Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

KLEVETA Kapović se nije pojavio na sudu, niti opravdao izostanak

27.09.2019. 08:15
KLEVETA Kapović se nije pojavio na sudu, niti opravdao izostanak


Na Općinskom sudu u Zadru jučer je započelo suđenje načelniku Općine Vir, Kristijanu Kapoviću, kojega je za kazneno djelo klevete tužila predsjednica Trgovačkog suda u Zadru, Ardena Bajlo. I dok je ona točno u devet sati bila na sudskom hodniku, načelnik Kapović nije se pojavio, a niti sud prethodno obavijestio o izostanku.
Sutkinja Ana Brkić koja vodi postupak po privatnoj tužbi Ardene Bajlo, kazala je da se Kapović nije javio sudu, niti ispričao svoj nedolazak te će mu poslati još jedan poziv, a ne pojavi li se – slijedi mu privođenje.
Odvjetnik Ardene Bajlo na raspravu je došao iz Slavonskog Broda te je sutkinji predložio da se »poduzmu mjere za iduću raspravu«. Sutkinja je pak donijela odluku o odgodi rasprave, »s obzirom da na raspravu nije pristupio okrivljenik«, kako je kratko zaključeno nakon propalog ročišta.
Naime, Bajlo je Kapovića tužila za kazneno djelo klevete, nakon što je na novinskim konferencijama prošle godine izjavio da ona i njen brat Franko Kotlar »privatiziraju Trgovački sud«, a za pristranost ju je prozvao i u svojemu lanjskom priopćenju javnosti.


«Pravni cirkus na Viru«
– Pravni cirkus na Viru s nezakonitom gradnjom benzinske pumpe dovodi do sumraka pravne države, ali ovo niti u Zadru nismo mogli očekivati ni u najluđim snovima! Da bi nas spriječio u zaustavljanju bespravne gradnje, »Tri Bartola« i »Krekić Avangard«, kao investitor i izvođač radova, preko odvjetničkog ureda »Franko Kotlar, Ana Vidov&partneri« Trgovačkom sudu u Zadru 20. lipnja podnose zahtjev za izdavanje privremene mjere i praktično traže razvlašćenje Općine i njenih trgovačkih društava u bilo kakvom postupanju prema spornoj nekretnini i nezakonitoj gradnji pumpe. Ovo je pravosudni skandal nacionalnih razmjera, izjavio je Kapović, napominjući kako Općina Vir nema nikakve gospodarske odnose ni s investitorom ni s izvođačem radova, niti je bilo tko bilo kome nešto dužan, pa je Trgovački sud u Zadru nenadležan za donošenje takve privremene mjere.
– Ali, Trgovački sud već sutradan donosi rješenje i pokazuje ekspeditivnost pravne države! Najveći skandal je u tome što je odvjetnik Franko Kotlar rođeni brat predsjednice Trgovačkog suda Ardene Bajlo, a odvjetnik njegovog odvjetničkog ureda koji je radio na tom predmetu zove se David Bajlo i sin je predsjednice suda! Ovo nema nigdje na kugli zemaljskoj, ovo je obiteljska privatizacija cijelog jednog suda koji se stavlja u funkciju branjenja organiziranog kriminala i to na bezobziran način kako bi se obranio privatni interes Kotlarovog klijenta. Vidimo koliko je pravna država brza i ekspeditivna kada je obitelj uključena, istaknuo je tada načelnik Vira dodajući kako je »privatizacijom suda državni sustav stavljen u funkciju obrane neobranjive nezakonitosti, što pokazuje paniku i očaj«.


Priopćenje općine Vir
Kapović je na ovu temu održao još jednu konferenciju za medije 21. kolovoza 2018., a Općina Vir poslala je i priopćenje medijima 5. rujna 2018. u kojemu načelnik opet proziva čelnicu Trgovačkog suda, ovoga puta zbog »opravdane sumnje u pristranost i povrede prava na pravično suđenje«, kazao je Kapović navodeći i članak Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, zbog čega je »Općina podnijela Zahtjev za delegacijom Trgovačkog suda u Zadru, na temelju članka 67. i 68. Zakona o parničnom postupku, sukladno kojima je bilo potrebno zatražiti od Visokog trgovačkog suda RH da delegira drugi stvarno nadležni sud za postupanje u ovom ovršnom predmetu«.
Uslijedio je odgovor Ardene Bajlo koja u svojemu priopćenju pak kaže da podaci o broju predmeta na Trgovačkom sudu u Zadru, koje je Kristijan Kapović iznio na konferenciji za medije održanoj 21. kolovoza 2018., nisu istiniti.




Bajlo: Kapović manipulira podacima
– Imenovani je naveo da Trgovački sud u Zadru u radu ima »oko 1800 otvorenih predmeta« od čega da »Odvjetničkom društvu Kotlar i partneri pripada 183 predmeta«, navodeći pri tome da su to službeni podaci koje je dobio od Trgovačkog suda u Zadru. Naime, Općina Vir je zahtjevom za pristup informacijama 2. srpnja 2018. zatražila podatak, citiram: »u koliko predmeta na Trgovačkom sudu u Zadru je involviran odvjetnički ured Franko Kotlar, Ana Vidov i partneri d.o.o.« Temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama (Narodne novine broj 25/13 i 85/13) službenica za informiranje je dostavila odgovor u skladu s odredbama čl. 18. st. 5. navedenog zakona u kojem je iznesen podatak da je Odvjetničko društvo Kotlar, Vidov i partneri d.o.o. Zadar evidentirano kao sudionik u ukupno 183 predmeta uzimajući u obzir sve predmete ovog suda evidentirane u eSpisu od 2011. godine od kada se eSpis vodi, bez obzira je li riječ o dovršenim ili nedovršenim predmetima, budući da iz riječi »involvirano« nije razvidno traži li podnositelj podatke o riješenim ili neriješenim predmetima, navela je Bajlo u priopćenju zaključujući kako su tvrdnje Kristijana Kapovića da je njena obitelj privatizirala sud, izrečene na temelju manipulacije podacima, svjesno klevetanje nje i njezine obitelji. Nakon toga podnijela je i privatnu tužbu protiv virskog načelnika.
 


Kapović: Nisam došao jer mi je otac završio u bolnici, a on mi je važniji od suda


Načelnika Vira, Kristijana Kapovića, pitali smo zbog čega se jučer nije odazvao sudskoj raspravi, on pak kaže kako je riječ o obiteljskim razlozima.
– Otac mi je završio u bolnici, a on mi je važniji od suda, sutkinji ću naknadno dostaviti dokaz o tome, kazao nam je kratko Kapović.
Iduća je rasprava zakazana tek za sredinu studenog te ostaje vidjeti hoće li tada ovaj kazneni postupak ipak biti nastavljen.