Na čekanju osam novooboljelih od MS-a kojima treba osobni asistent

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
Okrugli stol u Društvu multiple skleroze Zadarske županije
Kako je ta bolest progresivna i brzo napreduje, u međuvremenu imamo na čekanju 8 novih korisnika koji imaju potrebu za osobnim asistentom, ali Ministarstvo je za sljedeći projekt objavilo takav poziv da se ne smiju uključivati novi korisnici, već održati samo postojeći. Imali bismo na projektu novca da pokrijemo i nove korisnike, ali iz ovog razloga, ne smijemo, rekla je Marija Juravić Vulić, voditeljica europskih projekata u Društvu MS Zadarske županije
Marin GOSPIĆ
Okrugli stol je održan u povodu Nacionalnog dana multiple skleroze, a ujedno i u sklopu akcije Hrvatska volontira

Problem potrebe za osobnim asistentom istaknut je jučer na okruglom stolu održanom u Društvu multiple skleroze Zadarske županije, kao jedan od najvećih problema ljudi oboljelih od multiple skleroze na ovom području. Naime, pri kraju je projekt financiran iz Europskog socijalnog fonda, pod nazivom Osobni asistent za oboljele od multiple skleroze Zadarske županije III koji je trajao dvije godine i na tom je projektu bilo 10 korisnika iz Društva.
- Kako je ta bolest progresivna i brzo napreduje, u međuvremenu imamo na čekanju 8 novih korisnika koji imaju potrebu za osobnim asistentom, ali Ministarstvo je za sljedeći projekt objavilo takav poziv da se ne smiju uključivati novi korisnici, već održati samo postojeći. Imali bismo na projektu novca da pokrijemo i nove korisnike, ali iz ovog razloga, ne smijemo. To nije problem samo nama, već i drugim udrugama koje se već polako dižu na noge i nadamo se da će se tu zaista nešto promjeniti dok nam ne istekne ovaj projekt u 11. mjesecu, rekla je Marija Juravić Vulić, voditeljica europskih projekata u Društvu MS Zadarske županije.

Inkluzivni volonteri

Okrugli stol je održan u povodu Nacionalnog dana multiple skleroze, a ujedno i u sklopu akcije Hrvatska volontira. Inače je Društvo obilježavalo Svjetski dan multiple skleroze u svibnju, što je ove godine zbog izolacije izostalo. Na okruglom stolu su, osim članova i volontera Društva, sudjelovali i predstavnici Volonterskog centra u Zadru te Udruge slijepih i slabovidnih osoba Zadarske županije. Tema je bila ‘’Volontiranje u doba COVID-a 19«, pri čemu se svi pokušavaju prilagoditi da se i u ovim epidemiološkim uvjetima volontira što više.
Kako je rekla Juravić Vulić, volontera u Društvu ne nedostaje ni sada.
- Naše članstvo ima dosta inkluzivnih volontera, znači oboljeli pomažu oboljelima i koliko znam, to se ni u ovim uvjetima nije promijenilo. Što se tiče drugih volontera, njih je nešto manje, a onda imamo i neke stalne volontere, masera, jednog za tehnička pitanja i sitne popravke, psihologa koji je obično dostupan na telefon... Jedino su nam zbog COVID-a propale te veće akcije. Što se tiče zaštite, maski, rukavica, to nam je Stožer Zadarske županije osigurao, imamo zalihe za naše članove ovdje u udruzi, govori Juravić Vulić.

Proširiti krug

Kako je rekao Joisp Vidov, voditelj Volonterskog centra u Zadru, opao je broj zahtjeva za volontiranje jer su socijalno-zdravstvene ustanove, koje su najčešći organizatori volontiranja, zatvorene za posjete, a kamoli ne bi bile za volontere.
- Udruge su uglavnom i dalje otvorene za volontiranje, a dosta se toga prebacilo i online. Imamo dosta volontera pomagačkih struka koji pišu članke o prevenciji elektroničkog nasilja. Na tu temu smo održali i edukacije u školama za njihove stručne službe, roditelje, rekao je Vidov.
Socijalna radnica, Ana Perica, voditeljica europskih projekata u Udruzi slijepih i slabovidnih osoba, rekla je kako bi voljeli proširiti krug volontera, što je ova situacija otežala.
- Ponudila nam se nedavno ekipa studenata psihologije da nam pomognu pa smo mislili da obiđu naše članstvo raspršeno po županiji te prikupe anemnestičke podatke te bismo na taj način znali kome još treba pomoć. Primjerice, uskoro u sklopu volonterske akcije 72 sata bez kompromisa idemo na Vir jednom našem članu koji živi sam oličiti zidove u kući, rekla je Perica, dodajući da je i to organizirao jedan njihov volonter.
Članovi Okruglog stola naveli su i nekoliko primjera kako je volontiranje završilo zapošljavanjem tih osoba te kako je korist od pomaganja zapravo uvijek višestruka.


»Ponudila nam se nedavno ekipa studenata psihologije da nam pomognu pa smo mislili da obiđu naše članstvo raspršeno po županiji te prikupe anemnestičke podatke te bismo na taj način znali kome još treba pomoć«
Ana PERICA

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)