Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Bedeković: “Kadrovski ćemo osnažiti zadarske socijalne ustanove”

27.09.2019. 14:58
Bedeković: “Kadrovski ćemo osnažiti zadarske socijalne ustanove”


Bila sam sa svojim suradnicima u cjelodnevnoj posjeti Zadarskoj županiji. Riječ je o sastanku kojeg sam upravo održala s gospodinom županom, resornim pročelnikom i ravnateljima svih centara za socijalnu skrb i predstavnicima svih podružnica centara te ravnatelja svih ustanova iz sustava socijalne skrbi, a tema je bila – aktualna situacija u ustanovama iz sustava socijalne skrbi o kojima brigu vodi i kojima je osnivač RH. Osnovni naglasci sastanka su bili upravo suradnja između jedinica lokalne, regionalne i područne samouprave i Ministarstva, odnosno o mogućnostima suradnje između županija i mog Ministarstva i u tom smislu mogu reći da je suradnja koju smo do sada imali, a i ovaj naš sastanak to potvrđuje – izuzetno kvalitetna. Jedan od najbitnijih naglasaka sastanka je bio privođenje kraju svih aktivnosti za uvođenjem fizičke i tehničke zaštite u sve centre za socijalnu skrb i podružnice centara. I u Zadarskoj županiji u tom segmentu sve aktivnosti privodimo kraju, rekla je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković.
Ona je naime, u sklopu svoje "inaguracijske turneje" tako danas posjetila zadarski Centar za socijalnu skrb, Dom za odrasle osobe sv. Frane, Dom za odgoj djece i mladeži, područni centar za socijalnu skrb u Biogradu na Moru te Centar za rehabilitaciju u Svetom Filipu i Jakovu.


Uvođenje fizičke i tehničke zaštite
Ministrica je u svojoj izjavi novinarima nakon sastanaka i obilaska centara i ustanova iz sustava socijalne skrbi još dodala kako se, što se tiče uvođenja fizičke i tehničke zaštite kad je upitanju Zadarska županija, sve aktivnosti privode kraju, a privedena je i kraju javna nabava te su dobivene sve suglasnosti.
– Svi su centri "pokriveni" ili zaštitarskom službom ili detektorima. Sve ono što još preostaje za odraditi do kraja, ovisit će o dobavljačima i o vremenu koje ćeš još trebati da se neke stvari završe. Osim toga, riječ je zapravo o paketu mjera koji se tiču sustava socijalne skrbi. Osim, dakle, uvođenja fizičke i tehničke zaštite u svim centrima, idemo i na postizanje i dobivanje statusa službene osobe za sve socijalne radnike. U tom smislu Kazneni zakon imamo već u javnom savjetovanju i već su unesene odredbe kojima se svim radnicima u našem sustavu dodjeljuje status službene osobe. Zakon će ići na prvo i drugo čitanje u Hrvatski sabor i bit će donesen odnosno, stupit će na snagu s 1. siječnja sljedeće godine, objasnila je ministrica.
Nastavila je i kako će se stalno raditi na edukaciji, usavršavanju i što većem osnaživanju socijalnih radnika kako bi mogli odgovoriti na sve kompleksnije izazove s kojima se susreću u današnje vrijeme, ali će se raditi i na kadrovskom i brojčanom osnaživanju.


Edukacija socijalnih radnika




– Koliko god bude moguće i koliko god bude financijskih sredstava u našem, resornom Ministarstvu – bit će i zapošljavanja. Mi ćemo napraviti "snimku" na terenu i vidjeti tamo gdje su izraženije potrebe. Naravno da ćemo staviti veliki naglasak i na nova zapošljavanja. No moramo voditi računa da u tom segmentu imamo i fluktuaciju radnika, ali uzeti u obzir i uredbu o zabrani zapošljavanja. Ali na temelju analize koja se sad radi – tamo gdje je najkritičnije, tamo ćemo i popunjavati kadrove, izjavila je među ostalim Vesna Bedeković naglašavajući kako je Zadarska županija područje s kojim Ministarstvo ima izuzetno dobru suradnju i komunikaciju te da većih problema doista – nema.


 


"Ima puno lipih stvari, ali ne smin reć'…
Nakon sastanka s ministricom Bedeković župan Božidar Longin je rekao kako su otvorili niz tema te su razgovarali i o svim ustanovama iz sustava socijalne skrbi.
– Ima jako lijepih vijesti, novosti. Ali ne mogu vama sve reći, odmah. U sljedećih mjesec dana upriličit ćemo i neka nova otvorenja, ali nećemo reći kakvim će redoslijedom sve to ići. Krajem studenog i početkom prosinca bit će nekoliko novosti na našem području. Jako se veselimo tome i zahvaljujemo ministrici Bedeković na jako dobroj suradnji, bio je tajanstven župan Božidar Longin objašnjavajući to činjenicom kako je u pitanju – "izuzetno osjetljiva tematika te da je zbog toga oprezan", ali – kako je rekao – ima puno razloga za zadovoljstvo.