Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Odgojimo nepušače!

27.09.2019. 07:46
Odgojimo nepušače!


U Osnovnoj školi Krune Krstića u Arbanasima u prepunoj dvorani održan je edukativni seminar u okviru programa Trening životnih vještina u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Zadar i Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti.
Prema riječima organizatora,Trening životnih vještina je program univerzalne prevencije koji je namijenjen učenicima petih i šestih razreda osnovnih škola, te da je osnovni cilj ovog programa smanjenje učestalosti i intenziteta konzumiranja sredstava ovisnosti.
Koordinatorica seminira, prof. Milka Dobrović objasnila je kako je projekt prevencije započeo je još 2010. godine te je trajao punih sedam godina, a sada se nakon dvije godine pauze nastavlja.
– Riječ je o preventivnom projektu koji se u Americi pokazao kao jako dobar, jer uči djecu kako reći »ne« ovisnosti te kako rješavati sukobe bez podizanja tenzija, kazala je Dobrović naglasivši kako je verzija ovog programa prevencije prilagođena provedbi u Hrvatskoj te da je preuzeta od Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo grada Rijeke.
Seminar je bio sastavljen od uvodnog predavanja dr. Gordane Šimunov Karuza, inače specijalist pulmolog na temu pušenja, te kroz dvije radionice na kojima su se edecirali edukatori, odnosno predmetni nastavnici koji će kroz nastavu upoznavati učenike o načinima prevencije o ovisnosti.
Dr. Karuza je istaknula svoje dugogodišnje sudjelovanje i rad na edukacijama i potvrdila da se bori protiv pušenja. Međutim, nije skrivala zabrinutost što efekt kada je riječ o prevenciji pušenja redovno izostane.
– Brine me što uza sve edukacije nema efekta. Održane su brojne radionice, pogotovo nakon izglasavanja saborske odluke u zabrani pušenja u zatvorenom prostoru, međutim, primjećujem kao da se preko takve odluke prešutno prelazi, zabrinuta je dr. Karuza.
Prema riječima dr. Karuze, Hrvatska nije u dobrom položaju po pitanju oboljelih od karcinoma.
– U Europi smo iza Mađarske po broju otkrivenih karcinoma pluća. Kao pulmolog susrećem se sa svim posljedicama malignih bolesti od kojih su najčešći rak pluća, ali i sve druge kronične bolesti, kaže dr. Karuza dodajući kako kao pulmologinja ne vidi ni e-cigare kao nešto pozitivno, jer smatra da sastav tekućine u toj vrsti cigare nije dovoljno ispitan i da zbog toga i ta vrsta nikotinske zamjene stvara opasnost.
– E-cigare su nastale iz želje da se uz pomoć njih odvikne od pušenja. Međutim sastav tekućine koji se nalazi u tim cigarama nije još dovoljno ispitan od strane Agencije za lijekove, upozorava dr. Karuza.
Liječnica smatra da su ovakvi seminari i radionice u školama potrebni jer je s mladima nužno raditi kako bi na vrijeme naučili reći »ne« svakom obliku ovisnosti. (N. MOJIĆ)