Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadar i Cibona favoriti za naslov, Puntamika u donjem domu

27.09.2019. 11:00
Zadar i Cibona favoriti za naslov, Puntamika u donjem domu


Od sutra starta nova sezona HT Premijer lige. Na terene će u premijeri sezone 2019./20. s početkom u 19 sat istrčati šest klubova, a čast tog otvaranja dijelom će pripasti i novopečenim premijerligašima Sonik-Puntamici koji u 1. kolu gostuju u Sinju kod Alkara. Uz taj susret u istom terminu će koplja ukrstiti također novak u ligi Dubrava Furnir koja će ugostiti Zabok dok će na Baldekinu Šibenka dočekati Hermes. U nedjelju su na redu abaligaši, Cibona koja na svom parketu igra protiv Vrijednosnica Osijek, a u 19 sati će na Višnjiku i Zadar imati službenu premijeru protiv Škrljeva. Posljednja utakmica otvarajućeg kola ostavljena je za ponedjeljak kad se igra i mali derbi na Gripama između Splita i Gorice.


Iz drugog reda vrebaju Šibenka, Split i Gorica
Po mnogima će ovo biti najizjednačenije državno prvenstvo otkada se igra hrvatska liga. Zašto je tomu tako najbolji će odgovor ponuditi odlazak Cedevite u Ljubljanu bez koje su uz vječne kandidate za naslov svoju šansu za trofejom namirisali i oni iz inače drugog ešalona favorita poput Splita, Šibenke, pa čak i Gorice te Vrijednosnica Osijek. Iako Zadar i Cibona realno imaju najkvalitetnije rostere za naslov neće moći zanemariti osjetno pojačane spomenute konkurente koji su čak i u najavama bili toliko slobodni poput recimo Šibenke iz čijih redova je najavljen pohod na titulu. A posljednji dani prijelaznog roka idu im u prilog. Na Baldekinu su odradili odličan posao potpisivanjem bivšeg igrača Zadra Vladimira Dašića i centra Amerikanca Erica Cobba koji su pridodani na bazu šibenskih igrača od lani: Šarić, Nakić, Bašić, Paić, Vuko, Gulin uz još dvije vrlo dobre prinove poput Jakova Vladovića i Mladena Primorca. Šibenka uistinu ima vrlo dobar roster koji bi mogao pomutiti planove i onim najjačima. Na Gripama je također odrađen dobar posao jer su prvenstveno zadržali prošlosezonski kostur kojeg čine: Marčinković, Kedžo, Kovačević, Kalajžić, Gabrić…, a njima su pridodana dva bivša Cedevitaša Toni Perković i Darko Bajo. Veliko pojačanje će Splitu biti povratnik Amerikanac Jamal Morris dok je tu još jedan neiskusni Amerikanac Christen Cunningham. Roster na Gripama su zaključili s centrom Robertom Rikićem što ih stavlja u prvi red izazivača Zadra i Cibone. Uz Šibenku i Split u gornji dom po rosteru spadaju i Gorica Josipa Sesara te Vrijednosnice Osijek. Prošle je sezone Gorica pokazala izrazitu homogenost. Momčadsku nit kakvu malo koja momčad u Hrvatskoj ima. Promjene u rosteru su minimalne. Otišli su Marko Baković i Karlo Mikšić prema Islandu i Njemačkoj, a Ljubo Prgomet je postao sportski direktor. Mislav Brzoja trebao bi biti najveće Sesarovo pojačanje dok su nova lica i iskusni Pero Babić, Karlo Lebo koji se kalio u Cedeviti te Ivan Vraneš, centar kojega pamtimo iz Zadra. A Sesar će provjeriti i mogućnosti Crnogorca Milije Mikovića koji će s 204 cm tražiti minute u reketu. Najveća su međutim snaga Gorice momci koji ostaju, a to su Mazalin, Majcunić, Vučić, Kapusta, Petrović, Mašić, Papac. Osječani će također biti tvrd orah svima, jer imaju zanimljiv roster u kojem je svoje mjesto našao i donedavni kapetan Zadra, Lovre Bašić koji će na jedinici dijeliti minute s reprezentativcem Antoniom Jordanom. Mladost je forte Slavoncima koji su doveli i perspektivnog Ćorića, Buljevića, Kujundžića.


