra i  njegove županije nije poprimila masovniji oblik kao što je to slučaj u  kontinentalnom djelu Hrvatske. Dok u unutrašnjosti Hrvatske gotovo  svako seosko domaćinstvo ima plin, to je u Zadarskoj županiji više izuzetak nego pravilo.
Koncesionar EVN Croatia do sada je u Zadarskoj županiji ukupno izgradio 42 kilometra osnovne plinovodne mreže, na koju je priključeno  639 korisnika. Radi se o 42 poslovna korisnika, uključujući i industrijske  pogone, dok je privatnih korisnika svega 597 (502 stana, 94 obiteljske  kuće, te jedan korisnik s 430 stanova u sustavu zajedničke plinske kotlovnice naselja Petrići). Od poslovnih korisnika tu su pekarnice, vrtići, veliki  broj restorana, bolnička kuhinja, Specijalna bolnica za ortopediju u Biogradu, tvornica MaraskA, hoteli, praonice rublja kao što je Turisthotel,  frizerski saloni, Putnička luka Gaženica, Tommy, dječji vrtići i srednje  škole. Navedeni korisnici, kažu nam u EVN-u, svakodnevno koriste plin  za grijanje, pripremu tople vode, kuhanje i hlađenje. Poslovni korisnici  koriste ga umjesto drugih energenata poput lož ulja i ostvaruju značajne  energetske uštede. Nadalje, troškovi održavanja su dosta niži s 99 posto  iskoristivosti samog energenta.
No, svi ti parametri koji idu u prilog plinu, staju već na prvoj ljestvici,  priključku i njegovoj cijeni. Poznat je slučaj POS-ovih zgrada na Smiljevcu u čijoj neposrednoj blizini prolazi plinovod. Stanarima je uvođenje  plina izračunato na iznos 17.000 kn po stanu. EVN je tu cijenu poslije  više puta demantirao, ali da je uvođenje plina Sizifov posao, svjedoče i  sami podaci koncesionara koji kažu da je to, za većinu Zadrana, "preskup sport".
Kad je austrijski koncesionar ulazio u posao, na tiskovnoj konferenciji  je objavio da je cijena dovoda plina do mjerenog mjesta 3.500 kn za stanove, a 7.000 kn za obiteljske kuće. Danas je ploča u EVN-u okrenuta.
– Kako je distribucija plina regulirana poslovna djelatnost sve naknade  i cijene, pa tako i naknadu za plinski priključak regulira Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) i za domaćinstva iznosi 5.500 kuna  (cijena bez PDV-a), što uključuje instalaciju priključnog voda, kućišta i  regulatora tlaka. Za stanove se priključna cijena mijenja ovisno o broju  stanova u stambenom bloku. Nakon potpisivanja ugovora o opskrbi, za  plinomjer se plaća dodatan iznos od 1.500 kuna (cijena bez PDV-a). Uvijek ipak ističemo da je svaki objekt specifičan i da je nemoguće dati jedinstveni ukupni izračun troška uvođenja plina. Trošak priključka za poslovne korisnike tako se utvrđuje za svakog posebno, ovisno o njihovim  potrebama i priključnom kapacitetu. Svi građani i poslovni korisnici koji  su zainteresirani za prelazak na plin ili koji imaju dodatna pitanja vezana  uz proces priključenja ili ishođenje uvjeta, mogu nas kontaktirati pozivom na besplatan broj telefona, navodi se u izjavi EVN-a.
Na sve to “kaleme” se dodatni uvjeti. Većina zadarskih višestambenih  zgrada, pa čak one koje su izgrađene nakon 2000. nije predviđena za plinofikaciju. Najvažniji osnovni preduvjet da bi se neka višestambena  zgrada mogla priključiti na plin je da dovoljan broj stanara izrazi takvu  želju. Naime, bez pristanka 51 posto stanara po udjelu u vlasništvu, nemoguće je poduzimati bilo kakve aktivnosti, niti trenutno postoji zakonski okvir koji bi to omogućio. Ako se ipak složi dovoljan broj suvlasnika  prvi korak je potpisivanje pisma namjere. Nakon toga korisnik mora naručiti izradu strojarskog projekta te pribaviti energetske uvjete i suglasnost od EVN-a. Potom slijedi potpisivanje ugovora o priključenju. Na temelju strojarskog projekta treba izvesti radove unutarnje kućne instalacije. EVN je objavio popis ovlaštenih instalatera koji mogu kvalitetno  provesti te radove. Nakon što su ovi radovi gotovi treba izvesti i kućni priključak. I na kraju, nakon što se potpiše ugovor o opskrbi slijedi ugradnja  plinomjera. Ako u nekom dijelu grada nije izgrađen plinovod, u tom je  slučaju nužno popuniti pismo namjere koje je dostupno na internetskoj  stranici EVN-a (www.evn.hr).
Cijene plina za sve kategorije potrošača određuje Hrvatska regulatorna agencija HERA-a. Trenutno važeća cijena plina za domaćinstva u prva tri tarifna modela iznosi 0,28 kuna po kWh bez PDV-a. Tijekom 2017.  naglašavaju u EVN-u, deset najvećih potrošača EVN-a u Dalmaciji  uštedjelo je preko 24 milijuna kuna u troškovima energije u odnosu na  prethodne energente koje su koristili. Slične uštede mogu postići i mnogi proračunski korisnici Grada Zadra i Zadarske županije i poslovni subjekti.
Prema podacima iz 2017. godine, koriste li prirodni plin umjesto ukapljenog naftnog plina UNP, građani u stanovima s potrošnjom od 1000  m3 plina mogu na godišnjoj razini ostvariti uštedu od skoro 1.400 kuna,  dok će u 2018. uštede biti znatno veće zbog povećanja cijena drugih  energenata. Prijelazom na plin, umjesto da koriste električnu energiju za  grijanje, kuhanje i pripremu tople vode građani mogu uštedjeti više od  6.000 kuna, što znači da otprilike u godinu dana mogu isplatiti ulaganje  u plinski priključak. Veći potrošači, jamče u EVN-u, mogu uštedjeti još i  više, ovisno o potrošnji i izvoru energije koji su prije koristili.
No, da je baš tako, plinofikacija bi se računala u tisućama korisnika a  ne u stotinama. Očit je naglasak EVN-a na poslovnim i javnim subjektima koji su, neizravno, definirali kao solidni platiše. To je i normalno za  tvrtku kojoj plin nije socijalna, nego komercijalna kategorija. EVN je dobro proučio tržište i regulativu vezanu poglavito za zajedničko trošenje  energenata. Naime, praksa je da svega 2-3 nezadovoljna pojedinca i  višestambenoj zgradi, mogu bez ikakvih posljedica srušiti sustav centralnog grijanja. To je EVN-u itekako poznato, pa bez značajnijih jamstava,  uopće i ne ulaze u takve poslove. Izuzetak je grijanje u stambenom bloku  Petrići gdje su stanari, grijanje na plin, plaćali kao da se griju na naftu i  kroz tu cijenu financirali plinofikaciju svog bloka.
– Do sada smo uvijek isticali da bismo voljeli biti zadovoljniji, ali da  smo, imajući u vidu s kojih smo startnih pozicija krenuli 2009. godine,  zadovoljni postignutim. Naši planovi sigurno su na početku bili daleko  ambiciozniji nego što su danas. Šest godina recesije sigurno nam nije  išlo na ruku. Nismo priključili onoliko korisnika koliko smo željeli, a posebno nismo zadovoljni brojem priključenih javnih zgrada kojima upravljaju lokalne vlasti. Međutim, plin je danas u Dalmaciji, a u neugodnim  hladnim zimskim razdobljima koja su sve češća, dokazuju se prednosti  plina u odnosu na druge energente ne samo u smislu komfora, već i dostupnosti i cijene. Nikako ne treba zanemariti ekološke učinke prelaska  na plin koji je najčišći fosilni energent posebice onih korisnika koji troše  iznimno prljava i po okoliš štetna teška goriva kao što je, primjerice, zadarska Opća bolnica. To je razlog što zaista vidimo veliki potencijal u  energetskoj obnovi škola, bolnica, vrtića i drugih ustanova i voljeli bismo  vidjeti još aktivniji angažman naših koncesijskih partnera u županijama.  Vidimo i potencijal u turističkom segmentu. Zašto konačno ne produžiti  turističku sezonu i ponuditi nove sadržaje u toplim i zagrijanim hotelima tijekom cijele godine? Naposljetku, veliki potencijal se krije i u spajanju stambenih zgrada, blokova i kotlovnica koje su već spremne ili ih je  relativno lako prilagoditi za prijelaz na plin. Građani s plinom mogu ostvariti ne samo značajne godišnje uštede, već i puni komfor, zimi i ljeti,  ističu u EVN-u.


Spajanje višestambenih zgrada
Potrebna je dozvola 51 % suvlasnika po udjelu vlasništva. Predstavnik stanara  naručuje izradu strojarskog projekta priključenja na plinsku mrežu i potpisuje pismo  namjere s EVN Croatia plinom. Dobivanjem energetske suglasnosti na projekt priključenja, zgrada je spremna za investicije. Cijena priključenja izračunava se na temelju dva ključna parametra: instalirana priključna snaga i udaljenost od glavnog  plinskog voda. Potpisom ugovora o priključenju i opskrbi, koordinira se završetak radova na investiciji. Po završetku svih radova i provođenjem svih radnji potrebnih za  ispravan rad sustava, kupac je spreman za korištenje prirodnog plina.


Što bi zna​čila plinofikacija zadarske  Opće bolnice?
Što će biti s plinofikacijom Opće bolnice Zadar, jedno je od najzanimljivijih pitanja. Kad bi Opća bolnica Zadar prešla s mazuta LUS-1 na prirodni plin, kažu u EVN- u, na godišnjoj bi razini trebala smanjiti CO2 emisije za 400 tCo2. Isto tako, prelaskom na plin na godišnjoj bi razini mogla ostvariti financijske uštede u iznosu od oko  300.000,00 kuna (bez PDV-a). Također, plin omogućuje neusporedivo čišći i kvalitetniji rad kotlovnice. Potrebe za servisima kotlova u toku godine, i čišćenje dimnjaka se smanjuju upola. Srednje lako lož ulje LUS-1 spada u red najprljavijih i potencijalno kancerogeno opasnih energenata na tržištu. Korištenje LUS-1 iziskuje nekoliko dodatnih ključnih troškova koji bi se korištenjem plina u velikoj mjeri smanjili i  doveli do godišnjih ušteda u radnim uvjetima kotlovnice od oko 40-50 posto u korist  prirodnog plina.