Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Bedemi Jazina previsoki za momke s Baldekina

27.09.2021. 07:14


Košarkaši Sonik Puntamike u subotu su u drugom kolu HT Premijer lige na domaćem terenu svladali Šibenku rezultatom 63:49 i došli do prve pobjede u novoj sezoni elitnog razreda hrvatske košarke. Kuliševi momci su čvrsto otvorili susret i već od prve minute dali do znanja da je poraz u Osijeku bio tek »loš dan u uredu« te su na krilima agresivne obrane, koja je ostavila goste na manje od 50 poena, bez previše drame stigli do vrijednog trijumfa. Malobrojni okupljeni još nisu ni pronašli svoje mjesto u dvorani kada je trener Damir Milačić bio primoran pozvati igrače na kratki razgovor. Od sudačkog podbacivanja nisu prošle niti dvije minute, no četiri poena Ivana Vučića i dva Dina Palčića bila su jasan pokazatelj strategu momčadi s Baldekina da se nešto treba mijenjati. Nakratko je uzvratio Pavao Paić, no bili su to jedini gostujući poeni iz igre u prvih osam minuta, pa je rani pogled na semafor otkrivao ugodnih 14:5 iz zadarske perspektive.


Izvukli pouke
– Usprkos tome što smo prošli tjedan imali velike probleme zdravstvene prirode i što smo na »jedvite jade« složili sastav, izvukli smo lekcije iz prvog kola. Na obrambenoj stranoj terena smo pristupili na savjesniji i požrtvovniji način, bili smo svjesni da ćemo utakmicu krojiti iz defenzivnog pristupa te smo ispunili sve kriterije koje smo definirali – kazao je nakon susreta domaći trener Stipe Kuliš.
Većinu puntamičkih koševa ubacio je raspoloženi Vučić koji je već tada na kontu imao osam poena, a kada je mladi Sinjanin početkom druge dionice pogodio iz velike udaljenosti, semafor je prvi put pokazivao dvoznamenkastu prednost za Zadrane (19:9). Naredne minute donijele su ponešto fluidniju košarku, a takva je igra odgovarala domaćinima koji su na krilima deset vezanih poena Pavla Marčinkovića učas pobjegli na plus 15 (29:14). Tek je trica kapetana Bašića tri i pol minute prije kraja prvog dijela dala kratkotrajni impuls Milačićevim momcima, no iskusni Šibenčanin nije imao raspoloženog suigrača pa se na veliki odmor otišlo s 32:19 za zadarski sastav.


Šibenka bez šanse
Otvaranje nastavka donijelo je pravi tricaški »blitzkrieg« Sonika koji je na krilima Marčinkovića, Vučića i Palčića učas otišao na plus 19. Trener Milačić je reagirao minutom odmora, no ni ona nije pomogla »Građanima« koji su domaćinima dopustili seriju 11:0 nakon koje je semafor pokazivao 46:22. Pokazat će se posljednji pokušaji Šibenke došli su preko Jambrovića, Bašića i Arslanagića, no agresivna obrana Sonika u posljednjih pet minuta treće dionice u potpunosti je »smočila barut« gostiju za lagodnih 54:32 uoči posljednjih deset minuta.
– Nama svaki zajednički dan, a kamoli tjedan, treninga puno znači. Iz određenih objektivnih razloga dosta kasno smo složili igrački kadar i očigledan je napredak od prošle utakmice. Nastavit ćemo naporno trenirati, kao i do sada, i nadam se da je vrijeme na našoj strani – istaknuo je Kuliš.
Vrijeme, pak, u subotu nije bilo na strani gostiju. Do kraja smo gledali mirno odrađivanje posla zadarskog sastava, pa je tek nekoliko dobrih poreza u samoj završnici, kada je pitanje pobjednika već bilo riješeno, pomoglo Šibenčanima ublažiti poraz. Najefikasniji u domaćim redovima bili su Ivan Vučić i Pavle Marčinković koji su ubacili po 21 poen, čemu je potonji dodao i 16 skokova, dok je bolji od ostalih kod Šibenke bio Domagoj Bašić s 12 koševa.




Vučić: Teška utakmica
Jedan od najraspoloženijih u puntamičkim redovima bio je mladi Sinjanin Ivan Vučić koji je susret završio s 21 poenom na kontu.
– Bila je to iznimno teška utakmica, pogotovo nakon poraza u Osijeku, no skupili smo glave, vratili se na pravi put i na koncu došli po pobjede. Moja dobra partija je plod momčadskog rada i nadam se ćemo u nastavku sezone pokazivati još više ovakvih predstava – kazao je Vučić.


Milačić: Šut nam je za dublju psihološku analizu
Kada na gostovanju primite samo 63 poena i svejedno izgubite utakmicu, znači da ste nešto vrlo loše radili na napadačkoj strani parketa. Šibenčani su u subotu šutirali izuzetno slabih 29 posto iz igre te su na koncu pognutih glava napustili parket Jazina.
– Nivo obrane je bio odličan. Na defenzivnoj strani parketa smo dobili sve što smo htjeli, međutim mi jednostavno koliko loše šutiramo da je to za dublju psihološku analizu pojedinih igrača. No, mlada smo momčad i neminovno je da se događaju takva propadanja. Trebamo ostati pozitivni i stvar će s vremenom doći na svoje. Dečki pakleno rade i ja stojim uz njih – izjavio je trener Šibenke Damir Milačić.


SONIK P. 63 – ŠIBENKA 49


(16:7, 16:12, 22:13, 9:17)
ZADAR – Dvorana Jazine. Bez gledatelja. Suci: Nikola Perlić, Marko Mustapić i Antun Toni Reić.
SONIK P.: P. Marić 5, Palčić 9, Šarlija 1, Marčinković 21, Vučić 21, Jurič 2, Zelanto, Keserović, Ninčević, Brajčić, Pavin, Prskalo 4. Trener: Stipe Kuliš.
ŠIBENKA: Arslanagić 8, Bašić 12, Jambrović 6, Pleadin 7, Paić 9, Klarin, Rebić, Živković, Gulin 4, Grgurica, Solomon, Antić 3. Trener: Damir Milačić.