Puntamičani ganjaju ostanak
Pojačana konkurencija u jednu ruku je i dobro došla Zadru i Ciboni. Prvenstveno zbog zanimljivijeg i vjerujemo neizvjesnijeg prvenstva. Odlaskom Cedevite izgledalo je krajem prošle sezone da će jedino dvije utakmice u sezoni biti zanimljive i to one između Zadra i Cibone, no osjetili su svoju priliku i ostali košarkaški centri te će itekako biti zanimljivo popratiti na koji način će se Šibenka, Split, Gorica, Osijek, a i ostali suprostaviti se abaligašima koji će morati igrati paralelno dva natjecanja. Na Višnjiku su svjesni svoje uloge favorita i da će biti teško igrati na Bladekinu, Gripama, kod Gorice…, no u prilog im ide što se igra jako puno utakmica i imat će uvijek vremena ispraviti eventualni kiks rezultat. Primarna zadaća Nazorove momčadi je osiguranje ostanka u regionalnoj ligi, a i Cibona će gledati u tom smjeru te će se tek u proljetnim mjesecima moći osjetiti ona prava tenzija u HT Premijer ligi. Cibosi su usprkos velikim financijskim problemima sastavili pristojan roster. Rebec je došao iz Španjolske, Sabeckis iz Žalgirisa, novi Amerikanci su bek Shane Gibson i 206 cm visoki Malcom Rhett. Novi su i švicarski reprezentativac Roberto Kovač, Mate Vucić te Marko Ramljak čije kvalitete znamo iz Zadra i Cedevite, a prošle je sezone igrao za Zrinjski. Ostao je Bilinovac, Rozić kreće u 17. sezonu, Filip Bundović će pokušati nadograditi prošlogodišnje izvrsne partije, tu su naravno Krešo Ljubičić i Ivan Novačić. Donji dom čine A.O. Škrljevo, Zabok, Alkar, Hermes te novaci Sonik-Puntamika i Dubrava Furnir. Nama najzanimljivija će sigurna biti Sonik-Puntamika u kojoj će Šime Kraljević imati primarni zadatak ostati u ligi, a vjerujemo da s rosterom kojeg je sastavio ovog ljeta može izbjeći posljednje mjesto koje direktno vraća u niži rang. Uz veterana Šimu Špralju koji je pridodan lanjskim vedetama: Palčiću, Petaniju, Jurjeviću, Ceranji…, dovedena su i dva bivša igrača Zadra: Juraj Segarić i Marko Jurica, te Emilijo Banić dok će pod obručima kvalitetu više donijeti bivši Splitovac Josip Jukić i bivši Cedevitaš Josip Popić. A uz borbu za ostanak zeleni će gradu košarke ponuditi i gradske derbije protiv Zadra kojih će ove sezone biti najmanje tri, a prvi je na rasporedu 23. studenog u hramu košarke, dvorani Jazine.
 




Trokružni sustav


Po prvi puta od ove sezone hrvatsko prvenstvo igrat će se trokružno, što znači da će u osnovnom dijelu biti čak 33 kola. Nakon klasičnog dvokružnog sustava (jednom domaćin, jednom gost) igrao bi se treći krug od 11. kola. Na osnovu poretka klubovi će dobiti svoje startne brojeve i po Bergeru odigrati treći krug. Šest prvoplasiranih močadi će imati šest domaćih i pet gostujućih utakmica, a ostale momčadi pet domaćih i šest gostujućih. Trokružni sustav je realna težnja većeg broja klubova koji žele veći broj utakmica. Do sada je dobar dio naših momčadi imao ogromnih pet mjeseci pauze između prvenstvenih utakmica. Doigravanje se vraća u prijašnje okvire, četvrtfinale i polufinale na dvije dobivene utakmice, a finale će se igrati na tri pobjede.