Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Umjesto benkovačke vojarne ime pukovnije dobila jedna ulica

27.09.2019. 10:33
Umjesto benkovačke vojarne ime pukovnije dobila jedna ulica


Znanstveno- stručnim skupom pod nazivom »Biogradsko- benkovački kraj u Domovinskom ratu« održanim jučer u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Benkovac, započelo je obilježavanje vrijednog jubileja, 25. obljetnice osnutka 134. domobranske pukovnije.
Centralni događaj dvodnevnog bogatog programa trebalo je biti imenovanje Vojarne Benkovac, junačkim imenom »Vojarna 134. brigade HV-a«.
– Na preimenovanju benkovačke vojarne radimo još od početka travnja, sve relevantne službe bile su upoznate, kao i javnost putem medija. Izuzetno značajan projekt prošao je sve procedure, čekala se tek Odluka Ministarstva obrane. Preimenovanje vojarne je odgođeno, a mi smo uvjerenja da će do preimenovanja ipak doći i to iduće godine u povodu obilježavanja 30. godišnjice Oluje, rekao je dr. sc. Josip Čerina, predsjednik Organizacijskog odbora, ratni zapovjednik 134. domobranske pukovnije.


Brza reakcija benkovačkog Vijeća
Kako do preimenovanje vojarne zasad neće doći, zahvaljujući benkovačkom Gradskom vijeću u Ulicu 134. Domobranske pukovnije preimenovana je Domobranske ulica od Zadarske ulice do Ulice Benkovačke bojne, odnosno od raskrižja kod Inine benzinske postaje do željezničke postaje.
– Cilj znanstveno-stručnog skupa je da se na temelju autentičnih svjedočanstava ratnih zapovjednika i arhivskog gradiva sačuva i osvijetli doprinos branitelja biogradsko- benkovačkog kraja u Domovinskom ratu, naglasio je Čerina.
Ovu postrojbu su činili iskusni branitelji koji su se na početku Domovinskog rata uključili u dragovoljačke postrojbe 1990./1991., zatim su bili od 17. listopada 1991. u 134. brigadi HV-a do njenog gašenja u srpnju 1992. jer se tada pristupilo osnivanju domobranstva, pa je većina hrvatskih branitelja biogradsko-benkovačkog kraja nastavila ratni put u 55. domobranskoj bojni Benkovac i 53. domobranskoj bojni Biograd do 18. kolovoza 1994. godine, kada su prešli u sastav 134. domobranske pukovnije do kraja Domovinskog rata.


Mijenjanja naziva postrojbe
– Radi se o istim hrvatskim braniteljima, ali se mijenjao naziv postrojbi zbog preustroja Hrvatske vojske. Branili su mnoga naselja biogradskog i stankovačkog kraja te su sudjelovali u oslobađanju Ravnih kotara i Bukovice u operaciji Oluja i nakon toga su sudjelovali u drugim operacijama hrvatskih snaga Maestral i Južni potez, naglasio je Čerina.
Moderator otvaranja skupa u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice bila je pukovnica Ivanka Brebrić.
– Pripadnici slavne 134. domobranske pukovnije imaju pravo biti ponosni na svoje djelo, ono što ste napravili za obranu Benkovca i domovine Hrvatske. Ovaj skup ima dva cilja, da otmemo zaboravu te slavne dane te da tu slavnu prošlost prenesemo na mlađe generacije kojima ćemo ostaviti ovaj grad i ovu domovinu. Ništa novo neću reći ako kažem da rat i dalje traje, samo se vodi s drugim sredstvima, poručio je Tomislav Bulić, gradonačelnik, te je nazočnima kazao kako se živjelo u ovom kraju s osobnim primjerom, njegovu kuću je opljačkao i zapalio onaj koji je s njim išao u školu.
Nazočnima se obratila i prof. dr. sc. Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru i izaslanica Kolinde Grabar Kitarović, predsjednice RH.




Veličanstven uspjeh hrvatskog nacionalnog zajedništva
– Područje na kontaktu Jadrana, zadarsko- biogradskog priobalja, plodnih Ravnih kotara i krševite Bukovice, područje je drevnog suživota čovjeka i prirode, mnogih kontakata i konflikata, mnogih značajnih trenutaka u povijesti hrvatskog naroda, među kojima su bili i oni opterećeni ratnim stradanjima, uništenim domovima, ubijenim i prognanim ljudima, kazala je Vican, te je nastavila:
– U zoru hrvatske neovisnosti, poslije prvih višestranačkih izbora i osamostaljivanja od prisilne jugoslavenske zajednice, tamnice naroda i velikosrpske ideologije, započela je agresija na Hrvatsku potpomognuta dijelom domaćeg srpskog stanovništva. Unatoč prvotnim uspjesima premoćnog agresora koji su vojnom tehnikom nadjačali goloruki hrvatski narod uzrokujući brojne civilne žrtve i uništavanja bogate prirodne i kulturne baštine, hrvatske obrambene snage konsolidirali su svoje redove, te junaštvom i vojnim genijem uz mnoge žrtve i odricanja zadržale daljnji prodor neprijatelja, a zatim oslobodilačkim akcijama Maslenica i Oluja osigurale potpunu integraciju sjevernodalmatinskog zaobalja, naglasila je prof. dr. sc. Dijana Vican dodajući kako su taj veličanstveni uspjeh hrvatskog nacionalnog zajedništva iznijeli hrvatski branitelji, među njima i oni koji su bili pripadnici 134. domobranske pukovnije.
 


Nastavak obilježavanja velike obljetnice


Program se nastavlja danas, 27. rujna, s početkom u 9 sati polaganjem vijenaca te taktičko- tehničkom izložbom naoružanja i opreme HV-a kod hotela Asseria. Sveta misa za hrvatske branitelje u crkvi Male Gospe započinje u 10 sati, dok je kod Vatrogasnog doma u podne svečanost preimenovanja Domobranske ulice u Ulicu 134. domobransku pukovnije. Od 13 sati kod hotela Asseria je nastavak druženja uz vojnički fažol.