DA SE NE ZABORAVI Dani u kojima je nadljudskom borbom obranjen Zadar

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
Sljedeće nedjelje počinje obilježavanje Dana obrane grada
U odnosu na prethodne programe u ovogodišnjem nema svečane akademije na Dračevcu, a razlog je poštivanje epidemioloških mjera u smislu neodržavanja skupova s većim brojem ljudi
Vedran SITNICA
Ove godine se neće hodati, već trčati kros utrka Linijom obrane grada

Grad Zadar objavio je Program obilježavanja Dana obrane Zadra, koji se tradicionalno obilježava 6. listopada. U odnosu na prethodne programe u ovogodišnjem nema svečane akademije na Dračevcu, a razlog je poštivanje epidemioloških mjera u smislu neodržavanja skupova s većim brojem ljudi.

Napad počeo 1. listopada

Napad na Zadar počeo je 1. listopada 1991. U tom trenutku hrvatske snage koje su branile Zadar brojale su 2.300 ljudi. Činili su ih pripadnici MUP-a, ZNG-a i Civilne obrane. Pomoć je došla iz Imotskog, odakle je stiglo 700 hrvatskih dragovoljaca, čime je ukupni broj hrvatskih branitelja dosegao tri tisuće u odnosu na 14 tisuća vojnika JNA od kojih su većina bili pripadnici Kninskog korpusa. Zaustavljeni su 5. listopada na Dračevcu odvažnom akcijom malobrojnih pripadnika 112. zadarske brigade i 4. gardijske brigade, kada je »pauk« Željko Vujić ručnim raketnim bacačem ‘osom’ uništio jedan i oštetio drugi neprijateljski tenk T-55. Taj i još jedan tenk potom su se puvukli prema neprijateljskom uporištu na brdu Križ. U borbama koje su sutradan, 6. listopada uslijedile na cijeloj liniji bojišnice grada Zadra branitelji su trpjeli žestok neprijateljski napad s kopna, zraka i mora. Uspjeli su odbiti glavni napad na pravcu Dračevac – Ploča, nakon čega je uslijedio napad na pomoćnom pravcu prema Bokanjcu, paralelno s izvlačenjem baze Šepurine, ali su sve napade uspjeli odbiti, što je pripadnike JNA natjeralo na povlačenje na položaje koji su kasnije oslobođeni u akciji Maslenica.
Program obilježavanja Dana obrane Zadra počinje u nedjelju, 4. listopada kada će se u 9.30 sati na Trgu svetog Šimuna i Tadije na Bokanjcu položiti vijenci na spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima. S istog trga pola sata kasnije je start kros utrke »Linijom obrane grada«, potom se polažu vijenci na spomen obilježje kod zgrade MO Crno, a program za taj dan završava na Dračevcu kod spomen- obilježja gdje se nalazi poznati tenk, a gdje će završiti kros utrka.

Obilazak mjesta pogibije branitelja

U ponedjeljak, 5. listopada program počinje u 9 sati obilaskom mjesta pogibije hrvatskih branitelja na liniji obrane grada ‘91., uz odavanje počasti paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća. U kasnim poslijepodnevnim satima u crkvi svetog Šime služit će se sveta misa za branitelje, a nakon nje se s Poljane Šime Budinića kreće u spomen hodnju do spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u uvali Jazine pored kojeg će se upriličiti večer domoljubne poezije »Tebi, grade moj…«.
Završnog dana obilježavanja, u utorak, 6. listopada program otvara budnica gradskim ulicama u izvedbi Gradske glazbe Zadar, potom slijedi odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima na Gradskom groblju Zadar, pa pred spomenikom imotskim vitezovima u Ulici Ante Starčevića u Zadru, kod spomen obilježja na Ploči i na Dračevcu. Obilježavanje završava tog dana u 12 sati u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Dračevcu u kojoj će se služiti sveta misa.


ŽELJKO VUJIĆ ZAUSTAVIO DVA TENKA T-55

Ključni dan obrane Zadra vjerojatno je 5. listopada kada su na Dračevcu malobrojni pripadnici 112. zadarske brigade i 4. gardijske brigade izveli presudnu akciju protiv neprijateljske JNA. "Pauk" Željko Vujić tada je ručnim raketnim bacačem 'osom' uništio jedan i oštetio drugi neprijateljski tenk T-55
 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno